• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Koersen Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s dalen, small cap altcoins winnen

De cryptocurrency koersen kleuren rood vandaag. Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Cardano en vele andere cryptocurrency’s zijn flink gedaald. Tijd om de volledige cryptomarkt onder de loep te nemen.

Groei cryptocurrency stagneert

Het sentiment op de cryptomarkt was in augustus grotendeels positief en dit heeft ertoe geleid dat de cryptomarkt met dubbele cijfers kon groeien. De markt is er echter niet in geslaagd de bullish trend goed vast te houden en cryptocurrency’s beginnen de winsten die ze in de eerste week hadden behaald, weer te verliezen.

Marketcap crypto daalt 3%

De grafiek hieronder laat de marketcap van alle cryptocurrency’s zien. Dit is geen waterdichte metriek maar het laat grofweg zien hoeveel alle crypto’s bij elkaar waard zijn. De marketcap van cryptocurrency is vandaag 1,13 biljoen euro, een daling van 3,03% in de afgelopen 24 uur. Vergeleken met een jaar geleden heeft de cryptomarkt 44% moeten inleveren.

Bron: Coingecko

Wat is marketcap in cryptocurrency?

De marketcap van een bepaalde crypto wordt berekend door de koers te vermenigvuldigen met het aantal coins in omloop. Bitcoin is nu bijvoorbeeld 22.615 euro waard en er zijn 19.125.381 BTC in omloop. Als we deze twee vermenigvuldigen is de marketcap 432.532.769.810 euro, ofwel 433 miljard euro. Ter vergelijking: Tesla heeft een marketcap van 943 miljard euro.

Crypto marketcap kent drie categorieën

Alle cryptocurrency’s kunnen grofweg verdeeld worden in drie categorieen:

  1. Small cap cryptocurrency’s hebben een marketcap van minder dan 1 miljard en zijn het meest vatbaar voor dramatische schommelingen op basis van marktsentiment.
  2. Mid cap cryptocurrency’s hebben marketcap tussen 1 miljard en 10 miljard. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze meer onbenut opwaarts potentieel hebben, maar ook een hoger risico. Ze hebben zich al enigszins bewezen, maar behoren nog niet tot de meest betrouwbare projecten.
  3. Large cap crypto’s, waaronder Bitcoin en Ethereum, hebben een marketcap van meer dan 10 miljard. Beleggers beschouwen ze als beleggingen met een lager risico omdat ze een bewezen staat van dienst hebben op het gebied van groei en vaak een hogere liquiditeit hebben. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen een groter aantal verkopers zonder dat de prijs dramatisch wordt beïnvloed.

Hoeveel risico kan je aan?

Dus, als de bearmarkt in volle gang is en de prijzen drastisch zijn gedaald, dan kan je investeren in een small cap in de hoop dat dit je een Lambo oplevert. Wellicht zijn small cap coins ook geschikt voor daytraders die die coins maar een paar minuten aanhouden.

Maar voor de gemiddelde belegger zijn zelfs mid caps riskant tijdens een bearmarkt. Voor degenen die blootstelling aan crypto willen met een zo beperkt mogelijk risico, is het aan te raden om te investeren in large caps, en dan vooral bitcoin. Heb je nog geen bitcoin? Deze kan je kopen bij de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo.

Small cap altcoins verslaan Bitcoin

Maar de markt geeft altijd kansen, ook tijdens een bearmarkt waar we nu in zitten. Onderstaande cijfers komen van Weiss Ratings en zijn gebaseerd op de prestaties van vorige week.

Small Cap Index

Zo kwamen small cap altcoins als beste uit de bus met een winst van 8% afgelopen week. Hierdoor was de winst 2% hoger dan de Mid en Large Cap Index en 5% beter dan de prestaties van Bitcoin. Houd er echter rekening mee dat small cap altcoins meer volatiliteit hebben in vergelijking met de andere indexen. Vandaar de grote schommelingen in winsten en verliezen.

De Large Cap Index maakte vorige week een verrassende zet door te wedijveren met het rendement van de Mid Cap Index. Meestal presteert de mid cap in dergelijke gevallen beter dan de Small Cap, maar vorige week zagen zowel mid cap als large cap coins gemiddeld een winst van 6%.

Bitcoin is er eentje voor de lange adem. Vorige week steeg de bitcoin koers slechts 3%, significant lager dan de rest van de markt. Maar over de lange termijn groeit bitcoin gestaag en meer voorspelbaar dan de rest van de markt.

Ook interessant

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings

The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>