• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wie is Zeus en waar komt hij vandaan?
Zeus

Dit artikel gaat over wie Zeus is en waar hij vandaan komt. Zeus is zonder twijfel de bekendste en meest vereerde goden uit de Griekse mythologie. Niets voor niets komt hij ontelbare keren voor in de literatuur en films. 

Wie is Zeus?

Zeus had vele functies en taken in de Griekse mythologie. Zeus wordt beschouwd als oppergod; heerser van de hemel en de bliksem, en de vader van alle goden en mensen. Daarbij fungeerde Zeus ook als beschermer van de wet en orde, en had hij invloed op de landbouw, vruchtbaarheid en handel. Ook strafte hij mensen die zich schuldig maakten aan wangedrag en onrechtvaardigheid. Hij was daarbij één van de twaalf Olympische goden, die op de berg Olympus woonden en hij regeerden over het Griekse pantheon. 

Waar komt Zeus vandaan?

Zeus is de zoon van titanen Kronos en Rhea en werd geboren op het Griekse eiland Kreta. Volgens de legende was Kronos bang dat een van zijn kinderen hem zou afzetten, zoals hij dat had gedaan met zijn eigen vader, waarop hij besloot al zijn kinderen te verslinden zodra ze geboren waren. Rhea, echter, wilde haar jongste zoon Zeus redden en verstopte hem op Kreta. Daar werd hij grootgebracht door de nimfen Adrasteia en Ida, en door een geit genaamd Amalthea.

Meer over Zeus

Toen Zeus volwassen werd, daagde hij zijn vader, Kronos, uit en dwong hem zijn broers en zussen weer uit te spugen. Vervolgens begon Zeus een oorlog tegen de titanen, waarbij hij uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd kwam en de oppergod van de Griekse mythologie werd.

Als oppergod had Zeus veel verantwoordelijkheden en regeerde hij over de hemel en de aarde. Hij werd vaak afgebeeld met een bliksemschicht in zijn hand, waarmee hij zijn macht en controle over de natuur toonde.

Zeus staat ook bekend om zijn avontuurlijke liefdesleven. Volgens de klassieke theorie was Zeus getrouwd met Hera, zijn zus, de derde dochter van Kronos. Samen met Hera kreeg Zeus vier kinderen: Hephaistos, Ares (god van de oorlog), Hebe en Eileithyia. Zeus nam het echter niet zo nauw met de huwelijkse trouw en hield er talloze affaires op na. Hera was zeer jaloers en probeerde op allerlei manieren Zeus van zijn affaires te weerhouden, maar vaak tevergeefs: Zeus had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.

Zeus werd bijzonder vereerd in de Griekse cultuur en er werden tempels aan hem gewijd. Zijn bekendste tempel was de Tempel van Zeus in Olympia, waar de oude Olympische Spelen werden gehouden en waar nu de ruïnes nog van te bezoeken zijn. Wil je meer weten over Zeus? Neem dan een kijkje op http://www.hanze2017.nl.

Ook interessant

bitcoin

Bitcoin en zijn plek in jouw beleggingsportfolio in 2024

crypto broker

TradeEU.com: Een Betrouwbare Keuze voor CFD Crypto Handel

coinmerce

Stappen voor beginners om veilig te starten met cryptocurrency: vier tips!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>