• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een Central Bank Digital Currency (CBDC)?

CBDC betekent Central Bank Digital Currency en dit wordt vaak omschreven als het antwoord van de gevestigde orde op bitcoin en cryptocurrency’s. Centrale banken van over de hele wereld zien het succes van crypto en willen de blockchain-technologie voor hun eigen doeleinden gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat CBDC’s zijn.

Wat zijn CBDC’s?

Een CBDC is een digitale versie van door de overheid ondersteund fiatgeld. Dit type digitale valuta wordt uitgegeven door een centrale bank en is gekoppeld aan de nationale valuta van een land of gebied. Zo is onze Europese centrale bank bezig met de ontwikkeling van een digitale euro.

CBDC’s lijken het meest op stablecoins, dit zijn altcoins die zijn gekoppeld aan fiatgeld zoals de dollar of de euro, en altijd dezelfde waarde behouden. Het grootste verschil is dat bedrijven (zoals Tether en Circle) stablecoins uitgeven, en dat regeringen verantwoordelijk zijn voor CBDC’s.

Meer dan 80 landen over de hele wereld onderzoeken of ontwikkelen CBDC’s, en ze bevinden zich in verschillende stadia in het proces.

Verschil CBDC en cryptocurrency zoals Bitcoin

Het ontwerp van CBDC’s kan per land verschillen. Denk hierbij aan de toegankelijkheid, regels omtrent privacy en de onderliggende technische architectuur. De meeste centrale banken kiezen er echter voor om hun CBDC te bouwen op een aangepaste versie van blockchain, de techniek die door Bitcoin populair is gemaakt.

Toch kan je een CBDC niet vergelijken met Bitcoin. Bitcoin wordt door niemand beheerd, er is geen centrale partij die de dienst uitmaakt zoals een bedrijf of overheid. Er zijn zelfs geen derde partijen zoals banken nodig om Bitcoin te verspreiden onder het publiek.

Bitcoin en 99% van alle cryptocurrency’s worden beheerd door een decentraal netwerk van nodes die gezamenlijk consensus bereiken over transacties en saldi. Bij een CBDC is er maar Ć©Ć©n partij die de dienst uitmaakt: de centrale bank.

Zijn CBDC’s wel nodig?

Hoewel verschillende landen aan hun eigen versie van een CBDC werken, is er een aantal overeenkomsten te vinden.

De centrale bank van een land geeft een CBDC uit, en deze wordt gesteund door de overheid. Die CBDC kan dan worden gebruikt als wettig betaalmiddel voor transacties zoals het betalen van werknemers, het betalen van belasting of het kopen van goederen en diensten.

Dit klinkt als iets wat we al hebben. We kunnen immers al euro’s overmaken van een bankrekening naar de rekening van een vriend bij een andere bank, en dat gaat allemaal digitaal.

Met een CBDC hoeft een digitale betaling echter niet door meerdere banken te gaan en meerdere werkdagen te duren. Het kan allemaal bijna onmiddellijk gebeuren op Ć©Ć©n blockchain.

Consumenten hebben ook geen rekening nodig bij een commerciƫle bank om een CBDC te gebruiken. Je krijgt een rekening, of wellicht een digitale crypto wallet, direct bij de centrale bank.

Als we een digitale euro krijgen dan zijn er eigenlijk drie soorten geld:

  1. Chartaal geld: alle muntstukken en biljetten
  2. Giraal geld: geld dat op de betaal- en spaarrekeningen staan van commerciƫle banken
  3. CBDC: chartaal geld, maar dan digitaal en beheerd door centrale bank

Overigens kunnen CBDC’s ingezet worden als veel meer dan een digitale versie van contant geld. Sommige regeringen zien CBDC’s als programmeerbaar geld. Ze kunnen bepaalde regels meegeven aan het geld.

Voordelen van CBDC

Met programmeerbaar geld wordt het voor centrale autoriteiten makkelijker om veranderingen door te voeren op monetair, social en economisch gebied. Stel dat de provincie Friesland het toerisme een boost willen geven, dan kunnen ze bij de centrale bank afdwingen dat consumenten korting krijgen voor het fierljeppen.

Dat klinkt gezellig maar er zijn geruchten dat China CBDC’s wil gebruiken om ervoor te zorgen dat burgers geld uitgeven aan bepaalde levensmiddelen en producten. Doen ze dat niet? Dan vervallen hun CBDC’s na een tijdje.

Op sociaal gebied kunnen CBDC’s zorgen voor financiĆ«le inclusie. Dat is in Nederland niet nodig, maar in veel ontwikkelingslanden heeft een fractie van de bevolking maar een bankrekening, laat staan tot diensten zoals investeringen en leningen.

Veel centrale banken werken aan een versie van een CBDC die beschikbaar is voor iedereen. De Bank of International Settlements zegt dat een CBDC in deze context het betaalsysteem zou kunnen diversifiƫren. Dit is zeker handig als er technische storingen bij een bank is, of als het pinsysteem er uit ligt.

Maar er zijn ook centrale banken die de toegang tot CBDC’s willen beperken tot financiĆ«le instellingen die reserves aanhouden bij banken. In dit geval zou de CBDC worden ontworpen om het afwikkelsysteem tussen banken te verbeteren.

In het huidige systeem zonder CBDC’s houden bedrijven en particulieren hun geld aan bij commerciĆ«le banken. Deze banken kunnen dat geld weer uitlenen. Banken hoeven slecht een deel van de uitstaande lening in kas te hebben, dit wordt fractioneel bankieren genoemd. Er wordt op deze manier geld uit het niets gemaakt.

CBDC’s kunnen deze vorm van geldcreatie een halt toeroepen en het verdienmodel van commerciĆ«le banken op de schop gooien. Dit kan gerust een financiĆ«le revolutie genoemd worden.

Centrale banken zijn namelijk veel beter in staat om bankruns te voorkomen en om risicovolle krediet- en leningsbeslissingen van commerciƫle banken te controleren.

Andere voordelen zijn dat consumenten hun geld niet meer bij commerciƫle banken hoeven te bewaren. Wellicht dat dit goedkopere bankdiensten betekent en dat hun geld veiliger is. Een centrale bank is namelijk sterker en groter dan menig commerciƫle bank.

Doordat CBDC’s gebruik maken van blockchain, wordt het makkelijker om geld te traceren. Dat kan autoriteiten helpen bij het opsporen van fraude en zorgt voor minder witwaspraktijken.

Nadelen van CBDC

De traceerbaarheid van CBDC’s is tegelijkertijd een nadeel voor consumenten. Zeg maar vaarwel tegen je privacy. De centrale bank zou gegevens hebben over elke transactie en op zijn minst enkele gegevens over de gebruikers van de CBDC. Elke keer dat een grote organisatie zoveel gebruikersgegevens heeft, is er kans op een datalek.

In het ergste geval wordt een CBDC gekoppeld aan een sociaal kredietsysteem. Te vaak door rood gereden? Je toegang tot je geld wordt ontzegd. De centrale bank zou in theorie kunnen besluiten om beperkingen op te leggen.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>