• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is het verschil tussen cryptocurrency coins en tokens?

Tokens zijn cryptocurrency’s zonder eigen blockchain. Juist, dat vergt wat uitleg. In dit artikel leggen we uit wat tokens zijn, geven we voorbeelden en leggen we het verschil uit met bitcoin, ethereum en andere crypto’s.

Hoe zijn cryptocurrency tokens ontstaan?

Om te begrijpen wat tokens zijn, en waar ze vandaan komen duiken we kort in de geschiedenis van crypto. Bitcoin is de allereerste cryptocurrency en werd in januari 2009 gelanceerd. Dit betekende niet alleen de geboorte van crypto, maar ook van de onderliggende technologie: blockchain.

Het doel was om een betaalnetwerk met een eigen munt te maken, blockchain is het betaalnetwerk en de bijbehorende munt is Bitcoin. Dit zorgde voor een revolutie en gaf veel mensen inspiratie om een eigen blockchain te bouwen.

De software van Bitcoin is open source, waardoor iedereen de code kan inzien en als ze willen kopiëren voor hun eigen project. In 2011 was Vitalik Buterin een van de grondleggers van Bitcoin Magazine, een nieuwsblad over bitcoin. Na een paar jaar Bitcoin te bestudeerd te hebben werd hij geinspireerd om een eigen blockchain te bouwen.

Tokens op andere blockchain

Dit leidde tot de oprichting van Ethereum. Ethereum gebruikt blockchain-technologie, maar niet om een betaalsysteem te creëren, maar om een soort wereldcomputer te worden. De blockchain van Ethereum werd zo geprogrammeerd dat andere partijen eigen crypto’s konden lanceren op Ethereum, zonder dat deze partijen een eigen blockchain hoeven te bouwen en onderhouden.

Het voordeel hiervan is dat cryptoprojecten gebruik kunnen maken van alle computerkracht, ervaring en veiligheid die Ethereum te bieden heeft.

Om het samen te vatten:

Een cryptocurrency kan een token zijn, afhankelijk van of de cryptocurrency op een eigen blockchain draait.. Cryptocurrency hebben hun eigen onderliggende blockchains, crypto-tokens niet.

Ethereum heeft tokens

Nog niet duidelijk? Laten we Ethereum als voorbeeld nemen. Ethereum is een blockchain en de cryptocurrency van deze blockchain wordt ether genoemd. Omdat ether zijn eigen blockchain heeft, wordt het beschouwd als een cryptocurrency.

De tokens die door derde partijen gebouwd worden op de blockchain van Ethereum worden uhm… tokens genoemd.

Tokens vatbaar voor oplichting

Omdat het veel gemakkelijker is om een ​​token te maken dan een nieuwe cryptocurrency, is dit ook gevoeliger voor scams. Let daarom altijd goed op als je wil investeren in tokens, er worden veel projecten gestart die niets meer zijn dan oplichting.

Dat betekent zeker niet dat alle tokens slechte investeringen zijn of dat alle cryptocurrency’s goede zijn. Er zijn tal van tokens met interessante use-cases. Denk aan tokens die worden gebruikt van DeFi-beurzen. Daarnaast zijn er ook cryptocurrency’s die geen speciale use cases of concurrentievoordelen hebben.

Meer dan 20 duizend tokens en cryptocurrency’s

Met tokens kunnen ontwikkelaars een cryptocurrency maken zonder een blockchain voor die cryptocurrency te hoeven bouwen. Dit maakt het proces van het ontwikkelen van cryptocurrency’s veel sneller, eenvoudiger en goedkoper. Niet gek dat er inmiddels meer dan 20 duizend cryptocurrency’s en tokens zijn.

Waarom tokens en geen eigen blockchain?

Voor ontwikkelaars die hun eigen cryptomunt willen maken, is blockchain-ontwikkeling een serieuze technische onderneming. Een blockchain moet transacties snel en tegen lage kosten kunnen verwerken en moet bestand zijn tegen aanvallen zodat hackers geen crypto kunnen stelen.

Nadat de blockchain gebouwd is, is er een enorme community nodig om het project draaiende te houden. Denk aan nodes die transacties bevestigen. Afhankelijk van het type blockchain zijn er ook miners nodig die de nodige computerkracht leveren om de blockchain veilig te houden.

Bitcoin vertrouwt bijvoorbeeld op mining, maar daarvoor zijn mensen over de hele wereld nodig die miningapparatuur gebruiken.

De snellere en simpelere manier is daarom om een token te ontwikkelen. In plaats van een blockchain vanaf de grond af op te bouwen, kunnen ontwikkelaars in wezen meeliften op een bestaande blockchain, zoals Ethereum. De token kan vervolgens worden uitgevoerd op het bestaande platform van Ethereum, dat al een beveiligd systeem heeft om transacties te valideren en smart contracts uit te voeren.

Bitcoin, cryptocurrency’s, altcoins en tokens

Er zijn veel verschillende woorden zoals bitcoin, crypto, altcoin en token die nogal verwarrend kunnen zijn. Ze worden vaak ook door elkaar heen gebruikt dus tijd voor een kort overzicht:

 • Bitcoin is de eerste in zijn soort en is een cryptocurrency. Zonder Bitcoin waren er geen andere cyrptocurrency’s, geen altcoins en geen tokens.
 • Een cryptocurrency is een gedecentraliseerde digitale valuta. Het gebruikt cryptografie om transacties te verifiëren en transactiegegevens worden opgeslagen op een blockchain. Een cryptocurrency draait op een eigen blockchain. Ether heeft Ethereum, SOL heeft Solana, BTC heeft Bitcoin etc.
 • Een altcoin is elke andere cryptocurrency dan Bitcoin. De term komt van het feit dat het alternatieven zijn voor Bitcoin, de eerste cryptocurrency.
 • Een token is een cryptocurrency die geen eigen blockchain heeft. Ontwikkelaars bouwen tokenprojecten op de blockchain van een andere cryptocurrency.

De vier categorieën zijn niet zwart wit want er is veel overlap. Cryptocurrency omvat elke cryptocurrency op de markt, wat betekent dat Bitcoin, altcoins en tokens allemaal in deze categorie vallen. En aangezien altcoins elke cryptocurrency buiten Bitcoin omvatten, vallen tokens ook allemaal in de categorie altcoin.

Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar de vuistregel is dat tokens geen eigen blockchain hebben.

Welke verschillende tokens zijn er?

Er zijn duizenden verschillende tokens gebouwd en ze dienen allemaal een eigen doel, en sommigen dienen zelfs geen enkel echt doel, behalve om de makers ervan te verrijken. Toch kun je het merendeel van de tokens onderverdelen in enkele soorten. Een paar voorbeelden:

 • NFT’s (non fungible tokens) vertegenwoordigen eigendomsrechten op een uniek digitaal of echt actief, denk hierbij aan een jpeg of een schilderij als de Mona Lisa. NFT’s kunnen worden gebruikt om het kopiëren en delen van digitale creaties moeilijker te maken. Daarnaast worden NFT’s gebruikt in videogames en de metaverse.
 • Security tokens zijn een nieuwe klasse van activa die ernaar streven het crypto-equivalent te zijn van traditionele effecten zoals aandelen en obligaties. Het idee is dat bestaande aandelen of vastgoed gefractioneerd als token verkocht kunnen worden. Een ontzettend duur huis kan zo door honderden mensen samen gekocht worden, omdat ze allemaal een paar tokens willen. Het mooie is dat deze security tokens verhandelbaar zijn en dus elk moment nieuwe eigenaren kunnen zijn. Probeer dat maar eens met een huis in Nederland, hoeveel tussenpersonen zijn hier wel niet voor nodig? Die worden met security tokens allemaal overbodig. Sommige bedrijven willen security tokens inzetten om fondsen te werven.
 • DeFi-tokens schieten als paddenstoelen uit de grond. De afgelopen jaren is er een nieuwe wereld van op cryptocurrency gebaseerde protocollen ontstaan ​​die tot doel hebben traditionele bankdiensten te decentraliseren. Denk aan lenen en sparen, verzekeringen, handelen, etc. Deze protocollen geven tokens uit die een breed scala aan functies uitvoeren, maar kunnen ook worden verhandeld of vastgehouden zoals elke andere cryptocurrency. Lees hier meer over DeFi.
 • Governance-tokens zijn DeFi-tokens die houders inspraak geven in de toekomst van een protocol of app. De populaire DeFi-beurs UniSwap heeft geen raad van bestuur maar is toch niet stuurloos. Iedereen die de token UNI heeft kan namelijk stemmen over de richting van de beurs. Hoe meer UNI-tokens je hebt, des te meer stemmen krijg je.

In de komende jaren zullen er vele nieuwe tokens bijkomen die in een van deze categorieën passen. Maar het zou ons niets verbazen als de toekomst juist zorgt voor nieuwe, innovatie tokens die iets totaal anders doen.

De meeste tokens zijn verhandelbaar via de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Meld je gratis aan als je nog geen account hebt.

Ook interessant

is bitvavo 280 miljoen euro kwijt

Is Bitvavo 280 miljoen euro kwijt?

hoe werkt de mobiele app van coinmerce

Hoe werkt de mobiele app van Coinmerce?

ADA cardano kopen

Solana kopen met iDeal

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>