Cryptovaluta zijn aanvankelijk ontwikkeld om in gedecentraliseerde vorm zich te onderscheiden van de traditionele fiat-valuta’s en het uiterst dominante centrale banksysteem. Zoals inmiddels wel bekend is, hebben Bitcoin en de overige altcoins hoogtepunten gekend maar zeker ook dieptepunten. Vermoedelijk is de grootste vooruitgang van crypto de bekendheid die Bitcoin en cryptovaluta in algemene zin vergaard hebben.
Introductie
De wereld veranderd in snel tempo. Waren cryptomunten een paar jaar geleden nog een soort hhebbedingetje, inmiddels investeren steeds meer mensen in crypto valuta. Dit gaat in pieken en dalen. De koers van Bitcoin heeft op meer dan 50.000 dollar gestaan, maar ook slechts een paar duizend dollar en alles daar tussenin.
Juist vanwege de volatiliteit willen we mensen helpen om bepaalde fouten te voorkomen. De informatie die je op het internet kan vinden is soms verwarrend en overweldigend. Tijd om hier verandering in te brengen.
De redactie van Cryptodomein heeft alle koppen bij elkaar gestoken om deze gids voor het handelen in cryptocurrency zo duidelijk en compleet mogelijk te maken. We slaan niks over, na het lezen van dit artikel weet je alles over het 'traden', kopen en verkopen van crypto's.
Wat zijn crypto valuta?
Crypto valuta zijn digitale munteenheden die een bepaalde waarde vertegenwoordigen en werken op basis van cryptografie. Cryptografie zorgt ervoor dat alle transacties en verhandelingen veilig gebeuren. Alle transacties worden opgeslagen op een digitaal grootbeok dat de blockchain wordt genoemd.
Bitcoin is waarschijnlijk de meest bekende digitale munt. Er zijn echter honderden verschillende crypto's zoals Bitcoin Cash, Ethereum, Ripple, Binance coin en Cardano. Zorg dat je altijd onderzoek doet voor je in cryptomunten gaat handelen.
Benodigdheden om te handelen in cryptovaluta
In cryptomunten handelen is makkelijker dan je denkt. Voor we uitleggen hoe het precies moet vertellen we je eerst welke benodigdheden er zijn.
Een Nederlands legitimatiebewijs
Een Nederlandse bankrekening
Cryptocurrency 'traden' (handelen) doe je namelijk via een zogeheten crypto exchange of crypto broker en de overheid eist van deze bedrijven dat ze weten wie er geregistreerd staat op hun platform. Deze bedrijven staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank en andere financiële instellingen, waardoor je niet bang hoef te zijn dat je gegevens op een verkeerde plek terecht komen. Je privacy is absoluut gewaarborgd, zolang je je niet bezig houdt met criminele activiteiten uiteraard 😉
Naast deze benodigdheden zijn er ook twee belangrijke termen die je moet weten alvorens als beginner in Cryptovaluta te gaan beleggen, namelijk:
Wat is een crypto wallet
Wat is een cryptocurrency exchange?
Crypto wallet
Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma of digitale portemonnee waarmee je wachtwoorden (private keys genoemd) opslaat en verwerkt om zo op een veilige manier digitale valuta, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple, te kunnen opslaan, controleren, verzenden en ontvangen via de blockchain. De meeste digitale munten hebben een eigen officiële wallet. Als je Bitcoin of andere cryptovaluta wilt gebruiken heb je dus een dergelijke digitale portemonnee nodig!
Wees gerust! Nederlandse crypto brokers hebben voor alle cryptomunten een ingebouwde wallet. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen.
Er bestaan ook crypto wallets waarop je meerdere verschillende digitale munten kunt opslaan. Van deze wallets beheer je altijd zelf je private key. Er bestaan echter wallets waarvan je deze sleutel niet zelf beheert. Deze worden voornamelijk gebruikt door de cryptocurrency exchanges. Je maakt daar snel een gemakkelijk voor vrijwel iedere cryptomunt een wallet aan waarbij exchange de privé sleutel van deze wallet beheert.
Crypto exchange
Crypto valuta kunnen verhandeld worden op een cryptocurrency exchange. Een Crypto exchange is een platform vergelijkbaar met de aandelenbeurs. Eenmaal aangemeld, kun je er crypto kopen of verkopen zoals Bitcoin en andere Altcoins. Je kunt er bijvoorbeeld je Bitcoin verkopen en daar weer andere cryptovaluta voor aankopen. Deze cryptobeurzen zijn een belangrijke schakel in het bestaansrecht en de koersen van Cryptovaluta. Voorbeelden van bekende cryptocurrency exchanges zijn Bitvavo, Binance, Coinmerce en Blox.
Stappen die je moet maken alvorens te beginnen met cryptovaluta
Alvorens je kunt handelen in Cryptovaluta zul je een keuze moeten maken welke crypto exchange te gaan gebruiken. We hebben de Nederlandse platformen op een rijtje gezet. Kies zelf waar jij het liefst een account bij wil aanmaken. Wij adviseren gewoon voor de goedkoopste te kiezen en dat is Bitvavo. Zij hebben ook een mooie welkomstbonus en het platform is ook veruit het makkelijkste in gebruik.
Broker / Exchange | Maximale transactiekosten in % |
---|---|
Bitvavo | 0,25% |
Coinmerce | 0,9% |
Bitcoin Meester | 1% |
Litebit | 2% |
- Je zult moeten onderzoeken hoe de gekozen exchange werkt, en het registratieproces doorlopen.
- Hierna ben je in staat om bijvoorbeeld een Bitcoin wallet, een Ethereum wallet of een ander crypto wallet aan te maken.
- In sommige exchanges kun je direct crypto kopen met fiat geld zoals Euro of de Amerikaanse dollar.
- Doe research naar cryptomunten waar je voor de lange of korte termijn in wilt investeren.
- Ben je van plan om actief te gaan traden in cryptomunten dan raden we aan om in eerste instantie klein te beginnen en niet al te grote risico’s te nemen. Investeer eerst kleine bedragen in een munt waarvan je denkt dat hij meer waard wordt de komende tijd.
- Op het moment dat je bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum hebt gekocht kun je ze op een later tijdstip weer verkopen voor Fiat geld of natuurlijk voor andere cryptovaluta zoals Ripple, Verge. Een lijst van alle crypto's en de bijbehorende koersen vind je hier.
Het verschil tussen cryptocurrency handelen en traden
Waarschijnlijk heb je wel eens van de term 'traden' gehoord. Er is veel verwarring rondom de termen traden en handelen. Ze kunnen dezelfde betekenis hebben maar over het algemeen wordt met traden bedoeld dat je echt speculeert op het feit dat Bitcoin bijvoorbeeld in de komende paar minuten meer of minder waard wordt. Met handelen doelt men vooral op het inkopen en verkopen voor de langere termijn.
Crypto trading is, in tegenstelling tot het handelen in cryptovaluta, ook niet iets wat wij zelf adviseren. Op het internet vind je talloze cursussen waarin er beloftes worden gedaan over het geld verdienen door cryptocurrency te traden. In de praktijk is dit helemaal niet zo makkelijk. Sterker nog, meer dan 90% van de crypto traders maakt verlies. De financiële sector biedt zowel kansen als bedreigingen. Investeer nooit meer dan je kunt missen.
In welke cryptomunten kun je handelen?
Er zijn zeer veel verschillende cryptocurrency of elektronisch geld waarin je kunt handelen. Op Coinmarketcap vind je ze allemaal, inclusief de actuele live koers. Ga nooit zomaar af op wat een ander zegt of aanraadt, Do Your Own Research (DYOR) zeggen ze weleens. Om je een klein beetje op weg te helpen lichten we hier 5 cryptomunten uit.
Bitcoin (BTC) - Bitcoin is de allerbelangrijkste digitale munt die de cryptowereld gebruikt, de moeder van alle coins.
Ethereum (ETH) - Deze digitale munt heeft een blockchain waarop gedecentraliseerde applicaties op staan.
Binance Coin (BNB) - De officiële crypto van de Binance exchange.
Cardano (ADA) - De grootste concurrent van Ethereum. Het voordeel van Cardano is dat je deze cryptomunten munt ook kunt staken.
Shiba Inu (SHIB) - Een zogeheten meme-coin. De meningen zijn erg verdeeld over de Shiba Inu verwachtingen voor de toekomst.
Samenvatting
Er zijn talloze manieren om online te beginnen met cryptovaluta. Kies voor jezelf een crypto exchange waar je een goed gevoel over hebt en waar de meningen van andere overwegend positief zijn. Er hangt altijd een groot risico aan handelen in Crypto en je zult zoveel mogelijk risico’s moeten uitsluiten om een financieel debacle voor jezelf te voorkomen.
Neem niet te grote risico’s en begin klein. Doe gedegen onderzoek alvorens je in een cryptomunt investeert. En… heb er vooral heel veel plezier in. Handelen in cryptomunten is leuk!