• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Volgende maand worden 142.000 bitcoin uitgedeeld, gevaar voor koers?

De Japanse cryptobeurs Mt. Gox viel in 2014 om nadat 850.000 bitcoins verdwenen. De CEO is opgepakt en gebruikers van de beurs wachten nog steeds op geld of crypto. Verwacht wordt dat gedupeerden komende maand 142.000 bitcoin kunnen verwachten.

Als al deze gedupeerden besluiten om deze bitcoins te verkopen, dan wacht de markt een brute daling. Maar vooralsnog is dat FUD en niet echt gestoeld op de realiteit.

Van 850.000 naar 142.000 bitcoin

We beginnen met een grappig feitje: Mt. Gox staat voor Magic The Gathering Online Exchange. Van origine was Mt. Gox een website om Magic speelkaarten te verhandelen. Dit werd later omgetoverd tot een handelsplaats voor bitcoin.

De deuren van Mt. Gox werden in 2014 al gesloten, maar toch heeft nog geen enkele gedupeerde klant geld gezien. Het rehabilitatieplan van Mt. Gox werd in 2018 goedgekeurd voordat het werd bevestigd in oktober 2021. Van de 850.000 bitcoin die verloren waren bij de hack van 2014, zijn 200.000 BTC hersteld.

Hiervan werden er ook een aantal verkocht, zoals ongeveer 25.000 in 2018. Hierdoor zijn staat er nog ongeveer 142.000 bitcoin op de balans. Tegen de huidige bitcoin koers van Bitvavo komt dat neer op een waarde van 3 miljard euro.

De advocaten van Mt. Gox schrijven in de laatste briefing dat de eerste terugbetalingen al eind augustus kunnen plaatsvinden.

Klein aandeel in voorraad bitcoin

Volgens data van onderzoeksbureau Glassnode vertegenwoordigen de bitcoins van Mt. Gox slechts 0,72% van het totale aanbod van bitcoin, zij verwachten dat als er een massale dump komt, de koers hier niet lang last van zal hebben.

De anonieme host van de YouTube-show CoinBureau heeft dezelfde mening als Glassnode. Hij denkt ook dat de bitcoins van M.t Gox geen grote impact zullen hebben op de koers.

“Veel mensen maken zich zorgen dat dit veel verkoopdruk zou kunnen veroorzaken, wat uiteraard de cryptoprijzen zou verlagen. Nu denk ik persoonlijk niet dat dit een al te groot probleem is, het is in ieder geval niet iets waar ik me bijzonder zorgen over maak.”

Veel bitcoins allang verkocht

De YouTuber geeft een paar redenen:

“En daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste ben ik er vrij zeker van dat veel van die BTC een tijdje geleden is gekocht door instellingen, walvissen, andere vermogende investeerders, voor waarschijnlijk centen op de dollar van die Mt. Gox-gebruikers. Dus als die BTC eindelijk wordt ontgrendeld, is hij eigenlijk al gekocht door die andere entiteiten.”

Liever vasthouden dan verkopen

De analist is ook van mening dat de meerderheid van de houders ervoor zal kiezen om hun bitcoin vast te houden, aangezien de koers van bitcoin vrij laag is vergeleken met de hoogste koers ooit. Hij voorspelt dat de markt “een beetje verkoopdruk” zal doorstaan, maar niet een zorgwekkend bedrag.

Terugbetalen bitcoin les voor beurzen

Toen Mt. Gox in 2014 werd gehackt, schreef de cryptogemeenschap collectief de ervaring toe aan de valkuilen van een early adopter. Weinig of geen mensen dachten dat ze hun geld of bitcoins ooit terug zouden krijgen.

Crypto-beurzen gaan wisselend om met het compenseren van gebruikers voor verloren of gestolen geld. Sommigen hebben hun best gedaan, terwijl anderen, zoals Binance, zich tot nu toe hebben verzet tegen de roep om compensatie. Als Mt. Gox de gedupeerde klanten uitbetaald, dan suggereert dit dat de crypto-industrie op weg is naar het bieden van betere ervaringen voor klanten. Althans, als het gaat om verzekeringen en terugbetalingen.

Dit had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. De crypto-industrie is zwaar te kort geschoten in het creëren van robuuste, veilige omgevingen voor klanten. Een terugbetaling van Mt. Gox geeft hoop dat exchanges ter verantwoording geroepen kunnen worden. Het geeft ook een sprankje hoop aan beleggers die geld willen terugzien van onder andere Celsius.

Ook interessant

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings

The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>