Door: Bas Martens

03/09/2020 18:16

Rechtzaken, banken die enthousiast zijn en nog veel meer. Er is genoeg te doen geweest rondom Ripple, ook wel bekend als XRP. Als je wil instappen is dat geen probleem, je moet echter wel weten hoe je dat doet. Vandaag leggen we stap voor stap uit hoe Ripple kopen werkt en hoe je dit op een betrouwbare manier kunt doen. 


Waar kun je in Nederland Ripple kopen?

Ripple kopen in Nederland is gelukkig helemaal niet moeilijk. Wij liggen voorop in de wereld van blockchain en cryptocurrency, zeker als je het vergelijkt met onze buurlanden.

Om Ripple te kopen dien je naar een platform te gaan waar je crypto kunt verhandelen. Dit klinkt heel spannend maar dat valt heel erg mee. Wanneer je kiest voor een betrouwbaar crypto platform is er niks om je zorgen over te maken. Je kunt daarnaast instappen met bedragen van slechts 10 euro, dus je bepaalt zelf hoe je aan de slag wil gaan met het kopen van Ripple.

Alle platformen in Nederland voldoen aan de officiële eisen van De Nederlandsche Bank. Dit is om ervoor te zorgen dat jij veilig crypto's kunt kopen en verkopen maar zorgt er ook voor dat bedrijven niet frauderen met cryptovaluta of (ongewild) meewerken aan witwas praktijken.

Deze regels stellen ook vast hoeveel geld een crypto broker aan jou mag verdienen. Het zal je vast niet verbazen dat wanneer je Ripple aanschaft bij een bedrijf, dat zij dat niet volledig vrijwillig doen. Zij willen er ook aan verdienen, het ene platform wat meer dan de ander. De kosten die je betaalt worden automatisch verwerkt in het bedrag waarmee je jouw crypto munt wil kopen. Hoeveel je precies betaalt bij een aankoop van 500 euro laten we zien aan de hand van de volgende voorbeelden van de verschillende platformen.

Ripple kopen bij verschillende brokers

Kosten bij Bitvavo: 0,25% x 500 = €1,25 (tijdelijk eerste 1000 euro gratis handelen!)
Kosten bij Litebit: 2% * 500 = €10
Kosten bij Coinmerce: 0,9% * 500 = €4,5 (10 euro bij het aanmaken van je account!) 
Kosten bij Bitcoin Meester: 1% x 500 = €5

Ripple

Broker / Exchange

Maximale transactiekosten in %

Bitvavo

0,25%

Coinmerce

0,9%

Bitcoin Meester

1%

Litebit

2%

Wat is de prijs van één Ripple (XRP)?

In de Ripple calculator hieronder zie je precies hoeveel 1 XRP in euro's waard is. De prijs wordt iedere minuut bijgewerkt zodat je altijd kunt zien hoeveel Ripple je terug krijgt. 

Stappenplan: Ripple kopen

Oke, je weet nu dat Ripple kopen werkt via een online platform. Daarnaast hebben we je laten zien welk platform het goedkoopst is. Nu is het tijd om in een kort stappenplan uit te leggen hoe jij je eerste XRP kunt aanschaffen!

Wat heb je nodig?

  • een officieel Nederlands document (paspoort, id kaart of rijbewijs) (onze overheid verplicht crypto brokers en exchanges om te weten wie hun klanten zijn)
  • het bedrag dat je wil inleggen
  • een account bij een crypto platform

Heb je alles bij de hand? Dan kunnen we beginnen. Ook als je een van deze dingen nog niet bij de hand hebt kun je wel alvast beginnen met het aanmaken van je account. Dit is volledig kosteloos!

1. Registreer je bij een cryptocurrency platform

Zoals je in het begin van deze gids hebt kunnen zien zijn er meerdere opties. De meest veilige en betrouwbare platformen hebben we laten zien en hiervan adviseren wij Bitvavo. Waarom? De transactiekosten zijn hier veruit het laagst en ze bieden ook nog eens een bonus aan waarbij je helemaal geen kosten betaalt over je eerste 1000 euro.

2. Bepaal hoeveel je wil investeren in XRP

Klik, nadat je jouw registratie voltooid hebt, op de blauwe knop 'Euro storten'. Volg de aanwijzing en stort met iDeal het gewenste bedrag. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een andere betaalmethode. Nadat je jouw betaling hebt afgerond staat het geld in enkele ogenblikken op je account. Dit duurt nooit meer dan 5 minuten, ook niet 's avonds of in het weekend. 

stap 1

3. Kies Ripple in de lijst van crypto munten

Wanneer je je op de startpagina begeeft zie je onder de grafiek een lijst met heel veel crypto munten staan (meer dan 150 in totaal. Gebruik de zoekbalk of scroll door de lijst heen tot je Ripple (XRP) gevonden hebt.

stap 2 ripple kopen

4. Hoeveel Ripple wil je kopen? 

Je bent er bijna! Je bent slechts een klik verwijderd van je eerste Ripple kopen. In het scherm wat je te zien krijgt vul je in hoeveel euro's je wil investeren en hoeveel XRP je daar voor terugkrijgt. Ook zie je heel transparant hoeveel transactiekosten hierbij inbegrepen zitten (deze zitten in je euro bedrag inbegrepen). Klik op kopen en dan is het gelukt.

Waar sla je jouw Ripple op?

Nadat je de stappen hebt doorlopen vraag je jezelf misschien af waar je Ripple zijn opgeslagen. Ieder platform heeft voor alle cryptocurrency die ze aanbieden een ingebouwde wallet. Jouw crypto's worden direct opgeslagen, in dit geval in jouw Ripple wallet. Je kunt ze terugvinden door bovenaan op 'dashboard' te klikken. Scroll naar beneden en hier vind je alle cryptovaluta die in jouw bezit zijn.

Misschien heb je de termen Hardware wallet of 'ledger' wel eens voorbij horen komen. Met een hardcore wallet kun je cryptocurrency in een offline omgeving opslaan. Het voordeel is dat je dus ook niet gehackt kan worden. Besef wel dat wanneer je je private keys (een soort wachtwoord) kwijtraakt je nooit meer toegang kunt krijgen tot je Ripple wallet. Dat is de reden dat het voor veel mensen dan ook gemakkelijker en veiliger is om deze gewoon op je account te houden. Zoals gezegd staan alle partijen in ons land geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en besteden ze enorm veel tijd aan het continu uitbreiden van extra beveiligingsmaatregelen. 

Goed om te weten: Bitvavo heeft garantiefonds opgericht waar klanten in het geval er toch ooit iets gebeurd waarmee je tot €100.000 gedekt wordt. 


Waar kun je het beste Ripple kopen?

Wanneer je alles hierboven hebt gelezen hoeven we dat niet te herhalen maar het kan ook zijn dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je wil weten waar je het goedkoopste of beste Ripple kunt kopen. Dat is zonder twijfel Bitvavo. Waarom? Allereerst is het met grote voorsprong de goedkoopste broker. Daarnaast is het een betrouwbaar bedrijf opgericht door Nederlanders en werkt het simpel.

Top 5 plekken om Ripple te kopen

  1. Bitvavo (1000 € gratis handelsbonus)
  2. Coinmerce
  3. Bitcoin Meester
  4. Litebit
  5. Blox

Hoe zit het met het nieuws over de Ripple rechtszaak?

Al sinds een aantal jaar is er een rechtszaak gaande tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en het bedrijf achter Ripple over het feit dat XRP tokens als effecten moeten worden beschouwd. Als Ripple Labs verliest zou dat ervoor kunnen zorgen dat Amerikanen niet meer de munt kunnen verhandelen. 

Ripple kopen met IDeal

Ripple kopen met iDeal kan bij alle partijen in ons land. Gelukkig maar want het is de meest gebruikte betaalmethode online.
Je betaalt geen extra fee's of andere verborgen kosten. Daarnaast worden betalingen ook direct verwerkt en hoef je niet te wachten zoals bij SEPA bankoverschrijving. Andere manieren om te betalen zijn Paypal en Bancontact.

Wanneer Ripple kopen?

Om antwoord te geven op deze vraag zou je de markt moeten kunnen voorspellen en heel eerlijk, 99 van de 100 mensen kan dat niet. Het kan een paar keer goed vallen maar je bent dan maar wat aan het proberen zonder een doel. Ervaren beleggers zullen je adviseren om na je eerste storting, elke maand voor kleinere bedragen te blijven inkopen zodat je over langere periode voor een meer gemiddelde prijs inkoopt. Dit wordt DCA'en genoemd.

Moet ik een minimum aantal Ripple kopen?

Je zal voor minimaal 10 euro moeten aankopen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel dit exact zal zijn en waar je jezelf prettig bij voelt om te investeren.

Is het kopen van Ripple veilig?

Zolang je goed leest wat je doet of de instructies in deze gids goed volgt is het volledig veilig.

Kan ik Ripple transacties annuleren?
Nee, dit kan niet. Een transactie is definitief zodra je deze bevestigd hebt. Check dan ook altijd goed dat je het juiste bedrag overmaakt naar de juiste rekening wanneer je XRP verstuurd.

>