• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Duits cryptocurrency bedrijf Nuri vraagt faillissement aan

Nuri heeft gisteren laten weten dat ze een faillissement hebben aangevraagd. De Duitse cryptobank zegt een half miljoen gebruikers te hebben, maar heeft te lijden onder dalende cryptocurrency koersen, de problemen bij Celsius en economische omstandigheden.

Faillissement geen invloed op crypto van klanten

De cryptobank zei dat de faillissementsaanvraag “het veiligste pad voorwaarts zal verzekeren” voor al haar gebruikers, maar benadrukte ook dat dit geen invloed zal hebben op haar diensten, klantenfondsen, investeringen of de mogelijkheid voor klanten om hun activa van het platform op te nemen.

Mooie woorden, maar sommige gebruikers zeggen dat ze problemen hebben met het opnemen van activa via de mobiele app van Nuri. Nuri zegt op Twitter dat dit het gevolg is van veel online verkeer en niet omdat de fondsen van gebruikers niet veilig zouden zijn.

Cryptocurrency en geld niet zelf in beheer

Het bedrijf zelf heeft de euro’s en de cryptocurrency niet zelf in beheer, maar heeft dit uitbesteed aan Solarisbank AG. Volgens de website van de Solaris Group werkte Nuri samen met de bank en haar crypto-dochteronderneming Solaris Digital Assets om bank- en crypto-bewaringslicenties uit te besteden.

Hierdoor kon Nuri zijn activiteiten en diensten opschalen door gebruik te maken van de bank- en crypto-activa-infrastructuur/licenties van Solaris. Dat is het grote verschil met andere gevallen cryptobedrijven zoals Celsius, 3AC en Luna. Solaris heeft namelijk geen liquiditeitsproblemen en Nuri heeft het geld en de crypto van gebruikers niet zelf in beheer. Hierdoor kan Nuri hun diensten voortzetten terwijl het bedrijf een herstructurering ondergaat.

Nuri garandeert opnames cryptocurrency

Nuri schrijft op hun website:

“Laten we de belangrijkste informatie herhalen: alle fondsen op uw Nuri-rekeningen zijn veilig dankzij onze samenwerking met Solarisbank AG. De tijdelijke insolventieprocedure heeft geen invloed op uw stortingen, cryptocurrency-fondsen en Nuri Pot-investeringen die bij ons zijn gedaan.”

Het Duitse bedrijf gaat verder:
“Je hebt gegarandeerde toegang en kunt op elk moment alle fondsen vrij storten en opnemen. Voorlopig verandert er niets en blijven Nuri’s app, product en diensten draaien.”

Externe factoren drukken op Nuri

Wat is er dan aan de hand? Hoe kan het dat Nuri in de problemen is gekomen? Volgens Nuri zelf heeft het bedrijf in 2022 te maken heeft gehad met een “blijvende druk” op zijn bedrijfsliquiditeit als gevolg van “aanzienlijke macro-economische tegenwind en de afkoeling van de publieke en private kapitaalmarkten”, zoals de wereldwijde pandemie en de Russische invasie van Oekraïne.

“Bovendien hebben verschillende negatieve ontwikkelingen in de cryptomarkten eerder dit jaar, waaronder grote uitverkoop van cryptocurrency, de implosie van het Luna/Terra-protocol, de insolventie van Celsius en andere grote Crypto-fondsen geleid tot een crypto-bearmarkt.”

Door deze verklaring lijkt het of Nuri zelf geen blaam treft, en dat het allemaal komt door de boze buitenwereld.

Nuri gebruikt Celsius voor rente op bitcoin

Gebruikers van Nuri konden hun bitcoin bij de cryptobank stallen en daar rente over verdienen. Nuri besteedde dit uit aan Celsius. Maar op 11 juni vroeg Celsius een faillissement aan, hierdoor konden gebruikers van Nuri die rente over hun bitcoin kregen niet meer bij hun coins.

Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen kunnen afsluiten in crypto. Passief inkomen over je crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. Of in het geval van gebruikers van Nuri, aan een vierde partij.

Celsius in de problemen door nep Ethereum

De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum. Toen de cryptomarkt in mei begon in te storten, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether.

Dat maakte het voor Celsius moeilijker om geld bij elkaar te verzamelen voor wanneer gebruikers van hun platform hun ethers wilden opnemen. Op 12 juni kondigde Celsius aan dat het de opnames stopte vanwege “extreme marktomstandigheden”, een schijnbare poging om het digitale equivalent van een bankrun af te weren.

Ook interessant

The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

Volgende maand worden 142.000 bitcoin uitgedeeld, gevaar voor koers?

Bitcoin mining goed voor milieu, aldus Amerikaanse politicus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>