• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe kan ik mijn crypto veilig bewaren?
Crypto veilig bewaren

Nadat je je eerste crypto hebt gekocht, komt al snel de volgende stap in het proces om de hoek kijken. Je moet je crypto namelijk ook op een veilige plek op kunnen slaan. Hiervoor zijn een flink aantal opties beschikbaar, met elk eigen voordelen en nadelen. In dit artikel lees je over de verschillende mogelijkheden om je crypto veilig te bewaren.

Crypto opslaan in een wallet

Na het crypto kopen is het zaak om je crypto veilig op te slaan in een wallet. Dit is een speciaal soort portemonnee, die perfect geschikt is om jouw elektronische geld op te slaan. Eerder waren er specifieke portemonnees beschikbaar voor specifieke soorten crypto, maar tegenwoordig kun je allerlei soorten crypto in een wallet bewaren. Daardoor heb je nu ook maar een wallet nodig. 

Een crypto wallet bestaat grofweg uit twee belangrijke elementen: het public address en de private key. De public address is te vergelijken met je iBAN-nummer van je reguliere bank. Hier kunnen anderen dus geld naartoe sturen. Als jij eigen crypto naar een ander wil verzenden vanuit jouw wallet, heb je hier de private key voor nodig. Dit is als het ware je wachtwoord of pincode. Zonder private key kun je dus geen transacties uitvoeren.

Er zijn drie grote soorten cryptowallets verkrijgbaar. Dat zijn een hardware wallet, een online wallet en een desktop wallet. Hieronder zet ik alle drie de soorten kort voor je op een rijtje.

Optie 1: Hardware / cold wallet

De hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, is veruit de meest veilige bewaarmethode. Je bewaart je crypto namelijk op een fysiek apparaatje dat niet direct verbonden is met internet. Je crypto’s en private key zijn daarom altijd geïsoleerd. Betalen kan alleen wanneer het fysieke apparaat in de buurt is en jij een verificatie doet met onder meer de pincode. Dat is niet altijd de snelste manier, maar wel de veiligste. Verlies je je cold wallet? Dan kun je altijd nog terugvallen op de back-up, wel zo’n fijn idee. 

Optie 2: Software / hot wallet

Het online opslaan van je crypto is een stuk gemakkelijker, vooral wanneer je veel transacties uit wilt voeren. Je software of hot wallet is altijd verbonden met internet, waardoor je altijd je saldo op kunt vragen, je crypto kunt verkopen of nieuwe crypto kunt toevoegen. Software wallets zijn helaas wel vaak het doelwit van hack-aanvallen, waardoor het risico altijd bestaat dat je wallet geplunderd wordt.

Optie 3: Desktop wallets

Een tussenoplossing is de desktop wallet. Je bewaart je crypto direct op je computer zelf, maar wel geïsoleerd van het internet. Hierbij blijf je ook altijd anoniem. Toch bestaat altijd de mogelijkheid dat je computer zelf malware oploopt, waardoor je alsnog je crypto kwijt kunt raken. Ook is deze optie het lastigst in gebruik.

Welke optie is het best?

Welke optie goed bij jou past, hangt af van hoe jij je crypto gebruikt. Wil je er veel en vaak mee handelen? Dan is een hot wallet de beste optie. Gebruik je ze liever als lange termijn investering of wil je volledige veiligheid? Dan doe je goed aan een cold wallet. Een desktop wallet is vanwege de hoge complexiteit echt meer voor de gevorderde handelaar.

Ook interessant

Wat is het verschil tussen cryptocurrency coins en tokens?

Wat is een Central Bank Digital Currency (CBDC)?

Wat is een ICO? Een duidelijke uitleg!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>