• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Informatie over Cryptomunt Ethereum (ETH)
Ethereum Kopen

Hoewel de naam Ethereum vaak voorbij komt als het om cryptovaluta gaat is dit eigenlijk onterecht. In dit artikel staan we stil bij wat Ethereum echt is en wat het doel is van de afgeleide cryptomunt, Ether. Vervolgens staan we stil bij de koersontwikkeling van de Ether en toekomstverwachtingen van Ethereum en Ether. Tot slot schatten we in wanneer het verstandig is om Ether in jouw portefeuille op te nemen of wanneer je dit beter niet kunt doen. Natuurlijk kun je ook direct in Ether investeren

Waar komen Ethereum en Ether vandaan?

In 2013 bedacht de Russische programmeur Vitalik Buterin dat er behoefte was aan een internetplatform waarop gebruikers via open source de blockchain-technologie konden gebruiken voor het ontwikkelen van eigen toepassingen. Dit moest gebeuren door gebruik te maken van decentrale apps (dapps). De protocollen van een dapp worden direct gekopieerd en bij diverse gebruikers geplaatst. Ook is het platform geschikt om blockchain-contracten en communicatie van slimme apparaten mogelijk te maken. Met het oogmerk een brandstof voor het platform te creëren heeft men de Ether ontwikkeld.

De Ether wordt uitgegeven door de organisatie, maar kan ook worden gemined. In 2016 vond een grote hack plaats. Door manipulatie in de software voor smart contracten maakten criminelen een waarde van $50 miljoen aan Ether buit. De daarop volgende discussie zorgde voor een afsplitsing. Uit deze afsplitsing is het huidige Ethereum ontstaan. De Ether wordt voor haar koersbepaling niet als betaalmiddel gezien maar als graadmeter voor de onderliggende ontwikkelde toepassingen. Door dit interpretatieverschil is de beleggingsfocus anders dan die van andere munten.

Waarom je nu moet instappen in Ethereum cryptocurrency

Doordat de waarde van Ethereum niet zo zeer bepaald wordt op basis van de potentie van betaalmiddel maar veel meer op basis van de waarde van de ontwikkelde blockchain-toepassingen is het verstandig de koers anders te interpreteren. Veel experts kijken dan ook naar hoe serieus de ontwikkelde Dapps en smart contracten zijn. Deze smart contracten worden op dit moment al toegepast in het bankwezen (in Nederland onder meer bij ABN AMRO, Rabobank en ING) terwijl ook diverse Dapps als erg interessant worden gezien. Dit is een reden om enthousiast te worden over de ETH.

De financiële cijfers voor Ether zijn ook gunstig. Er is geen vastgesteld maximum, maar de achterliggende non-profit organisatie bepaalt hoeveel Ether zij per jaar in omloop brengt en dit aantal zal jaarlijks dalen. Daarbij overweegt men om de clearing-methode van proof of work (waarbij er door middel van gecompliceerde rekenopgaven blocks voor de blockchain ontstaan en de snelste rekenaar een beloning krijgt) om te zetten naar proof of stake (waarbij de rijkste deelnemer tegen een vergoeding blocks mag creëren), hetgeen ook tot meer stabiliteit leidt aangezien de grootste bezitter de achterliggende non-profit organisatie is.

Bekijk onderstaande video van oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, waarin hij uitlegt over de totstandkoming van een van de allergrootste cryptovaluta van de wereld.

Ether kopen, betalen en verkopen

Het kopen en verkopen geschiedt, net als de aan- en verkoop van andere cryptovaluta, op cryptobeurzen. Daarbij is er een toenemend aantal (online) bedrijven dat Ether als betaalmiddel accepteert. Tot zo ver niets bijzonders. Wat wel bijzonder is zijn de zogenoemde slimme contracten met Ethereum.

Ethereum slimme contracten

Het onderliggende platform Ethereum maakt het mogelijk om met Ether zogenaamde slimme contracten aan te gaan met een andere partij. In zo’n slim contract worden één of meer voorwaarden aan een Ether-transactie verbonden voordat deze doorgang kan vinden. Wanneer de blockchain-technologie deze voorwaarden zelf kan toetsen vindt dat plaats in de blockchain als proof of work.

Wanneer de blockchain zelf te weinig informatie voor handen heeft om te kunnen toetsen is een zogenaamd orakel nodig. Dit orakel brengt voorwaarden van buiten de blockchain in voor toetsing.
Wanneer de voorwaarden eenmaal zijn getoetst en akkoord bevonden kan het slimme contract worden uitgevoerd.

De mogelijkheden van deze toepassing zijn zeer uitgebreid en veelbelovend. Dit maakt Ethereum niet alleen interessant om te gebruiken maar zeker ook als belegging.

Wat is het koersverloop van de Ether en is deze cryptomunt geschikt als belegging?

Wellicht heb je nu genoeg informatie om direct te kiezen om Ether toe te voegen aan jouw portfolio. Als je nog twijfelt geven we je graag een aantal cijfers ter overweging. Laten we wat getallen op een rij zetten, te beginnen met het verleden.

Ontwikkeling van Ether in het verleden

Op de openingsdag van de handel, 10 augustus 2015 noteerde de openingskoers $ 1,714. Het duurde vervolgens tot mei 2016 voordat de koers boven de $10,- kwam. Op 29 mei 2017 was de koers $223.231

Het koersverloop van Ether vanaf mei 2017

Wie dacht dat met die groei het hoogste punt bereikt was kwam bedrogen uit. Sterker nog, vanaf mei 2017 steeg de koers alleen maar verder. In onderstaand overzicht zie je het verloop van de koers vanaf mei 2017.

Het valt op dat de koers vanaf mei 2017 tot januari 2018 zeer sterk steeg. Een hoogtepunt werd bereikt op 14 januari 2018 toen 1 Ether liefst $1.392.559 kostte. Hierna maakte de munt een stevige val mee, waar zij zich in april 2018 weer van herstelde. Dit was echter al voorzien door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum. Hij voorspelde na deze crash een stabilisatie en verdere groei.

Ether in de toekomst

Hoskinson is echter niet de enige die een groei voorziet voor Ether. Toonaangevende financials voorspellen dat de Ether eind 2018 een koers van $2.500 moet kunnen halen. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple voorspelt dat Ethereum even invloedrijk zal worden als Apple en dat is voor menig investeerder ook een reden tot vertrouwen. Dit vertrouwen wordt nog verder versterkt doordat grote banken als ABN AMRO, Rabobank en ING instappen op de onderliggende technologie. Die onderliggende technologie is wellicht nog wel de belangrijkste reden voor positiviteit. Er zijn immers maar weinig specialisten te vinden die blockchain niet als toekomstbestendig kwalificeren.

Kunnen we je nog meer vertellen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na deze informatie direct in wilt stappen of een inschatting hebt gemaakt over het juiste moment om dat te doen. In dat geval kun je direct aan de slag met Ether. We kunnen ons ook voorstellen dat je graag nog meer informatie wilt. In dat geval kun je contact met ons opnemen of hieronder een berichtje achterlaten. Denk jij dat Ether(eum) ook interessant kan zijn voor jouw vrienden? Deel dit artikel dan gerust!

Ook interessant

Bitcoin

SEC Thailand Beschuldigt Voormalige Zipmex CEO van Misleiding

Bitcoin

Blackrock en Fidelity ETFs Overvleugelen Grayscale in Liquiditeit

Bitcoin

Prometheum Zet Grote Stap met Ether als Eerste Crypto Product

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>