• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Satoshi: wat is het en waar staat SATS voor?
Satoshi sats

Satoshi's, SATS, blockchain, crypto. Wanneer je niet dagelijks met cryptocurrency bezig bent klinken deze termen als 'abracadabra' voor de meeste mensen. Wij van Cryptodomein.nl hebben echter het doel om heel Nederland te leren over alles wat er zich binnen deze wereld afspeelt. In dit blog gaan we je uitleg geven over de volgende begrippen: Satoshi en SATS!


Wat is een Satoshi?

Een Satoshi is 0.00000001 Bitcoin. Een Bitcoin is in 100 miljoen verschillende stukjes te verdelen. Eén zo'n deeltje wordt een Satoshi genoemd.

Je kunt het vergelijken met ons eigen geldsysteem, de EURO. Een euro is onder te verdelen in 100 eurocenten. Dit is wel zo handig aangezien je hiermee ook makkelijk bedragen kunt afrekenen van bijvoorbeeld € 1,10.

Bij Bitcoin werkt het precies zo. Een losse Bitcoin is veel te veel waard om betalingen mee te doen. Daardoor is het systeem zo gebouwd dat je een Bitcoin kunt opdelen in allemaal kleine stukjes die Satoshi's (SATS) worden genoemd. Hierdoor wordt het mogelijk om ook bijvoorbeeld een kop koffie af te rekenen in BTC.

BTC is de afkorting van Bitcoin.

Het doen van kleine betalingen is echter niet de enige reden waarom je een Bitcoin in 100 miljoen stukjes kunt opdelen. De andere reden is dat er slechts een beperkt aantal Bitcoins kunnen bestaan. In totaal zullen er op het hoogtepunt in het jaar 2140 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Momenteel zijn dat er ruim 19 miljoen,meer dan 90% dus. Om te zorgen dat iedereen op de wereld in theorie een stukje Bitcoin kan bezitten is het systeem zo gecreëerd dat een Bitcoin onder te verdelen is in zoveel kleine satoshi coins.

Wat zijn SATS?

SATS is de afkorting die gebruikt wordt om Satoshi's aan te duiden. 100 miljoen SATS vormen samen één hele Bitcoin.

De term SATS wordt gebruikt om de waarde van iets aan te duiden. Het is bijvoorbeeld makkelijker om te zeggen dat een kopje koffie 13610 SATS kost, in plaats van 0.000045 BTC.  

Belangrijkste conclusies:

  • Een satoshi staat gelijk aan 0.00000001 BTC
  • Satoshi Nakamoto is de uitvinder van Bitcoin
  • SATS is de officiële afkorting voor een satoshi coin
  • Zelf SATS kopen? Doe dat dan via het meest betrouwbare platform Bitvavo

Waar komt de term Satoshi vandaan?

Je zult wellicht wel denken waar de naam Satoshi vandaan komt. Het zit als volgt. Bitcoin en de blockchain waar het systeem op draait is uitgevonden door iemand die zich Satoshi Nakamoto noemt. Dit was in 2008. Satoshi Nakamoto is geen echte naam, het is een alias.

Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet wie er achter deze alias zit. Het kan een persoon zijn maar het kan ook een groep personen zijn. Of we er ooit achter zullen komen weet niemand. Deze onduidelijkheid draagt echter wel bij aan het gehele mysterie rondom Bitcoin.

satoshi nakamoto sats

Wie is Satoshi Nakomoto?

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>