• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Koers Ethereum Classic stijgt 12%, wat is er aan de hand?

De koers van Ethereum Classic (ETC) is vandaag met 12% gestegen. De waarde van één ETC is bijna 36 euro en de marketcap gaat richting 5 miljard euro. Toch zien velen het project als een gelopen zaak. Wat is er aan de hand?

Ethereum Classic koers groeit 150%

De koers van cryptocurrency Ethereum Classic is de afgelopen 30 dagen met meer dan 150% gestegen, van net geen 15 euro naar 36 euro aldus Coingecko. Ethereum Classic is te koop bij Bitvavo.

De aandacht voor ETC komt niet alleen van investereerders en speculanten, maar ook Ethereum oprichter Vitalik Buterin liet zich lovend uit. Tijd voor een deepdive in Ethereum Classic.

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic is een hard fork van de originele Ethereum-blockchain. In 2016 was een hacker in staat om een DAO (decentraal beslisorgaan)te exploiteren om 3,6 miljoen ethers te stelen.

De gemeenschap was verdeeld over hoe verder te gaan, het ene kamp wilde de blockchain terugdraaien zodat investeerders hun coins terug zouden krijgen, het andere kamp wilde juist niets doen want volgens hun is code = law.

Hard fork Ethereum

De originele Ethereum blockchain werd in tweeën gesplitst (dit wordt een hard fork genoemd) waarbij de oude (onveranderde) chain werd omgedoopt tot Ethereum Classic. Beide ketens waren destijds identiek, maar hebben sindsdien hun eigen roadmap en visie ontwikkeld.

Het ETC-pad lijkt op die van bitcoin, met een vast aanbod van 210,7 miljard en een manier om elke 5 miljoen blokken 20% emissie te verminderen. Ethereum Classic blijft ook gebruik maken van proof of work, in tegenstelling tot Ethereum, die overgaat op proof of stake.

Ondanks de focus op stabiliteit, is ETC het slachtoffer geweest van ten minste vier 51%-aanvallen in de afgelopen jaren, waardoor miljoenen ETC dubbel zijn uitgegeven.

Bitmain investeert in Ethereum Classic

Eind vorige week maakte de koers van ETC een forse sprong. De belangrijkste oorzaak lijkt een investering van 10 miljoen dollar te zijn door het miningbedrijf Antpool, onderdeel van Bitmain. Op 26 juli kondigde Antpool de investering aan om de ontwikkeling van applicaties op het Ethereum Classic-mainnet te vergemakkelijken.

De investering is gericht op de korte toekomst. Als Ethereum naar verwachting in september over gaat op proof of stake, dan hebben Ethereum miners opeens niets meer te doen en dat is slechte business voor Bitmain.

ETC-miners moeten oppassen

Op dit moment is de verdeelsleutel tussen de mininginkomsten via grafische kaarten 97% Ethereum terwijl slechts 2% van Ethereum Classic komt. Het restant wordt gebruikt voor andere altcoins.

De dagelijkse beloning voor het minen van ETC is ongeveer 700.000 dollar tegenover 24 miljoen dollar bij Ethereum. Als een groot deel van de Ethereum-miners uiteindelijk naar ETC migreert, zal de hashrate omhoog schieten, evenals de moeilijkheidsgraad waardoor het voor de huidige ETC-miners niet meer winstgevend is om hun werkzaamheden voort te zetten.

De enige manier waarop een meerderheid van de ETC-miners winstgevend blijft, is als de koers omhoog schiet. Voor Ethereum miners die denken te migreren naar ETC wordt het ook dringen, het is daarom waarschijnlijker dat Ethereum miners hun mininginstallaties verkopen dan dat ze allemaal migreren.

Levensvatbaarheid op lange termijn

Ondanks de prijsstijging zijn de fundamenten van ETC op geen enkele manier wezenlijk verbeterd. De statistieken over netwerkgebruik zijn nog steeds ondermaats. Het aantal actieve adressen is in jaren niet echt veranderd, dus je zou je af kunnen vragen voor wie die miners uiteindelijk gaan minen.

Ook interessant

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings

The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>