• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een crypto wallet? En hoe werkt het?

Wat is een crypto wallet? Hoe werkt een crypto wallet precies? En heb je eigenlijk wel een cryptocurrency wallet nodig of kun je je crypto gewoon bij een broker of exchange laten staan?

Het zijn vragen die we vaak krijgen en daarom hebben we besloten een artikel te wijden waarin we alle vragen beantwoorden.

Met een crypto wallet kan je cryptocurrency zoals bitcoin, ethereum en altcoins veilig bewaren en beheren. In dit artikel leggen we uit wat een crypto wallet precies is, en wat de verschillen zijn tussen de verschillende type wallets.

Wat is een crypto wallet?

Technisch gezien zitten er geen cryptocurrency’s in je crypto wallet. Wat dat betreft is het woord wallet, in het Nederlands portemonnee, slecht gekozen.

Met een crypto wallet laat je zien dat jij de eigenaar bent van je cryptocurrency’s. Je bewaart dus niet letterlijk je crypto’s in je wallet. Je wallet is meer een soort pincode, een toegangsbewijs tot je coins.

Dat heeft te maken met hoe een blockchain werkt. Dit kan je het beste zien als een digitaal grootboek, waar ieders saldi transparant wordt bijgehouden. Na elke transactie wordt saldo af- en bijgeschreven op de betrokken rekeningen (in crypto-taal: adressen). Overigens zie je alleen rekeningnummers, maar je weet niet welke hiervan bij wie hoort. Blockchain is dus niet anoniem, maar pseudoniem.

Met een crypto wallet ben jij de baas

De kracht van cryptocurrency is dat je de baas bent over je eigen coins. Je hoeft je cryptomunten niet op een beurs of bij een broker te laten staan, je kan je eigen financiële toekomst beheren.

Dat is het grote verschil met de euro en de dollar. Deze worden volledig beheerd door een derde partij zoals een bank. Wil je een groot bedrag versturen? Of wil je geld versturen naar je oude studiegenoot uit Iran? Bereid je maar voor op veel vragen, en wellicht het opheffen van je rekening.

Cryptocurrency biedt soevereiniteit over je eigen geld, mits je bereid bent om je eigen crypto te beheren met een wallet. Dit geeft veel vrijheid, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee: jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je coins. Er is geen verzekering ter wereld die voor je opkomt als je de toegang tot je wallet verliest.

Maar wat is een crypto wallet precies? Het ligt net iets anders dan je denkt.

Hoe werkt een crypto wallet?

Het is belangrijk om te onthouden dat cryptocurrency-transacties geen ‘verzending’ van crypto-tokens van jouw wallet naar een wallet van iemand anders is. Als je coins verzendt wordt op de blockchain jouw saldo en dat van de ontvanger bijgewerkt.

Met een wallet heb je toegang tot een crypto-rekening. Een wallet laat zien wat er op je rekening staat en doordat jij de enige bent met toegang tot die wallet, kan alleen jij de bijbehorende crypto’s beheren en versturen. Net zoals een pincode jou het recht geeft om geld te halen uit een geldautomaat.

Crypto wallet heeft twee sleutels

We blijven nog even in de analogie van de bankenwereld. Je hebt namelijk twee pincodes nodig:

  1. Public key: bankrekening
  2. Private key: pincode voor bankrekening

Een wallet bewaart beide key’s en geeft je een duidelijke interface om er mee te kunnen werken.

Een key, of sleutel in het Nederlands, is een lange reeks willekeurige, onvoorspelbare tekens. Hoewel een openbare sleutel vergelijkbaar is met een bankrekeningnummer en worden gedeeld, is de privésleutel vergelijkbaar met het wachtwoord of de pincode van uw bankrekening en moet deze geheim worden gehouden.

Bij cryptografie met openbare sleutels is elke openbare sleutel gekoppeld aan een bijbehorende privésleutel. Samen worden ze gebruikt om gegevens te versleutelen en te ontgrendelen. In het geval van een wallet worden ze samen gebruikt om het recht te geven om coins te verzenden.

Welke type crypto wallets zijn er?

Er zijn twee type crypto-wallets. En elk type heeft weer tientallen, zo niet honderden aanbieders. We maken onderscheid tussen twee soorten crypto wallets:

  • Hot crypto wallet
  • Cold crypto wallet

In onderstaande sectie gaan we kort in op beide verschillende wallets.

Wat is een hot crypto wallet?

Hot wallets kunnen een browserextensie zijn zoals MetaMask, of een mobiele wallet of desktop crypto wallet. Een Hot wallet is dus vaak een online crypto wallet.

Bij hot wallets worden private keys opgeslagen en versleuteld op de app zelf, die online wordt bewaard. Het gebruik van een hot wallet kan riskant zijn omdat computernetwerken verborgen kwetsbaarheden hebben die het doelwit kunnen zijn van hackers.

Daarom worden hot wallets vaak gebruikt voor kleinere hoeveelheden cryptocurrency. Denk aan crypto voor betalingen of om naar een beurs te sturen.

Wat is een cold crypto wallet?

Daarnaast zijn er ook nog cold wallets, deze bewaren de private keys offline. Een cold wallet is vaak een fysiek apparaat, deze moet je verbinden met je computer of telefoon om coins te kunnen verzenden. De private key staat namelijk op dat apparaatje en dit is nodig om de blockchain te laten weten dat jij toegang hebt tot de coins die bij een public key horen.

Het nadeel van een cold wallet is dat je een apparaatje hebt en ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn. Maar daarentegen is dit wel de beste en veiligste manier om je coins te bewaren. De bekendste fabrikanten zijn Trezor en Ledger.

Wat is het verschil tussen een cold wallet en een hot wallet?

Het belangrijkste verschil tussen hot en cold wallets is of ze verbonden zijn met internet. Hot wallets zijn verbonden met internet, terwijl cold wallets offline worden gehouden. Dit betekent dat crypto die zijn opgeslagen in hot wallets toegankelijker zijn en gemakkelijker voor hackers om toegang te krijgen.

Hot wallet vs cold wallet

Welke crypto wallet past bij jou?

Als het gaat om crypto-wallets, is het lastig om een algemeen advies te geven. Er komen maandelijks nieuwe crypto-wallets bij, en oude wallets worden geüpdatet.

Elk type crypto wallet heeft verschillende sterke punten, doelen en minder sterke punten. Het is dus echt aan jou om af te wegen wat het beste werkt voor jou en jouw specifieke behoeften.

Voor degenen met een hoge risicotolerantie die regelmatig en snel online willen betalen, past het gemak van een hot wallet het beste. Maar als het om grotere bedragen gaat en je van plan bent om je crypto voor de lange termijn vast te houden, dan is een cold crypto wallet logischer.

Maar aangezien de wereld niet zwart-wit is en investeerders meerdere doelen kunnen nastreven, hebben de meeste beide crypto wallets.

Een cold wallet kost vaak rond de 50 euro, en een hot wallet is gratis. Zoek in de appstore van je telefoon naar een crypto wallet. Je zal er tientallen vinden, maar aangezien ze gratis zijn, kan je ze gerust downloaden en bekijken, voordat je er je crypto mee gaat beheren.

Ook interessant

is bitvavo 280 miljoen euro kwijt

Is Bitvavo 280 miljoen euro kwijt?

hoe werkt de mobiele app van coinmerce

Hoe werkt de mobiele app van Coinmerce?

ADA cardano kopen

Solana kopen met iDeal

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>