Hoeveel Bitcoins zijn er?

Hoeveel bitcoins zijn er in omloop? Hoeveel Bitcoins zijn er maximaal uitgegeven? Het zijn zomaar twee vragen die we geregeld in de mailbox zien verschijnen. Om deze reden geven we in dit artikel duidelijkheid!

Belangrijkste conclusies:

  • De maximale Bitcoin Supply is 21 miljoen.
  • Er zijn momenteel 19 miljoen Bitcoins in omloop (2022)
  • Er kunnen nog 1.9 miljoen Bitcoins gemined worden
  • Alle Bitcoins zijn in 2140 gemined

Hoeveel Bitcoins zijn er in omloop?

Er zijn op het moment van schrijven 19,097,712.5 Bitcoins in omloop. Dit aantal verandert bijna elke 10 minuten omdat er continu nieuwe Bitcoin blokken gemined worden. Elk nieuwe blok dat gemined wordt zorgt ervoor dat er 6.25 nieuwe Bitcoins in omloop komen. 

Waarde

Aantal

Totale BTC in omloop

19,097,712.5

Aantal BTC dat nog gemined kan worden

1,902,287.5

% of Bitcoins Issued

90.941%

Nieuwe Bitcoins per dag

900

Hoeveel Bitcoins worden er ooit gemaakt?

Maximaal kunnen er 21 miljoen Bitcoins gemined worden. Dit getal maakt verder niet heel veel uit, het is meer om een vorm van schaarste te creëren.

Doordat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden zit er een soort van limiet op de Bitcoin. Dit betekent dat wanneer al deze coins uitgegeven / gemined zijn, er niet zomaar extra coins bij kunnen komen.

Satoshi Nakamoto heeft dit ooit zo bedacht omdat hij geen voorstander is van het huidige geldsysteem. Bij het huidige geldsysteem wordt er namelijk wel geld bijgedrukt zodra dit op is.

Wat gebeurt er als alle 21 miljoen Bitcoins gemined zijn?

Nu denk je misschien: "Wat gebeurt er dan als alle 21 miljoen Bitcoins gemined zijn?". Een goede vraag wat ons betreft die we hieronder voor je gaan beantwoorden.

Satoshi Nakamoto heeft hier natuurlijk ook over nagedacht toen hij de Bitcoin maakte. Hierbij is het zo dat Satoshi Nakamoto heeft vastgelegd in welk tempo er nieuwe Bitcoins vrij komen. 

Dit tempo verandert om de vier jaar en wordt ook wel een Bitcoin halving genoemd. Tot nu toe zijn er in totaal 4 Bitcoin halvings geweest.

Waar er vroeger bijvoorbeeld 25 Bitcoins per 10 minuten gemined konden worden is dat tegenwoordig nog maar 6,25. Om de vier jaar halveert dit dus waardoor het nog wel even duurt voor alle 21 miljoen Bitcoins gemined zijn.

Omdat deze halvings vastgelegd zijn kunnen we precies uitrekenen wanneer alle 21 miljoen Bitcoins gemined zijn. Alle 21 miljoen Bitcoins zullen in het jaar 2140 gemined zijn, dat duurt nog wel even dus!

Hoeveel Bitcoins zijn er gemined?

In totaal zijn er 18.9 miljoen Bitcoins al gemined. Dit betekent dat er nog 2.1 miljoen Bitcoins te minen zijn. Dit komt doordat de totale Bitcoin supply een maximum heeft van 21 miljoen.

Hoeveel Bitcoins worden er elke dag gemined?

Elke dag worden er ongeveer 900 Bitcoins gemined. Gemiddeld worden er elke 10 minuten zo'n 6.25 Bitcoins gemined. Dit komt neer op zo'n 37,5 Bitcoins per uur en dus ongeveer 900 Bitcoins per dag.

Hoeveel Bitcoins zijn er verloren gegaan?

Hoeveel Bitcoins er tot nu toe verloren zijn is lastig te zeggen en er is geen precies aantal te noemen. Wel zijn er verschillende onderzoeken gedaan die een schatting hebben gemaakt van het totaal aantal Bitcoins dat kwijt is.

Dit recente onderzoek geeft aan dat er zo'n 3 tot 4 miljoen Bitcoins voor altijd verloren zijn gegaan. (1)

Wanneer wordt de laatste Bitcoin gemined?

Zoals eerder al aangegeven wordt de laatste Bitcoin zoals het er nu naar uitziet gemined in het jaar 2040.

Ook interessant

Bitcoin

SEC Thailand Beschuldigt Voormalige Zipmex CEO van Misleiding

Bitcoin

Blackrock en Fidelity ETFs Overvleugelen Grayscale in Liquiditeit

Bitcoin

Prometheum Zet Grote Stap met Ether als Eerste Crypto Product

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>