Wat is een Exchange?

Wat is een Exchange?

Kortgezegd is een exchange een online platform waar jij cryptovaluta kunt verhandelen. Het is een handelsplatform waar je je aanmeldt om vervolgens cryptovaluta te kopen en erin te handelen. Vaak worden exchanges en brokers door elkaar gehaald. Naar mijn mening is het verschil dat een exchange je in staat stelt om zelf te handelen en bij een broker geef je de opdracht om te cryptovaluta te kopen, vaak voor de langere termijn.

Handelsplatform voor crypto

Cryptovaluta kun je zien als virtueel geld. Stel, je koopt voor een mooi bedrag in euro’s een aantal cryptomunten. Je kunt crypto kopen zien als beleggen. De waarde van de cryptomunten kan stijgen of dalen. Wanneer jij inschat dat de waarde van een cryptomunt zal stijgen, is het interessant om daar in te beleggen, om de munt met zijn hogere waarde weer te verkopen. Je krijgt hiervoor dan een groter bedrag in euro’s terug, en heb je dus winst gemaakt.

Een exchange is dus een platform waar jij mogelijk het bestaande aanbod van alle cryptovaluta in een overzicht te zien krijgt en er in kunt handelen. Naast Bitcoin, Ethereum en Ripple zijn er nog duizenden cryptomunten. En de ene munt heeft een hogere waarde dan de andere. Je kunt dit zelfs een beetje zien als het waardeverschil tussen het echte geld dat we kennen. De pond is meer waard dan de euro en de dollar is weer minder waard dan de euro. Op een exchange, wat we als het ware een handelsplatform kunnen noemen, krijg je dus al deze muntsoorten te zien en kun jij investeren, handelen en beleggen in cryptovaluta naar keuze.

Hoe handelen op een exchange?

Als je hebt besloten om te gaan handelen in een cryptomunt, meld je je aan bij een handelsplatform voor cryptocurrencies, een exchange. Jij voert in welk bedrag in euro’s je wilt beleggen en in welke cryptomunt.

De exchange gaat met jouw zoekopdracht aan de slag, en toont jou vervolgens de gewenste cryptomunt in de gewenste hoeveelheid. Dit zoekresultaat wordt aangeboden door een verkoper van cryptovaluta. Stel, jij wilt 50 Bitcoins kopen. Jouw beste vriend wilt zijn 50 Bitcoins verkopen.

De exchange waar jullie beiden aangemeld bij dienen te zijn, ziet hier in een match, en laat het handelen plaats vinden. Het is ergens te vergelijken met marktplaats; je handelt met elkaar, waarin marktplaats de bemiddelaar is, net als een exchange in dit geval.

Veilig crypto op een exchange laten staan?

Uiteraard wil je er zeker van zijn, dat wat je doet veilig is. Het gaat tenslotte om je eigen geld. Het is in het verleden wel eens voorgekomen dat een exchange gekraakt of gehackt werd. De meest bekende aanval op een crypto exchange is de befaamde Mt. Gox hack. Op die manier kun je grote hoeveelheden geld verliezen en zul je diep in de schulden kunnen raken. Uiteraard zijn de exchanges van tegenwoordig qua technologie zodanig ontwikkeld dat hacken een steeds moeilijker wordt en het beheren van cryptomunten steeds veiliger.

Echter is het aan te raden, wanneer je voor langere tijd wil investeren (beleggen) in cryptovaluta, je crypto te bewaren in je eigen wallet met een zogenaamde private key. Een wallet is een virtuele portemonnee. Hiermee kun je dus  jouw cryptomunten op een veilige manier bewaren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een online wallet, een hardware wallet, een software wallet of een paper wallet. De hardware wallet en de paper wallet zijn het veiligst om je cryptovaluta voor langere tijd te bewaren.

Hoe kies je een exchange?

Omdat de wereld van handelen in cryptovaluta steeds populairder en interessanter wordt, komen er ook steeds meer crypto handelsplatformen bij. Het is belangrijk dat je allereerst weet in welke cryptovaluta je wilt beleggen of handelen en waarom? Niet iedere exchange biedt een mogelijkheid in het handelen in alle cryptomunten. Je zult je van tevoren dus moeten verdiepen in welke exchange jouw gewenste cryptomunt aanbiedt.

Wat ook wel belangrijk is bij het kiezen van een geschikte exchange is de vergoeding of fee die berekend worden voor een transactie. Investeer je longterm dan betaal je eenmalig een percentage of het totaal maar ga je bijvoorbeeld daytraden dan wil je het liefst dat de fees zo laag mogelijk zijn.

Welke exchanges zijn er?

Binance

Crypto binnen enkele minuten kopen en verkopen, word lid van 's werelds grootste cryptobeurs.

Bitvavo

Registreer via deze link en je hoeft in de eerste week over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen.

BTCDirect

Cryptovaluta kopen al vanaf 30 EURO, snel en simpel met iDEAL. Goede support via Whatsapp en Telefoon.

Bitcoinmeester

Veilig en snel Crypto kopen en verkopen bij Bitcoinmeester. Ondersteuning iDeal & Bancontact

Litebit

Bitcoin en 50+ andere cryptovaluta tegen scherpe prijzen. Account aanmaken, crypto kopen en beheren.

Conclusie

Verdiep je van tevoren dus in de exchanges die er zijn. Lees je in en lees veel reviews van exchanges. Welke exchange past bij jou, op basis van muntsoort en de ervaring die je hebt. Zelf trade ik voornamelijk in Binance. Ik vind dit persoonlijk een hele prettige crypto exchange. De fees vallen mee en de onboarding (de know your customer procedure) verloopt altijd prettig.

TIP!
Als je jezelf via deze link aanmeldt bij Binance ontvang je 10 procent korting op de transactiekosten.