• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is Decentralized Finance (DeFi)? Waarom is het zo interessant?

Wat is DeFi precies? Waarom is het zo interessant en wat zijn de mogelijkheden? Deze vraag zien we geregeld voorbij komen. In dit artikel geven we antwoorden.

DeFi staat voor Decentralized Finance en is een containerbegrip voor heel veel financiƫle diensten in de cryptosector. Veel traders en investeerders kiezen voor DeFi omdat het kan zorgen voor passief inkomen en nieuwe decentrale financiƫle producten introduceert. De opbrengsten kunnen irrationeel hoog zijn, maar DeFi betekent ook meer risico.

In dit artikel gaan we dieper in op Decentralized Finance en DeFi. We leggen uit Wat DeFi precies is, Hoe het werkt en wat je allemaal kunt doen met DeFi. Kortom, lees gauw verder als jij meer wilt weten over DeFi!

Wat is DeFi?

Bitcoin biedt een manier om transacties uit te voeren zonder dat er een derde partij bij betrokken wordt. Er is geen bank die meekijkt hoe jij BTC naar je broer stuurt. Dit geeft je meer privacy, meer controle en meer zekerheid.

Maar banken bieden meer dan alleen het verzenden van geld. Ze bieden een breed scala aan financiƫle diensten zoals leningen, crowdfunding, hypotheken, verzekeringen en meer. Het doel van DeFi is om al deze producten op een decentrale manier aan te bieden, zonder dat er een tussenpersoon nodig is.

DeFi kan niet zonder blockchain, de technologie om decentraliteit te bewerkstelligen. Verschillende partijen bewaren een kopie van de geschiedenis van alle transacties en saldo’s, wat betekent dat het niet wordt beheerd door een enkele, centrale bron.

Dat is belangrijk omdat gecentraliseerde systemen en menselijke poortwachters de snelheid en verfijning van transacties kunnen beperken en gebruikers minder controle over hun geld kunnen bieden.

Het verwijderen van tussenpersonen bespaart kosten en versnelt de zaken, maar DeFi maakt financiƫle diensten ook toegankelijker. In de oude financiƫle wereld van banken mag of kan niet iedereen een bankrekening openen, laat staan dat iedereen toegang krijgt tot bepaalde financiƫle diensten.

Denk hierbij aan de weigering van een hypothecaire lening die je 700 euro per maand zou moeten kosten. De bank zegt nee ook al betaal je elke maand 800 euro aan huur.

DeFi heeft het potentieel om miljarden mensen over de hele wereld die momenteel geen toegang hebben tot bankdiensten, financieel in hun kracht te zetten. Nog een voordeel is dat DeFi geen sluitingstijden kent, in tegenstelling tot banken waar de top de avonden en weekenden nodig heeft om in Monaco bij te komen van hun harde werk.

Hoe werkt DeFi?

DeFi is een containerbegrip voor heel veel decentrale financiƫle diensten, maar in de basis maken ze gebruik van dezelfde technologieƫn. We hadden het net al over de blockchain, maar DeFi kan ook absoluut niet zonder smart contracts.

Een smart contract is een stukje code die erkend en ondertekend wordt door alle betrokken partijen. Het smart contract wordt opgeslagen op een blockchain en pas als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, dan krijgt het contract een vervolgactie.

Door blockchain en smart contracts hoeven er geen traditionele financiele instellingen zoals banken garant te staan voor het geld of de transacties. De autoriteit van deze instellingen wordt vervangen door code. Het mooie is dat DeFi-protocollen vaak niet eens controle over jouw crypto krijgen.

Dat vergt wat uitleg. We nemen het voorbeeld van een decentrale beurs zoals UniSwap, waar je jouw coins voor andere coins wil traden.

Je bewaart je coins in een crypto wallet, een populaire wallet hiervoor is MetaMask. Deze wallet verbind je met UniSwap. Wanneer je een transactie wil doen, dan wordt dit geinitieerd via smart contracts. Jouw coins worden gereserveerd en de coins van de tegenpartij ook en als er een overeenkomst is over de prijs, dan wordt het contract uitgevoerd en de coins verwisseld.

Een ander voorbeeld is dat je voor een bepaalde tijd regelmatig crypto naar hetzelfde ontvangstadres wil sturen, en dit zal doorgaan zolang er voldoende fondsen beschikbaar zijn. Zodra een smart contract is ingesteld, kan het niet worden gewijzigd, dus geld kan niet worden omgeleid en naar een ander account worden gestuurd.

Nog een ander leuk voorbeeld is dat iemand wil dat zijn of haar ethers aanstaande dinsdag naar een vriend worden gestuurd, maar alleen als de temperatuur volgens nu.nl boven de 22 graden is en de A1 van Feijenoord geen blessures heeft. Dergelijke regels kunnen worden geschreven in een smart contract.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar gelukkig zijn er diensten die een duidelijke userface bieden waar je niet veel technische kennis voor nodig hebt.

DeFi op Ethereum

De meeste gedecentraliseerde financiƫle applicaties zijn gebouwd bovenop Ethereum, op Bitcoin na is dit het grootste cryptoproject ter wereld. Het verschil is dat Bitcoin vooral een netwerk is voor transacties, en dat Ethereum juist gebouwd is allerlei soorten gedecentraliseerde applicaties te bouwen die verder gaan dan eenvoudige transacties.

Deze meer complexe financiƫle use-cases werden in 2013 al beschreven door Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum. De focus van Ethereum ligt op smart contracts. Ethereum-programmeertalen zoals Solidity, zijn specifiek ontworpen voor het maken en implementeren van smart contracts.

De laatste twee jaren bieden steeds meer blockchains smart contracts en DeFi, denk hierbij aan Solana en Cardano.

Wat kan je allemaal doen met DeFi?

Het lijkt of er elke maand nieuwe toepassingen voor DeFi bijkomen. Hier een greep uit de mogelijkheden:

  • Handel in NFT’s: NFT’s kunnen verhandeld worden voor bijvoorbeeld ethers zonder dat er een tussenpersoon nodig is. Deze worden dan verhandeld op speciale gedecentraliseerde beurzen voor NFT’s.
  • Gedecentraliseerde beurzen: online beurzen helpen gebruikers crypto te traden voor andere crypto. Dit kan bijvoorbeeld ether zijn, maar ook een van de andere duizenden coins. Gebruikers worden direct met elkaar verbonden zonder dat er een tussenpersoon hoeft op te treden om hun geld mee te vertrouwen.
  • Leenplatforms: deze platforms gebruiken smart contracts om tussenpersonen te vervangen.Gebruikers kunnen elkaar crypto lenen, maar hier moet wel een onderpand voor vastgezet worden in een smart contract. Stel je hebt dollars nodig en je hebt ethers waar je niets mee doet, maar die je niet kwijt wil. Dan kan je deze ethers als onderpand gebruiken om stablecoins te lenen.
  • Stablecoins: Een cryptocurrency waarvan de waarde is gekoppeld aan een fiatvaluta zoals de dollar of euro. Stablecoins zoals USDT en USDC zijn in de kern niet decentraal opgezet, maar je kan ze wel gebruiken voor DeFi. Denk aan bovengenoemde leningen of yield farming.
  • Yield farming: dit is ontzettend populair omdat yield farming passief inkomen oplevert. Je zet crypto vast en je krijgt hier rente over. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld ethereum te gebruiken maar dan zit je met het koersrisico. Daarom worden stablecoins hier ook vaak voor gebruikt. De rente die je ontvangt kan je uit laten betalen in een andere coin, zodat je deze weer in een andere smart contract vast kan zetten om hier weer rente over te krijgen. Enzovoort.
  • Liquidity mining: Dit is onderdeel van yield farming. Stel dat er een nieuwe decentrale beurs wordt gelanceerd, dan heeft deze liquiditeit nodig, anders valt er niets te traden. Met liquidity mining worden gebruikers verleid om hun crypto hier vast te zetten, in ruil krijgen ze gratis tokens.
  • Weddenschappen en voorspellingen: Markten om te wedden op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen, zoals of Max Verstappen weer kampioen wordt. Het doel van DeFi-versies van voorspellingsmarkten is om dezelfde functionaliteit te bieden, maar zonder tussenpersonen. Een voorspellingsmarkt biedt een weddenschap aan en jij denkt dat Max kampioen wordt, terwijl iemand anders denkt dat Hamilton meer kans maakt. Beide partijen zetten crypto vast in een smart contract en aan het einde van het seizoen krijgt de winnaar de coins.

Andere populaire toepassingen zijn spaarrekeningen (mƩt rente), verzekeringen, risicomanagement, eeuwige futurescontracten (gokken op een hogere/lagere koers) en risicomanagement.

Wat zijn de risico’s van DeFi?

DeFi is een ongereguleerde markt, er is geen overzicht op wie wat doet en er is geen Nederlandse verzekeraar die hier zijn vingers aan wil branden. Mocht je crypto willen vastzetten in een DeFi-project doe dan goed onderzoek naar het team en wat hun bedoelingen zijn. In de regel geeft anonimiteit namelijk een verhoogde kans op scams.

Als een team voor het eerst smart contracts schrijft, is de kans ook groter dat een smart contract niet helemaal waterdicht is. Dit kan misbruikt worden door hackers en dan ben je je geld kwijt. Nog erger zijn malafide, anonieme projecten die opzettelijk bugs in smart contracts zetten.

Dit risico geldt ook voor weddenschappen en voorspellingen. Een weddenschap over het kampioenschap van Max Verstappen vergt informatie van buitenaf. Aan het einde van het seizoen moet een onafhankelijke oracle invoeren wie er kampioen is geworden. Ook hier moet je goed uitzoeken of de oracle te vertrouwen is.

Daarnaast kunnen de transactiekosten variƫren, en zeker op Ethereum kan dat een duur geintje worden. Let goed op wat de huidige transactiekosten zijn, het heeft namelijk geen zin om 100 euro te betalen voor het aangaan van een smart contract, terwijl je maar voor 200 euro wil traden.

Onthoud ook dat DeFi nieuw is. Er zijn bugs, scams en andere manieren waarop je je geld kan verliezen. Hopelijk kan dit in de toekomst geminimaliseerd worden. Maar zoals het gezegde gaat, zonder wrijving geen glans. En zonder risico, geen winst.

Veelgestelde vragen

Waar staat DeFi voor?

DeFi staat voor Decentralized Finance en is een containerbegrip voor heel veel financiƫle diensten in de cryptosector.

Wat kan je met DeFi?

Met DeFi kun je verschillende dingen denk hierbij aan het handelen in NFT’s, Yield farming, investeren in leenplatforms en Liquidity mining. In ons artikel over DeFI ontdek je er alles over, klik hier!

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>