• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

De twee blockchains van Ethereum zullen vandaag fuseren. Dit brengt The Merge tot een conclusie en zorgt ervoor dat Ethereum 99% minder energie zal verbruiken.

Als alles goed gaat bereikt de blockchain van Ethereum moeilijkheidsgraad 58.750 (en achttien nullen) om 07:15 uur. In augustus hebben de developers van Ethereum afgesproken dat op dit punt The Merge uitgevoerd zal worden. Het opvolgende blok wordt geproduceerd door The Beacon Chain.

Impact op koers Ethereum

De cryptocurrency koers lijkt zich voor te bereiden. De actuele waarde van ether is 1614 euro, een kleine stijging van 1,5%. Sinds 2015 wordt de overstap naar proof of stake al besproken, en 7 jaar later is het dan eindelijk zo ver. Niet gek dat de markt zich de afgelopen maanden geroerd heeft.

Ja, de cryptomarkt heeft klap op klap moeten verwerken maar de succesvolle upgrade van Ethereum diende maandenlang als licht in een verder donkere tunnel.

Bron: CoinGecko

Ethereum veiliger en energiezuiniger

Sinds 2015 maakte Ethereum net als Bitcoin gebruik van proof of work. Miners vechten met elkaar om het juiste getalletje te vinden en de eerste die dit lukt, mag een blok toevoegen aan de blockchain. Voor elk blok krijgt de miner een beloning in de vorm van ethers.

Hiervoor gebruiken miners krachtigere machines en deze gebruiken veel energie. Dit is allemaal nog behapbaar als een cryptoproject klein is, maar Ethereum werd gedurende de jaren heel snel erg populair.

Vanaf vandaag is er voor miners geen werk meer op Ethereum omdat proof of stake, het nieuwe systeem, anders werkt. Je zou The Merge dus kunnen zien als een stap in de richting van meer schaalbaarheid, veiligheid maar vooral duurzaamheid, geheel in de visie van The Ethereum Foundation.

Fusie van twee blockchains op Ethereum

Voorzitter van de foundation Vitalik Buterin voorzag dit al toen hij nog werkte aan het concept van Ethereum in 2014. Daarom wist hij vanaf de lancering in 2015 al dat Ethereum uiteindelijk zou overstappen op proof of stake.

Ethereum draait tot vandaag eigenlijk op twee blockchains, de oude die werkt met proof of work en de nieuwe (Beacon) werkt met proof of stake. Tot The Merge om 07:15 uur Nederlandse tijd worden blokken geproduceerd op de oude blockchain, logisch want daar vinden alle transacties en activiteiten plaats.

Maar nadat de afgesproken moeilijkheidsgraad wordt bereikt (dat ontzettend lange getal), werd het daaropvolgende blok geproduceerd door de Beacon Chain. The Merge zorgt ervoor dat alle activiteit op de oude blockchain overgezet worden op de nieuwe blockchain.

Dit markeert de overgang naar proof of stake en de oude blockchain sterft hiermee een stille dood, tenzij miners onverhoopt blokken blijven produceren.

Miners maken nieuwe oude Ethereum

Het lijkt er op of sommige miners als een vorm van protest blokken zullen blijven produceren op de oude blockchain. Dit heeft weinig nut, want er zullen nagenoeg geen transacties meer plaatsvinden en alle NFT’s, DeFi-acvitiveiten, trades etc. zullen verhuizen naar de nieuwe blockchain.

De blokken die deze miners blijven produceren zijn vooralsnog lege hulzen, maar zullen vast en zeker een bepaalde waarde vertegenwoordigen, want dit is en blijft de cryptomarkt. De crypto die hieruit voort zal komen wordt ETHW genoemd.

Als je normale ethers hebt, dan krijg je evenveel ETHW. Maar deze ETHW hebben niet dezelfde euro-waarde als de normale ethers, het is even afwachten de markt zich vandaag gedraagt.

Wil je op de hoogte blijven van de koersen en investeren in Ethereum? Dat kan via de Nederlandse beurs Bitvavo. Maak hier een gratis account aan.

Ook interessant

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings

Volgende maand worden 142.000 bitcoin uitgedeeld, gevaar voor koers?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>