• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de Metaverse? Wat kun je ermee? Ontdek alles wat je erover moet weten!

Wat is de Metaverse? Het is een vraag die de afgelopen maanden ontzettend veel gesteld is. En dat snappen we best, de term Metaverse is relatief nieuw waardoor het soms lastig kan zijn om te begrijpen wat deze term precies inhoudt.

Het moederbedrijf van Instagram en Facebook heet tegenwoordig Meta. Dit is een zinspeling op de metaverse, een digitale toekomst waarin we allemaal als een avatar door de wereld wandelen. In dit artikel een uitleg over wat de metaverse is, en hoe je hierin kan investeren.

Wat is de metaverse?

De metaverse is al jaren een bekende term onder crypto-investeerders en gamers. Maar toen Mark Zuckerberg aankondigde dat Facebook vanaf 2021 door het leven zou gaan als Meta, maakte de rest van de wereld voor het eerst kennis met het begrip metaverse.

Volgens Zuckerberg heeft de metaverse de potentie om de volgende grote innovatie na het internet te zijn. In 2021 werd dan ook flink geïnvesteerd in cryptocurrency’s die iets met een metaverse doen. Bekende voorbeelden zijn The Sandbox, Axie Infinity en Decentraland.

Al deze investeerders zien toekomst in de potentie van digitale werelden. Maar veel van de metaverse-beloftes zijn vaag en de use-cases niet altijd even duidelijk. 

Meestal wordt de metaverse beschreven als een netwerk van digitale 3D-werelden gericht op sociale verbinding. Het is een gesimuleerde virtuele ruimte gericht op het creëren van een levensechte omgeving waarin gebruikers elkaar kunnen ontmoeten.

Er zijn enorm veel mogelijke toepassingen in een metaverse: wonen, werken, vergaderen, spelletjes spelen, bouwen en zelfs winkelen. Er zijn zelfs al virtuele concerten van Travis Scott en Ariana Grande georganiseerd in Fortnite. Ook kan een metaverse dienen als een museum voor bijvoorbeeld digitale kunst van NFT’s.

technologie metaverse

Geld en crypto verdienen in de metaverse

Elke metaverse wordt vooralsnog beheerd door een eigen bedrijf, op dit moment zijn er meerdere metaversen en is er nog geen één de allergrootste. Dat is de reden waarom Facebook vol inzet op de metaverse. Ze willen de dominantste metaverse worden, want daar valt veel geld mee te verdienen.

Gebruikers krijgen een toolset om zelf een avatar te ontwerpen. En een avatar is niet compleet zonder dat deze uniek is. Veel bedrijven maken gebruik van de ‘hang naar uniek zijn’ door digitale voorwerpen te verkopen.

Net als in het echte leven kan je het imago en uiterlijk van je avatar opleuken door veel geld uit te geven aan merkkleding. Denk aan virtuele Nike-schoenen voor je avatar.

Een leven in een digitale wereld is niet compleet zonder een thuisbasis. Veel gebruikers willen daarom een huis bouwen, en bedrijven willen een digitaal pand hebben om hun producten te laten zien. Om virtueel vastgoed te bouwen heb je grond nodig. En net als in het echte leven is virtueel grond schaars.

Zo kocht het digitale vastgoedbedrijf Metaverse Group voor 618 duizend MANA een stuk onroerend goed in Decentrala. Tijdens de overdracht in november 2021 en tegen de cryptocurrency koers van destijds waren deze MANA 2,1 miljoen euro waard.  

Waar komt de term metaverse vandaan?

Ver voordat je eindeloos kon scrollen op Instagram, zelfs ver voor de geboorte van bitcoin en crypto, en zelfs voordat je ouders hun eerste Pentium-computer aansloten op het internet, bestond de term metaverse al.

In 1935 publiceerde de Amerikaanse sciencefictionschrijver Stanley Weinbaum het boek Pygmalion’s Spectacles publiceerde, waarin de hoofdpersoon een fictieve wereld verkent met een bril die zicht, geluid, smaak, geur en aanraking kon geven.

Dit concept werd door vele filmmakers en schrijvers verder uitgewerkt maar metaverse werd voor het eerst gebruikt door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash in 1982. In dit boek wordt de term gebruikt om een dystopische toekomst in een virtual reality-wereld te beschrijven.

Ernest Cline bracht in 2011 het boek Ready Player One uit, waarmee we een kijkje konden nemen in een volledig meeslepende wereld die we konden betreden om te ontsnappen aan de realiteit. Het boek werd een doorslaand succes en regisseur Steven Spielberg maakte er in 2018 een film van. Velen denken bij het woord metaverse aan de wereld van Ready Player One.

Het is ironisch dat grote bedrijven met bepaalde termen aan de haal gaan en het omdopen tot modewoord, ook al is de oorsprong van het woord juist een waarschuwing.

Zo wordt de term op veel games geplakt, en gebruikt om bijvoorbeeld VR-brillen te verkopen.

Cruciale rol NFT’s en blockchain in metaverse

Virtuele objecten (zoals Nike-schoenen) en stukken land worden verkocht in de vorm van NFT’s. Dat zijn unieke tokens waarmee je kan aantonen dat jij eigenaar bent van een digitaal object. Je zou zelfs kunnen stellen dat een metaverse onder de motorkap niets meer is dan een grote collectie van NFT’s, en dat cryptocurrency wordt gebruikt om deze aan te schaffen.

NFT’s worden daarom beschouwd als een cruciale bouwsteen voor de metaverse omdat ze gebruikers in staat stellen eigendom over iets digitaals te claimen.

Het is wachten op een bedrijf dat een overkoepelende blockchain bouwt om alle verschillende metaversen met elkaar te verbinden. Hiermee zou je avatar van de ene digitale wereld naar de andere kunnen wandelen, en blijft het eigenaarschap over NFT’s intact.

En als we kijken naar games die concepten van de metaverse toepassen, hoe gaaf zou het zijn om je volledig uitgedoste avatar uit Fortnite mee te nemen naar een toekomstige Grand Theft Auto Online, om daarmee newbies overhoop te rijden.

Hoe investeer je in de metaverse?

Alle bestaande metaversen maken gebruik van cryptocurrency, dit is het betaalmiddel in de digitale wereld. Zo kan je in de metaverse van Sandbox betalen met SAND, bij Axie Infinity met AXIE en bij Decentraland met MANA.

Mocht je interesse hebben om te investeren in een metaverse, maar je hebt geen zin om een digitaal bedrijf te beginnen, dan kan het lonen om één van deze coins te kopen. Een volledige lijst van alle cryptocurrency’s die iets met de metaverse doen vind je op de website van Coinmarketcap.

Veel van deze metaverse cryptocurrency’s zijn te verhandelen op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, en koop je gewoon met euro’s. Maak hier een gratis account aan.

Maar kan de metaverse zijn belofte inlossen? Wordt dit nou echt de volgende stap in de ontwikkeling van het internet?

De toekomst van de metaverse

Het valt nog te bezien of een metaverse de mensheid echt een stapje verder brengt. Maar als we iets hebben geleerd van sciencefictionschrijvers en -regisseurs van bijvoorbeeld Wall-E, is het te hopen dat onze (klein)kinderen niet meer tijd in virtuele werelden willen doorbrengen dan in de werkelijke wereld.

Een volledig programmeerbare wereld kan in potentie de verhalen van George Orwell doen verbleken. Als een overheid of een bedrijf de dienst uitmaakt in een dominante digitale wereld, dan kan elke actie geregistreerd en opgeslagen worden. En dan hebben we de echte prachtige wereld ingewisseld voor een digitale surveillancestaat.

Wellicht is dit te pessimistisch, en wordt onze toekomstige digitale wereld een baken van vrijheid en gelijke kansen. Dat kan hoogstwaarschijnlijk alleen als het model van bitcoin wordt overgenomen. Een metaverse die op een decentrale manier, zonder censuur en sturing van een grote partij, bestuurd en gerund wordt.

Een mogelijk bestuursmodel is de oprichting van een DAO, een decentrale autonome organisatie waar iedereen die deelneemt zeggenschap heeft.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de Metaverse in?

De Metaverse kun je zien als een virtuele wereld waar mensen contact met elkaar kunnen zoeken. Eigenlijk is het een soort van virtuele ruimte waar je allerlei activiteiten kunt uitvoeren via een avatar of een digitale dubbelganger.

Welke Metaverse cryptocurrency zijn er?

De bekendste metaverse gerelateerde crypto coins zijn Sand, AXIE, Decentraland en Mana.

Ook interessant

Wat is het verschil tussen cryptocurrency coins en tokens?

Wat is een Central Bank Digital Currency (CBDC)?

Wat is een ICO? Een duidelijke uitleg!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>