• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Libra, de vernieuwende cryptomunt van Facebook
Libra, de vernieuwende cryptomunt van Facebook

Facebook stuurde haar plannen voor een nieuwe cryptomunt de wereld in en de volledige cryptomarkt boomde. Om maar even aan te tonen hoe krachtig het bedrijf wel niet is. Superlatieven wisselden elkaar af en al snel werden woorden als revolutionair en baanbrekend in de mond genomen. Maar is Libra wel zo vernieuwend? En is het een interessante investering? Om daarop te antwoorden moeten we de Libra toch maar eerst even onder de loep nemen. En daarom leg ik in dit artikel een en ander voor jou uit.

Even recapitulerenā€¦

Er waren eerder al geruchten dat Facebook met een eigen cryptomunt op de markt zou komen. Midden 2019 werden ze dan ook bewaarheid. Echter doet Facebook dat niet alleen maar werkt het daarvoor samen met maar liefst 27(!) andere bedrijven, “The founding Partners”. De munt? Libra. Het meest bijzondere? Het is volledig gedekt door klassieke munten en overheidsobligaties. En dat zorgt ervoor dat het misschien wel de meest stabiele cryptomunt ooit is.

De Libra Founding Partners

Vooral voor de internationale handel gaat er heel wat potentieel achter de Libra verscholen. Verminderde transactiekosten en een beperkte administratie moeten ondernemingen overstag doen gaan. En daarbovenop komen ook nog eens de “miljarden mensen” (1.7 miljard, om precies te zijn) die vandaag geen toegang hebben tot bankdiensten en kredietkaarten. Hyperambitieus, zo zouden we het project ook kunnen noemen.

Zeg geen Bitcoin tegen Libra

In sommige kranten durfde men het aan om te koppen met beweringen alsof Libra de nieuwe Bitcoin is. En dat heeft uiteraard alles te maken met het feit dat het ook om een cryptomunt gaat. Maar daarnaast heeft de Libra een duidelijk doel: het wil een stabiele virtuele munt zijn die al even normaal is als de dollar. Op zich lijkt dat misschien niet zo innovatief, want dat is toch ook wat Bitcoin ambieert? Nou: wat Bitcoin ook mag ambiƫren, in de praktijk blijkt het voor het grote publiek om virtueel goud te gaan. En in goud beleg je. Maar daar betalen we al lang niet meer mee. En dat is de grote breuklijn tussen deze twee cryptovaluta.

Libra als algemeen aanvaard betaalmiddel

Bij de Libra lijkt dat helemaal anders te zijn. En dat heeft alles te maken met het feit dat de Facebookmunt veel beter aan de economische definitie van een “munt” voldoet. Zo moet het gaan om een algemeen aanvaard betaalmiddel. Dat is nu misschien nog niet het geval. Maar het indrukwekkend rijtje met technologiebedrijven achter de Cryptomunt van Facebook, zullen dat heus wel verwezenlijken. Bedrijven zoals Facebook zijn immers rasechte verkopers. Als ze jou vrijwillig jouw privacy laten opgeven, laten ze je heus wel betalen met hun munt. Dat staat buiten kijf.

Een stabiele betaaleenheid

Hiernaast moet een munt ook stabiel zijn. En dat Bitcoin daar niet zo goed in weet te slagen? Dat is misschien nog wel een understatement. Daarom pakt Libra het volledig anders aan. Het is immers verbonden aan een internationale korf met obligaties en monetaire instrumenten. Eigenlijk blijft enkel nog de inflatie en het wisselkoersrisico over. Er waren eerder al cryptomunten die zich een zogenoemde stablecoin noemden, maar in de praktijk weet Libra alvast veel stabieler te zijn dan volatiele cryptomunten zoals Bitcoin.

Een rol als belegging- of spaarinstrument?

Daarover blijft onduidelijkheid bestaan. Een munt moet immers ook een spaarmedium zijn. En dus valt het af te wachten of de Libra op een of andere manier aan waarde kan groeien. Kan het rente opbrengen? Zal de koppeling met fysieke munten de inflatie nauwgezet volgen? Dat is nog steeds koffiedik kijken. Het is wel al duidelijk dat de slaagkansen een stuk groter zijn dan wat we van andere cryptomunten gewend zijn.

Hoe kun je Libra kopen?

De Libracoin kan je vanaf de eerste helft van 2020 kopen. Je koopt de Libra online (bijvoorbeeld via Facebook), maar ook in lokale verkooppunten. Net zoals je ook bij de lokale kruidenier jouw Netflix abonnement oplaadt. De gekochte Libra’s sla je vervolgens op in een cryptowallet. Dat is een soort van digitale geldbuidel. En dat hoeft weinig duiding, want daarvan zijn er al zo’n dertien in een dozijn. Wel biedt Facebook een eigen Calibra wallet aan, met integratiemogelijkheden voor applicaties zoals WhatsApp en Messenger. En zo stuur je zoon of dochter met Ć©Ć©n enkel appje wat extra zakgeld.

Over de Libra wallet Calibra

De Libra wallet Calibra is de bijhorende cryptowallet en oogt impressionant. Het is dan ook veel meer dan alleen een digitale portemonnee. Via de Calibra app verstuur je immers live geld, naar waar ook ter wereld, en dat zo goed als gratis. Bovendien werkt men voortdurend verder aan de Calibra app en wisselen nieuwe functionaliteiten elkaar non-stop af. De mogelijkheden lijken dan ook eindeloos te zijn.

Libra beheer je met de Calibra App. Zo ziet de Calibra App eruit!
Zo ziet Calibra eruit: de Libra Wallet van Facebook / Beeld Ā© Facebook

Wanneer het over Facebook gaat, is er uiteraard altijd ongerustheid over onze eigen gevoelige gegevens. Zal de cryptomunt Facebook niet aan gevoelige informatie helpen? Daarover hoeven we ons blijkbaar geen zorgen te maken. Men heeft immers al gegarandeerd dat persoonlijke gegevens niet zullen worden gedeeld. Indien je met jouw Libra’s een mooie bloes koopt, zal je op Facebook dus niet meteen bijpassende reclameboodschappen zien verschijnen. Er zullen dan ook enkel gegevens worden gedeeld indien dat wettelijk verplicht is. Lees: indien Libra’s worden gebruikt voor malafide toepassingen zoals drughandel. Ook daarvoor is Bitcoin dus nog steeds beter geschikt.

Voor- en nadelen van de Libra

De voordelen van de Libra kwamen reeds veelvuldig aan bod. Samengevat kunnen we stellen dat er 6 grote voordelen aan de Facebook stablecoin verbonden zijn:

  • Een economisch onderbouwde en stabiele munt;
  • Harde introductie door integratie in meer dan 100 organisaties;
  • Open source en ongebreidelde mogelijkheden;
  • Gebaseerd op bestaande technologieĆ«n (niet langer in experimentele fase);
  • Snel, goedkoop en veilig betalen;
  • Ideaal betaalmiddel voor de opkomende markten.

Toch mogen we niet blind zijn voor de potentiƫle gevaren die aan de Libra verbonden zijn. Vooralsnog gaat het om kritische vragen waarop nog niet meteen een antwoord kan worden geboden. De toekomst moet het met andere woorden uitwijzen:

  • Zullen de rente-inkomsten wel voldoende groot zijn om de organisatiekosten te dekken?
  • Hoe zal de financiĆ«le sector reageren op de introductie van de Libra?
  • Zijn overheidsdiensten bereidwillig om de Libra als betaalmiddel te accepteren?
  • Hoe worden veiligheidsrisico’s afgedekt?
  • Hoe zal men de veiligheid waarborgen indien derde partijen eigen applicaties ontwikkelen?

Voer voor crypto-investeerders?

Rest tot slot de vraag of de Libra ook voor crypto-investeerders een interessante munt is. Dat is afhankelijk van waar zij naar op zoek zijn. Cryptomunten zoals Bitcoin wisten in het verleden voornamelijk investeerders aan te trekken die op korte termijn grote winsten hoopten te boeken. En ook van andere cryptomunten kunnen we dat zeggen. De Libra zal daarentegen een zogenoemde stablecoin zijn. De klassieke speculanten zoeken dus beter andere oorden op.

Investeren in de cryptomunt Libra lijkt eigenlijk niet zo interessant te zijn, want in principe kan je ook zelf investeren in de achterliggende munten en staatsobligaties. Als beleggingsinstrument laat deze cryptomunt het dus afweten. Als betaalinstrument zit het dan weer boordevol potentieel.

Libra Investment Tokens

Er is overigens een selecte groep investeerder die hier wel goed aan verdienen. Zij investeren in de zogenaamde Libra investment tokens. Deze investment tokens mogen en kunnen uitsluitend gekocht worden door geaccrediteerde investeerders.

Gaat de Libra een succes worden?

Ik ben op dit moment erg benieuwd hoe de nieuwe cryptomunt van Facebook zich gaat ontwikkelen. Ik verwacht zelf dat de livegang van Libra een hele grote stap is in het volwassen worden van Cryptovaluta en de “mass adoption” hiervan. We zullen er in mee moeten, alleen al als we Facebook willen blijven gebruiken.

De Rabobank heeft enkele dagen geleden een mooi artikel gepubliceerd met de titel “De Libra, een welkome aanvulling op het financiĆ«le stelsel“. Voor mijn gevoel is dit tot nu toe een van de weinige positieve reacties vanuit de financiĆ«le wereld. Zeer zeker de moeite waard om te lezen.

Wat denk jij van de Libra? Ben je een voorstander of tegenstander? Vertrouw je Facebook? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over de Libra. Voel je vrij om hieronder te reageren!

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >