• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een NFT? Hoe werkt een NFT? Alles wat je moet weten in 2022!

De afgelopen jaren worden gedomineerd door de nieuwste online rage: NFT’s. Elke serieus bedrijf en vele artiesten hebben NFT’s uitgebracht of zijn fervente verzamelaars. Je kan NFT’s zelf maken, kopen, verhandelen en bewaren.

Maar wat is een NFT nu eigenlijk? Hoe werkt een Non-Fungible Token? En waarom zou je investeren in NFT’s?

In dit artikel geven we antwoord op alle bovenstaande vragen. Kortom, de meest complete uitleg over NFT’s vind je hier!

Wat is een NFT?

NFT staat voor Non Fungible token, ofwel een digitaal muntje dat niet inwisselbaar is voor een andere. Je kan bij de bakker met elke briefje van 5 euro brood kopen, omdat al deze briefjes inwisselbaar zijn en dezelfde waarde vertegenwoordigen. Een NFT is juist het tegenovergestelde, het is uniek en geen enkele NFT is hetzelfde.

In de code van elke NFT staat wat de token precies vertegenwoordigt, dat kan een uniek object zijn, een deel van een huis, muziek of een JPG van een kabouter. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Het eigenaarschap van een NFT wordt bijgehouden op een blockchain van bijvoorbeeld Ethereum en Solana.

Vergelijk dit met een beroemd schilderij. Iedereen kan een afbeelding van dit schilderij online bekijken. of naar een museum gaan om het te bewonderen, maar er is maar één eigenaar.

De betekenis van een NFT is dus kort gezegd dat het niet inwisselbaar is voor andere. Elke NFT is uniek en geen enkele NFT is hetzelfde.

Onderstaande video is een van de allersimpelste uitleg video’s over NFT’s. In deze video wordt in een paar minuten uitgelegd wat precies het nut is van NFT’s en waarom deze zo interessant zijn.

Hoe werkt een transactie van een NFT?

Het eigenaarschap van een NFT werkt net als bij een crypto-transactie. Iedereen kan een NFT vanuit zijn of haar wallet verzenden naar een wallet van iemand anders. Diegene die toegang heeft tot die ontvangende wallet is dan de nieuwe eigenaar van de NFT.

De overdracht van NFT’s wordt veelal geregeld door online marktplaatsen voor NFT’s. Een van de bekendste is OpenSea. Een verkoper deelt zijn of haar NFT op de marktplaats, geïnteresseerden bieden crypto en de winnaar betaalt het bedrag aan bijvoorbeeld OpenSea. OpenSea zorgt dat het bedrag bij de verkoper terecht komt en dat de winnaar de NFT in zijn wallet ontvangt.

Wat is het nut van NFT’s?

De eerste NFT werden gebouwd voor videogames,denk aan unieke digitale speelkaarten met een beperkte oplage. Deze unieke tokens zijn verder ontwikkeld en worden nu ook gebruikt voor digitale kunst, videobeelden van gedenkwaardig sportmomenten en veel meer.

Op dit moment worden bijvoorbeeld concerttickets als NFT verkocht, deze kunnen niet worden vervalst en als ze worden doorverkocht, dan is de transactiegeschiedenis via de blockchain te volgen. De NFT an sich heeft dan geen waarde, maar de waarde wordt bepaald door de artiest die het concert geeft.

Een extra voordeel van NFT-concerttickets ten opzichte van normale tickets, is dat de artiest kan bepalen dat bij elke doorverkoop een percentage naar haar gaat. Zo verdienen niet alleen de grote ticketbedrijven aan de doorverkoop, maar de artiest zelf ook.

In bovenstaand geval bepaalt de artiest de verkoopprijs van een NFT-concertticket, maar dat is niet altijd het geval. Stel dat je een tekening van je neus digitaliseert en wil verkopen als NFT, wat is dan een goede prijs?

Hoe wordt de waarde van een NFT bepaald?

Een cartoon van een aapje is geen 100.000 dollar waard. En een selfie van b-acteur is ook geen 10.000 dollar waard. Het is immers gewoon een stukje code en met een beetje zoeken vind je dezelfde afbeelding ook via Google.

Maar datzelfde kan gezegd worden van Pokémonkaarten, die eigenlijk alleen maar bestaan uit inkt en papier en waarvan elke afbeelding online te vinden is.

Zoals de meeste dingen, wordt de waarde van NFT bepaald door vraag en aanbod. En laat de vraag nou bestaan uit extrinsieke factoren, en nauwelijks door intrinsieke. Deze factoren bevatten één of meer van de volgende eigenschappen:

  • Authenticiteit: Voor fysieke verzamelobjecten zijn tal van manieren om de authenticiteit te bevestigen, maar zelfs taxateurs zitten er vaak naast. De echtheid van een NFT is vastgelegd op de blockchain.
  • Schaarste: NFT’s worden in beperkte oplage gemaakt, of er is er zelfs maar één van. Een artiest heeft er niets aan om meerdere dezelfde NFT’s uit te brengen, ten eerste is dat niet mogelijk en ten tweede gooit hij dan zijn naam te grabbel.
  • Verzenden: NFT’s kunnen net als crypto ontzettend snel en makkelijk worden verzonden, aan iedereen op onze aardbol. Dit betekent dat in potentie iedereen op de hele wereld je klant kan zijn. Dat wordt al wat moeilijker met fysieke verzamelobjecten.
  • Onveranderlijk: de code en metadata van een NFT kunnen niet worden aangepast, waardoor het een permanent karakter krijgt.
  • Nut: NFT’s zijn niet alleen maar afbeeldingen van gekke dieren, maar kunnen ook echt een functie dienen. Denk aan een uniek wapen in een videogame, of ze geven toegang tot een concert.

Uitleg van de ontwikkeling van NFT

Het grote publiek kreeg in 2017 voor het eerst te maken met NFT’s, zonder dat ze het doorhadden. De term werd namelijk nog niet echt gebruikt. In dat jaar werd CryptoKitties gelanceerd, een spel waarin gebruikers digitale katten fokken en verhandelen.

Toen begon de bearmarkt voor crypto en dat is de perfecte tijd om in alle rust te bouwen. In 2018 werden verschillende NFT-marktplaatsen gelanceerd zoals SuperRare, OpenSea, Rarible en Nifty Gateway.

De infrastructuur voor het NFT-ecosysteem is zo goed als af, waardoor het nu aankomt op het vinden van aanbieders en makers van NFT’s. Grote merken zoals Nike maken in 2019 kenbaar iets met NFT’s te willen doen.

Begin 2020 zag de infrastructuur er goed en werden er genoeg NFT’s aangeboden, het enige wat nog ontbrak waren kopers. Naarmate het jaar vorderde verdrievoudigde de markt voor NFT’s, er werd ongeveer voor 200 miljoen euro verhandeld.

De hype rondom NFT’s begon in 2021

Maar vanaf 2021 is er geen houden meer aan. Alleen al in februari werd er voor 360 miljoen euro aan NFT’s verhandeld. Maar maart sloeg alles:

Met bovenstaande twee woorden omschrijft kunstenaar Beeple zijn emotie nadat zijn NFT voor 60 miljoen dollar werd verkocht. Hij maakte het kunstwerk Everydays: The First 5000 Days en deze ging in veilinghuis Christie’s onder de hamer. Beeple ontving een van de hoogste bedragen in de kunstwereld ooit, en ja dat is inclusief normale schilderijen.

2022 wordt gekenmerkt door een bearmarkt, niet alleen bij crypto en aandelen, maar ook op de NFT-markt. De meeste nieuwsberichten gaan niet meer over duizelingwekkende bedragen, maar over diefstal en hacks van NFT’s.

Wat de staat van de markt ook is, het moge duidelijk zijn. NFT’s hebben de wereld veranderd, en zullen in de toekomst een grote rol (op de achtergrond) spelen in de metaverse. Maar dat is een onderwerp voor een volgend artikel.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de afkorting NFT?

NFT staat voor Non Fungible token. Zoals deze term al doet vermoeden is een NFT dus een digital muntje dat niet inwisselbaar is voor andere munten. Een NFT is altijd uniek en geen enkele NFT is dus hetzelfde.

Wat is de duurste NFT die ooit verkocht is?

De duurste NFT die tot nu toe verkocht is, is ‘The Merge’ deze NFT werd voor maar liefst 91.8 miljoen euro verkocht.

Ook interessant

bitcoin

Bitcoin en zijn plek in jouw beleggingsportfolio in 2024

crypto broker

TradeEU.com: Een Betrouwbare Keuze voor CFD Crypto Handel

coinmerce

Stappen voor beginners om veilig te starten met cryptocurrency: vier tips!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>