Door: Sam

30/06/2024 14:05

Onno Visser 30 juni 2024

Deepfake Crypto-Oplichtingen Nemen Toe: Een Groeiende Dreiging

Deepfake-technologie, een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die realistische nepvideo’s en -audio kan creëren, is in toenemende mate een instrument geworden voor cryptocriminelen. Deze technologie wordt gebruikt om vertrouwen te winnen en investeerders te misleiden, wat resulteert in miljardenverliezen wereldwijd.

Een Explosieve Groei

Volgens Bitget heeft de cryptosector in het eerste kwartaal van 2024 een verlies van $6,3 miljard geleden door deepfake-oplichtingen, een stijging van 217% vergeleken met dezelfde periode in 2023. De voorspellingen zijn dat deze verliezen per kwartaal kunnen oplopen tot $10 miljard in 2025​ (Cointelegraph)​.

Belangrijke Figuren Geïnfiltreerd

Michael Saylor, uitvoerend voorzitter van MicroStrategy, is een van de vele prominente figuren die het slachtoffer zijn geworden van deepfake-video’s. Dagelijks moeten zijn team ongeveer 80 nepvideo’s verwijderen waarin hij zogenaamd Bitcoin weggeeft of investeerders snelle winsten belooft. “Er is geen risicoloze manier om je Bitcoin te verdubbelen,” benadrukte Saylor, terwijl hij waarschuwde voor dergelijke oplichtingspraktijken​​.

Noodzaak van Bewustwording en Reglementen

Gracy Chen, CEO van Bitget, benadrukt de noodzaak van bewustwording en educatie om deze dreiging te bestrijden. “Deepfakes dringen in de cryptosector door en er is weinig dat we kunnen doen om ze te stoppen zonder de juiste educatie en bewustwording,” verklaarde zij. Ryan Lee, hoofdanalist bij Bitget Research, voegde daaraan toe dat criminelen steeds vaker gebruikmaken van vervalste foto’s, video’s en audio om slachtoffers te beïnvloeden​​.

Preventieve Maatregelen

Om deze dreiging tegen te gaan, is het cruciaal dat cryptobeurzen en gebruikers waakzaam zijn. Het implementeren van geavanceerde KYC-systemen (Know Your Customer) met ‘Proof of Life’-functies kan helpen om deepfake-gebruik te identificeren en te voorkomen. Deze functies vragen om realtime acties zoals knipperen of bewegingen om te bevestigen dat de gebruiker een echt persoon is​​.

Deepfake-technologie vormt een ernstige bedreiging voor de cryptowereld, waarbij de behoefte aan regulering, technologische oplossingen en publiek bewustzijn cruciaal is om deze oplichtingspraktijken effectief te bestrijden.

Bronvermelding:

  • “Crypto losses to deep fakes could reach $25B in 2024 — Bitget” (cointelegraph.com)
  • “This Is How AI Misinformation and Deepfake Scams Affect Crypto” (beincrypto.com)
  • “Michael Saylor Sounds Alarm on Deepfake Bitcoin Scams” (decrypt.co)
  • “Deepfakes of Elon Musk are pushing crypto giveaway scams on YouTube Live” (engadget.com)

>