Een nieuwe manier om benodigd kapitaal op te halen voor een start-up bedrijf is het uitschrijven van een Initial Coin Offering (ICO). In plaats van een kapitaalinjectie van een bank, het uitgeven van aandelen of het organiseren van een crowdfundactie geeft de start-up bij een ICO een nieuwe digitale munt uit. Investeerders kunnen een groot percentage van deze munten kopen gedurende een bepaalde periode. Dit noemen we de pre-sale.
Een ICO lijkt op crowdfunding
Waar de investeerder bij het kopen van aandelen in feite stukjes van het bedrijf bemachtigt, is dit bij het kopen van digitale valuta tijdens een ICO niet zo. Wanneer de start-up eenmaal zijn/haar idee op de markt heeft gebracht kunnen de digitale munten wel vaak gebruikt worden om hiermee diensten af te nemen of producten mee aan te schaffen.
Het principe van een ICO lijkt hiermee sterk op dat van een crowdfunding. Voor veel investeerders is de ICO een kans om voor een geringe prijs digitale valuta te bemachtigen van een start-up. Deze munten zijn verhandelbaar en wanneer de start-up zich verder ontwikkelt en met innovatieve diensten of producten komt, dan zal de handel in de valuta toenemen en de prijs van de munt stijgen. Met het kopen van digitale munten bij een ICO speculeer je dan ook op de groei van een startend bedrijf.
Geen prospectus, maar een White Paper
Waar men bij een aandelen emissie een prospectus uitbrengt, wordt er bij een ICO een zogenaamde White Paper uitgebracht. Hierin staan de ambities van de start-up. Dat een ICO zeer succesvol kan zijn, blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld de Zwitserse start-up Tezos met haar ICO ruim 200 Miljoen Euro ophaalde. En dat terwijl Tezos nog geen eindproduct had om te laten zien aan de markt. Later bleek dat Tezos moeite had haar ambities waar te maken. Dit leidde tot verschillende rechtszaken van investeerders.
Omdat je op voorhand geen zekerheid hebt of dat de start-up wel daadwerkelijk gaat ontwikkelen en opleveren wat ze in haar White Paper ambieert, ontraadt de Authoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) vooralsnog Nederlanders om in ICOās te investeren.
Het kan echter zeer lucratief zijn wanneer een start-up haar ambities wel waar maakt. Er zijn legio voorbeelden van cryptovaluta waarbij je, als je tijdens de ICO EUR 100,00 zou hebben geĆÆnvesteerd, je jezelf nu miljonair mocht noemen. Bovendien worden early investors tijdens een ICO vaak door de start-up beloond met extra bonustokens. Dit maakt investeren in een ICO extra interessant.
Iets voor jou?
Investeren in een ICO vraagt om goede research. Ons advies is om met kleine bedragen te investeren welke je kunt missen. Investeren in een ICO is ontzettend spannend. Jij investeert als Ć©Ć©n van de eersten in een idee dat wellicht een revolutie te weeg kan brengen!