• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blockchain, wat is het en hoe werkt het?
Blockchain, wat is het?

De blockchain is het grootboek waarin alle digitale eigendomsoverdrachten worden geregistreerd. Dit kan eigendomsoverdracht van data, geld, bezittingen en nog veel meer zijn. Van oorsprong is de blockchain de datastructuur achter het Bitcoin netwerk. Met de komst van nieuwe cryptovaluta, smart contract toepassingen en andere technologische ontwikkelingen is het inmiddels veel meer dan dat alleen. Het is een groot register dat alles vastlegt en bijhoudt op het gebied van crypto transacties en slimme contracten.

Een grootboek is niets nieuws. In de hedendaagse maatschappij worden grootboeken gebuikt voor allerlei doeleinden. Geldtransacties worden vastgelegd in de database van banken en andere financiƫle instellingen. Medische dossiers worden vastgelegd in de database van huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Identiteitsgegevens worden vastgelegd in de database van de belastingdienst, Kamer van Koophandel enz.

De blockchain versus het traditionele grootboek

Overheidsinstellingen, banken, verzekeraars en andere instellingen hebben allemaal een eigen afgeschermd grootboek dat structureel wordt bijgehouden. Dat lijkt in eerste instantie veilig, maar dit biedt zeker ook nadelen. Als het ziekenhuis een wijziging doorvoert in je medische gegevens, maar je huisarts en apotheek voeren deze wijziging niet door in hun administratie, dan krijg je wellicht verkeerde medicatie voorgeschreven. Ofwel, het administreren van afgeschermde grootboeken kan leiden tot onbetrouwbare en van elkaar verschillende data.

Een ander nadeel van de huidige manier van data administratie is dat wanneer er een datalek is, al jouw privacygevoelige informatie op straat ligt.

De blockchain werkt anders. Hoewel iedere transactie die wordt geregistreerd op de blockchain terug te vinden is, is de opgeslagen informatie veilig, onveranderbaar en alleen toegankelijk voor diegenen die de juiste toegangsrechten hebben.

De blockchain is niet centraal en gesloten, maar juist decentraal en open. Niet Ć©Ć©n persoon of instantie is eigenaar van de informatie. Deze is verspreid en verdeeld over het internet en alle betrokken partijen gezamenlijk zijn eigenaar van de informatie die wordt vastgelegd.

Video hoe werkt de blockchain

Is de blockchain veilig?

Het voordeel is dat de informatie verspreid in kleine stukjes wordt opgeslagen op het internet. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk is de blockchain te kraken. Alleen de personen die betrokken zijn bij een transactie, of data uitwisselen met elkaar hebben een sleutel. Deze sleutel brengt alle kleine stukjes informatie bij elkaar voor de eigenaar of eigenaren.

Dus ja, de blockchain is veilig!

Data in de blockchain aan te passen, of toch niet?

Als informatie eenmaal is opgeslagen in de blockchain, dan kan deze niet meer veranderd worden! Maar kun je gemaakte afspraken dan niet wijzigen? Jazeker, dit kan. Je kunt wel nieuwe informatie toevoegen aan de blockchain. Hiermee zijn eerder gemaakte afspraken niet per definitie gewijzigd en al zeker niet verdwenen. Hiervoor dienen de andere partijen akkoord te geven, door de wijziging in de blockchain te valideren. Pas als alle betrokkenen de gewijzigde afspraak onderschrijven komt deze nieuwe afspraak ook tot stand.  Een groot voordeel is verder dat alle eerder gemaakte afspraken altijd nog terug te vinden zijn.

Omdat een gemaakte afspraak op de blockchain wordt vastgelegd, is de afspraak dus altijd controleerbaar. Niemand kan later zeggen dat de gemaakte afspraak anders was. Handtekeningen vervalsen? Een tekst wijzigen in een overeenkomst of contract? Het is altijd te controleren door het origineel te bekijken welke is vastgelegd in de blockchain. Frauderen kan dus niet meer!

Private Blockchain

Het feit dat de blockchain decentraal en open is, wil niet zeggen dat alle informatie ook zo maar voor iedereen inzichtelijk is. Voor privacy gevoelige informatie op een need-to-know basis is er de private blockchain.

Even een voorbeeld: Je wilt een huis kopen

De partijen die betrokken zijn bij een hypotheekaanvraag zijn de hypotheekverstrekker, je bank, een taxateur, de verkoper van het huis, het BKR (bureau Krediet Registratie), de belastingdienst, je werkgever en de notaris.

Vandaag de dag moet jij als klant van alles aanleveren zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring, een recente salarisstrook en je belastingaangifte.

Stel je nu voor dat op een private blockchain van de hypotheekverstrekker de benodigde gegevens opgehaald worden bij alle betrokken partijen? Volledig automatisch!

De spelregels

De spelregels worden in een smart contract vastgelegd en daarnaast wordt de koppeling geregeld met alle betrokken partijen voor deze handeling. In het smart contract komt het er op neer dat jij toestemming geeft aan de hypotheekverstrekker de benodigde informatie rechtstreeks te mogen ophalen. Maar niets meer dan deze specifieke noodzakelijke informatie. Uiteraard mag de hypotheekverstrekker inzicht hebben in jouw werkgeversverklaring, maar moet deze gegevens niet inzichtelijk zijn voor bijvoorbeeld de taxateur. Ofwel, iedere partij heeft alleen toegang tot informatie die relevant is. De hypotheekverstrekker moet dus toegang hebben tot alle gegevens, maar de taxateur moet alleen maar weten om welke woning het gaat. Een private blockchain zorgt ervoor dat iedereen alleen ziet wat hij/zij moet zien. Het mooie van dit systeem is bovendien dat jij als klant niet meer alle informatie hoeft aan te leveren. De betekent een significante tijdsbesparing bij een hypotheekaanvraag. Hoe gaaf is dat?!

Overigens kun je je voorstellen dat je in ons eerdere voorbeeld van het ziekenhuis, de huisarts en de apotheek juist wel wilt dat alle partijen bij een wijziging dit meteen inzichtelijk hebben. Maar de zorgverzekeraar dan natuurlijk weer niet. Ook dit kan dus in de blockchain!

Overheden, bedrijven en particulieren wereldwijd ontwikkelen op dit moment blockchain toepassingen die ons leven radicaal gaan vergemakkelijken! Zonder dat je het misschien weet zijn er in jouw dagelijks leven al blockchain toepassingen waar je gebruik van maakt. EĆ©n van deze toepassingen is het gebruik van smart contracts. Hier vertellen we je meer over in een volgend blogartikel.

Vragen over de blockchain?

Mocht je naar aanleiding van het lezen van deze blogpost nog vragen hebben, schroom dan niet hieronder je vraag te stellen in de comments. Uiteraard mag je ook contact met ons opnemen via onze contactpagina. Ben je zelfstandig ondernemer of werkzaam voor een bedrijf en zou je eens een keertje willen brainstormen, hoe blockchain in te zetten voor je organisatie, laat het ons dan weten. Wij helpen je graag!

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>