Wat is een wallet?

Net als echt geld zul je jouw cryptogeld veilig op moeten bergen. Dit doe je met behulp van een crypto wallet, wat tevens de letterlijke Engelse vertaling van portemonnee is. Cryptovaluta staat altijd op een wallet en het soort crypto portemonnee bepaald hoe veilig je digitale geld is opgeborgen.

Welke wallets zijn er

Er zijn verschillende soorten wallets die in feite allemaal hetzelfde doel hebben; jouw cryptomunten veilig opslaan. Wel werken ze net allemaal even anders. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je cryptovaluta op te slaan in een online wallet. Dit is zeer gebruiksvriendelijk maar weer iets minder veilig. Alles wat online beheert wordt is toch op een bepaalde manier kwetsbaar. Een heel veilig alternatief is de hardware wallet. Een soort USB-stick welke je goed dient te bewaren en waar je offline jouw cryptovaluta kunt bewaren. Dit is weer enorm veilig maar minder toegankelijk. Het is minder makkelijk om je wallet in te zien. Dan zijn er nog de software wallet, de exchange wallet en de paper wallet. Welke wallet je ook besluit te gebruiken, ze werken allemaal met een public key maar niet allemaal met een private key.

Wallets hebben een Public key en vaak een private key

Wanneer je in het bezit bent van cryptomunten zijn er momenten dat je de munten naar iemand anders wilt sturen en dat je van iemand anders crypto ontvangt. Stel jij wilt je cryptomunten laten overschrijven naar iemand anders, dan heb je een private key nodig maar ook de public key van de ander.

Wat is een Private key?

De private key en is een lange code, en is als het ware jouw pincode, of jouw vingerafdruk. Deze dien alleen jij te weten en moet je invoeren op het moment van overschrijven. Komt iemand achter jouw private key, dan kan diegene vanuit jouw naam cryptomunten versturen en dan zul je heel waarschijnlijk je crypto kwijt zijn. Het is dus zeer belangrijk dat jouw private key daadwerkelijk privé blijft.

Wat is een Public key?

Dan is er nog de public key. De public key is ook een lange code en is eigenlijk het adres van je crypto wallet. Hij is noodzakelijk als iemand je wil betalen met een bepaalde cryptomunt. Een ander stuurt dan dus crypto van zijn of haar wallet naar de public key van jouw wallet. Het heeft wel iets weg van het IBAN nr, bekend van je bankrekening.

Wat is een online wallet?

De online wallet kun je zien als online toegang tot je crypto portemonnee. Een online wallet is eenvoudig aan te maken en vaak gratis. Een groot voordeel van deze wallet is, dat hij makkelijk in gebruik is en dat je altijd en overal bij je cryptocurrencies kunt. Het is op zich een prima crypto wallet voor de kleinere investeerder en handelaar. Voor mensen met niet al te veel kennis van Blockchain, Cryptovaluta en wallets.

Besluit je om grotere bedragen in cryptovaluta te gaan beheren, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een offline wallet.

Online wallet aanmaken

Bij de online wallet maak je een ‘account’ aan bij een derde partij. Het is dus van groot belang dat je een betrouwbare wallet aanbieder kiest. Lees je goed in over welke wallets veilig zijn, welke cryptovaluta ze ondersteunen en hoe betrouwbaar de aanbieder van de betreffende wallet is.

Voorbeelden online wallets

Een online wallet is eenvoudig aan te maken en is gratis. Er zijn redelijk wat partijen die online wallets aanbieden waarvan ik er hieronder drie heb opgesomd.

Wat is een exchange wallet?

Exchange wallets bieden jou de gelegenheid je cryptovaluta te beheren op het handelsplatform waar jij je cryptomunten hebt aangeschaft. Als je bijvoorbeeld Bitcoin wilt kopen, meld je je aan op een exchange, en schaf je de gewenste hoeveelheid Bitcoin aan. Na een succesvolle transactie kun je ervoor kiezen om je de Bitcoins op een wallet in de exchange te laten staan. Dit is handig als je actief gaat traden op de exchange. Vaak wordt de, op een exchange aangeschafte, crypto overgezet naar de externe wallet zoals bijvoorbeeld een online wallet, een software wallet, een paper wallet of een hardware wallet.

Een exchange wallet is een hot wallet

Een exchange wallet wordt ook wel een hot wallet genoemd. Een hot wallet is een cryptovaluta wallet die noodzakelijkerwijs verbonden moet zijn met internet. Het grote voordeel van een hot wallet is dat het mogelijk is om snel crypto te kunnen verzenden en ontvangen. Dit is natuurlijk noodzakelijk als je snel wilt handelen in crypto op een exchange.

Het tegenovergestelde van een hot wallet is een cold wallet welke geen verbinding met het internet hoef te maken. Daardoor is deze laast genoemde veiliger maar heeft als nadeel dat transactie alleen vanaf een bepaald apparaat uitgevoerd kunnen worden.

Crypto op een exchange wallet vastzetten?

Dit raad ik ten zeerste af! Wil je longterm investeren in Bitcoin of andere cryptovaluta? Verplaats je cryptocurrencies dan naar een hardware wallet of een paper wallet.

Wat is een software wallet

Een software wallet installeer je op een computer of middels een app op je smartphone of tablet. Het beheren van je cryptovaluta zelf gaat offline, maar het ontvangen van je private key gaat online. Als je besluit een software wallet te gaan gebruiken, besef je dan dat het best wat tijd en ruimte kost om het te installeren. Het downloadt namelijk de gehele geschiedenis van alle transacties die hebben plaatsgevonden tussen bezitters van dezelfde cryptomunt die een software wallet gebruiken. Wanneer je een software wallet hebt geïnstalleerd kun je de gerealiseerde transacties offline bekijken. Wil je cryptomunten verzenden of ontvangen, dan vindt de transactie wel weer online plaats. Op deze manier is de software wallet dus redelijk veilig.

Wat is een paper wallet

De naam zegt het al, een papieren portemonnee! De paper wallet is samen met de hardware wallet het veiligst om Bitcoin en andere cryptovaluta voor langere tijd “offline” op te slaan. Voor hackers is het niet mogelijk om aan je crypto te komen.

Ook een paper wallet bestaat uit een private key en public key, waarbij je de private key op papier zet. De private key is uitsluitend voor jezelf en fungeert als een soort van pincode.

De public key is openbaar en dus voor iedereen zichtbaar. Met behulp van de public key kun jij in blockchain je saldo checken op bijvoorbeeld blockchain.info.

Een paper wallet kun je zowel offline als online aanmaken. Als je bijvoorbeeld Bitcoin wilt bewaren dan kun je op Bitaddress.org een Bitcoin-adres aanmaken. Klik op de tab “Paper Wallet” en geef aan hoeveel adressen er gegenereerd moeten worden. Klik vervolgens op “Generate” om de nieuwe wallets aan te maken. Je kunt de betreffende wallets nu uitprinten en ergens veilig opbergen. Via de public key van je zojuist aangemaakte wallet kun je geld overmaken. Let op! Private van wallet kwijt? Je hebt dan geen toegang tot je Bitcoin meer.

Nadelen van een Paper wallet

Een groot nadeel van een paper wallet is, dat je de uitgeprinte private- en public keys gemakkelijk kwijt kunt raken waardoor je geen toegang meer hebt tot je geld. Een tweede nadeel van een paper wallet is dat je niet heel snel kunt inspringen op markt- en koersontwikkelingen aangezien het wat meer moeite kost om bij je geld te komen.

Om een paper wallet offline aan te maken heb je een zogenaamde speciale wallet-printer nodig. De Piper wallet-printer is hier geschikt voor!

Wat is een hardware wallet

Tot slot is er de hardware wallet. Dit is de meest veilige manier om je Bitcoin en Cryptovaluta te beheren. Een hardware wallet ziet er uit als een USB-stick welke offline jouw private key toont. Je kunt dit vergelijken met de e-dentifier van je bank. Je krijgt op dit apparaatje een code te zien, en pas wanneer je beschikt over deze nieuwe, unieke code, kun jij munten verzenden. Het enige wat jij hoeft te doen is je hardware wallet te koppelen aan je vaste computer of aan je laptop. Het apparaatje zelf heeft fysieke knopjes, waarmee jij je virtuele munten kunt verzenden. Hiermee voorkom je enige verbinding met het internet en is daarom dus de meest veilige wallet. De apparaatjes zelf zijn water- en vlambestendig, in tegenstelling tot de paper wallet.

Hardware wallet kopen?

Voorbeelden van hardware wallets

Wil jij een hardware wallet kopen? Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de meest populaire hardware wallets van het moment.

Welke wallet past het best bij jou

Er zijn dus veel verschillende opties als het op wallets aankomt. Ga bij jezelf na of je een hodler (lange termijn investeerder) bent of een actieve cryptotrader. Lees je goed in over welke wallets het meest betrouwbaar zijn en door de massa gebruikt worden. Ben je een ervaren longterm crypto investeerder dan is het raadzaam om een hardware- of paper wallet te gebruiken. Besluit je kleinschalig te werken en ben je misschien vooral nieuwsgierig, dan is een online wallet meer dan voldoende.

Persoonlijk gebruik ik de Ledger Nano S om mijn cryptovaluta veilig en voor langere tijd op te slaan. Het is een voordelige hardware wallet die relatief makkelijk in gebruik is.

Ledger Nano S Kopen?

Author

Bas Martens

Auteur

Webdesigner & WordPress Specialist / Entrepreneur / Crypto Daytrader & Blockchain Enthusiast / Blogger @ Cryptodomein.nl
Artikelen van Bas Martens

Geen reacties

Reageren