• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe kan ik handelen in cryptovaluta?
Handelen in Cryptovaluta

Cryptovaluta zijn aanvankelijk ontwikkeld om in gedecentraliseerde vorm zich te onderscheiden van de traditionele fiat-valuta’s en het uiterst dominante centrale banksysteem. Zoals inmiddels wel bekend is, hebben Bitcoin en de overige altcoins hoogtepunten gekend maar zeker ook dieptepunten. Vermoedelijk is de grootste vooruitgang van crypto de bekendheid die Bitcoin en cryptovaluta in algemene zin vergaard hebben.

Introductie

In cryptomunten handelen was vorig jaar nog lucratief. Einde van 2017 stond de koers van Bitcoin nog op $19.783. Op het moment van schrijven van dit artikel is Bitcoin nog maar $3.831 waard. Een forse koersdaling dus van maar liefst -80% die symbool staat voor de volledige cryptomarkt. Toch is het handelen in cryptovaluta en Bitcoin nog altijd interessant en kan het zeker nog winstgevend zijn. Onthoud echter wel dat de koersen van cryptovaluta extreem volatiel (vluchtig) zijn.

In het begin kan de informatie over het handelen in cryptomunten nogal overweldigend zijn. Wij proberen hieronder op een eenvoudige wijze uit te leggen wat er zoal bij komt kijken, als je cryptocurrencies wilt gaan verhandelen.

Benodigdheden om te handelen in cryptovaluta

Er zijn twee belangrijke onderwerpen die je zult moeten begrijpen alvorens als beginner in Cryptovaluta te gaan beleggen, namelijk:

 • Wat is een crypto wallet
 • Wat is een cryptocurrency exchange?

Een crypto wallet, wat is het?

Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma of digitale portemonnee waarmee je privé- en openbare sleutels opslaat en verwerkt om zo op een veilige manier digitale valuta, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple, te kunnen opslaan, controleren, verzenden en ontvangen via de Blockchain. De meeste digitale munten hebben een officiële wallet. Als je Bitcoin of andere cryptovaluta wilt gebruiken heb je dus een dergelijke digitale portemonnee nodig! Er bestaan ook crypto wallets waarop je meerdere verschillende digitale munten kunt opslaan. Van deze wallets beheer je altijd zelf je private key. Er bestaan echter wallets waarvan je deze sleutel niet zelf beheert. Deze worden voornamelijk gebruikt door de cryptocurrency exchanges. Je maakt daar snel een gemakkelijk voor vrijwel iedere cryptomunt een wallet aan waarbij exchange de privé sleutel van deze wallet beheert.

En wat is een crypto exchange?

Crypto valuta kunnen verhandeld worden op een cryptocurrency exchange. Een Crypto exchange is een platform vergelijkbaar met de aandelenbeurs. Eenmaal aangemeld, kun je er Bitcoin en Altcoins kopen, verkopen en ook handelen in deze Cryptovaluta tegen een nominale vergoeding. Je kunt er bijvoorbeeld je Bitcoin verkopen en daar dollars of andere cryptovaluta voor aankopen.  Deze cryptobeurzen zijn een belangrijke schakel in het bestaansrecht en de koersen van Cryptovaluta. Voorbeelden van bekende cryptocurrency exchanges zijn Bittrex, Binance, Coinbase, Changelly, Litebit, Poloniex en Bitfinex.

Stappen die je moet maken alvorens te beginnen met cryptovaluta

 • Alvorens je kunt handelen in Cryptovaluta zul je een keuze moeten maken welke crypto exchange te gaan gebruiken. Bittrex en Binance hebben onze voorkeur aangezien ze relatief eenvoudig in gebruik zijn.
 • Je zult moeten onderzoeken hoe de gekozen exchange werkt, en het registratieproces doorlopen.
 • Hierna ben je in staat om bijvoorbeeld een Bitcoin wallet, een Ethereum wallet of een ander crypto wallet aan te maken.
 • In sommige exchanges kun je direct crypto kopen met fiat geld zoals een dollar of euro en bij sommige heb je hier een externe partij voor nodig.
 • Indien je niet direct crypto kunt kopen in de exchange zul je dit via websites als BTCdirect.eu en Litebit.eu kunnen doen. Hier vandaan kun je de aangekochte cryptomunten dan naar het wallet adres van je exchange sturen.
 • Doe research naar munten waar je voor de lange of korte termijn in wilt investeren.
 • Ben je van plan om actief te gaan traden dan raden we aan om in eerste instantie klein te beginnen en niet al te grote risico’s te nemen. Investeer eens 100 dollar in een munt waarvan je denkt dat hij meer waard wordt de komende tijd.
 • Op het moment dat je bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum hebt gekocht kun je ze op een later tijdstip weer verkopen voor Fiat geld of natuurlijk voor andere cryptovaluta zoals Ripple, Verge.

Samenvatting

Er zijn talloze manieren om online te beginnen met cryptovaluta. Kies voor jezelf een crypto exchange waar je een goed gevoel over hebt en waar de meningen van andere overwegend positief zijn. Er hangt altijd een groot risico aan handelen in Crypto en je zult zoveel mogelijk risico’s moeten uitsluiten om een financieel debacle voor jezelf te voorkomen. Neem niet te grote risico’s en begin klein. Doe gedegen onderzoek alvorens je in een cryptomunt investeert. En… heb er vooral heel veel plezier in. Handelen in cryptomunten is leuk!

Ook interessant

floki crypto kopen

Floki Inu kopen met iDeal? Bekijk FLOKI

Hoe oud bitcoin kopen

Hoe oud moet je zijn om Bitcoin te kopen?

halve bitcoin kopen

Halve bitcoin kopen; veilig en goedkoop

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>