Door: Sam

24/06/2024 13:24

Solana heeft een nieuwe functie gelanceerd genaamd ZK Compression, ontwikkeld in samenwerking met Light Protocol en Helius Labs. Deze technologie, geïntroduceerd op 21 juni, gebruikt zero-knowledge (ZK) proofs om on-chain data te comprimeren, waardoor de opslagkosten met 99% worden verlaagd.

Hoe Werkt Het?

Met ZK Compression kunnen ontwikkelaars belangrijke gegevens op Solana’s ledger opslaan zonder in te leveren op beveiliging of prestaties. Door gebruik te maken van sparse state trees wordt een hash van off-chain data on-chain opgeslagen voor verificatie, wat de integriteit van de data waarborgt en opslagkosten drastisch vermindert.

Volgens Light Protocol kan ZK Compression de kosten van het opslaan van 100 gecomprimeerde tokenaccounts terugbrengen tot ongeveer 0,00037 SOL (voorheen 0,2 SOL). Voor grootschalige operaties, zoals airdrops aan een miljoen gebruikers, zouden de kosten dalen van €238.000 naar slechts €45.

Reacties uit de Crypto Community

Helius CEO Mert Mumtaz benadrukte de enorme kostenbesparingen en schaalbaarheid die ZK Compression met zich meebrengt. Austin Federa, hoofd strategie bij Solana, merkte op dat deze innovatie de hoge kosten van on-chain accountopslag aanpakt en nieuwe producten mogelijk maakt die meer gebruikers naar de blockchain trekken.

Er is echter ook kritiek vanuit de Ethereum-gemeenschap. ZKsync oprichter Alex Gluchowski en Ethereum-investeerder Ryan Berckmans merkten op dat de nieuwe aanpak eigenlijk een Layer 2 (L2) netwerk is, maar dat dit niet expliciet werd vermeld. Solana mede-oprichter Anatoly Yakovenko verdedigde ZK Compression en benadrukte de unieke aspecten ervan, zoals het ontbreken van een security council multisig, chain ID switching, een governance token, of een externe sequencer.

>