• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is FOMO? Hoe ga je er slim mee om bij Crypto?

FOMO betekent fear of missing out. In dit artikel leggen we uit wat dat betekent, en hoe dit jou kan beĆÆnvloeden tijdens het handelen in cryptocurrency. En ja, hoofdletters zijn verplicht.

Wat betekent FOMO?

FOMO is een afkorting en staat voor de Fear of Missing out. De fear of missing out, betekent dat iemand bang is om iets te missen.

Dat concept kan het beste uitgelegd worden met een Nederlands voorbeeld. In 2017 was Nederland gastland van het Europees Kampioenschap voor het vrouwenvoetbal. Tot dan toe populair onder een kleine, doch trouwe groep fans.

In de poulefase won het Nederlands vrouwenvoetbalteam drie wedstrijden en kwamen ze als beste ploeg uit de bus. Vervolgens wonnen ze de kwartfinale, de halve finale en werden ze kampioen. Elke ronde keken er steeds meer Nederlanders naar de wedstrijden.

3,3 miljoen mensen zagen de halve finale, 4,1 miljoen Nederlanders keken naar de finale. Naar de uitreiking keken zelfs 5,6 miljoen mensen. Iedereen wilde bij dit stukje geschiedenis horen, op haar of zijn eigen manier. Als dat geen FOMO is…

FOMO in cryptocurrency

Dit is een cryptowebsite, dus we moeten FOMO in cryptocurrency onder de loep nemen. In 2020 en 2021 kregen veel investeerders last van FOMO. Dat begon toen de bitcoin koers richting de vorige all time high van 20.000 dollar steeg eind 2020. Dat voelde als zo’n belangrijk moment, dat wilde je niet missen.

Daarnaast kwamen opeens NFT’s ten tonele. De hele wereld had het erover ook al begreep niemand echt wat NFT’s waren. Er werden op social media en in de mainstream media veel berichten geplaatst over hoe NFT’s de levens veranderde van velen, door megabedragen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de artiest Beeple die met zijn digitale kunstwerk 60 miljoen dollar ophaalde.

Nadat bitcoin door zijn vorige all time high knalde, kwamen er heel veel nieuwe investeerders bij. Zij werden getrokken door de aandacht van bitcoin, maar investeerden veelal in altcoins. Ze hadden allemaal FOMO naar de nieuwe bitcoin, of in ieder geval iets waar ze veel geld mee kunnen verdienen.

Meme-coins geboren uit FOMO

Toen kwamen opeens de meme-coins onder de aandacht. Het begon met Elon Musk, hij tweette destijds geregeld over Dogecoin. Verschillende andere soortgelijke coins met een hondenlogo schoten de lucht in. Denk aan Shiba Inu, Floki Inu en Tamadoge.

Op social media werden veel berichten gedeeld van influencers die snel rijkdom verwierven door een bedrag in een van deze coins te investeren. Dat had een vliegwieleffect, volgers kregen FOMO en wilden de trein niet missen en werden natuurlijk gestimuleerd door de influencer om de coin te kopen.

Rol van FOMO op cryptomarkt

Marktonderzoeker Gartner deed onderzoek naar de psychologie op markten. Daar is onderstaande grafiek uitgekomen. Zijn werk is ook goed toepasbaar op de cryptomarkt. De rol van FOMO past goed in de Mania Phase, als het grote publiek zich begint te roeren.

Als we de grafiek vertalen naar de cryptowereld tijdens de bullrun van 2020/2021, dan zie je in grote lijnen dat de psychologie hetzelfde is. Vanaf de coronacrash in maart 2020 totdat de koers 20.000 dollar waard werd, was het vooral smart money die bitcoin kochten. Vervolgens ging de media er op zitten, kwamen er influencers bij en was de markt in volle FOMO.

In de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers van 2020/2021. Gartner had in zijn model geen ruimte voor FOMO, maar zijn werk helpt zeker bij het herkennen van de verschillende fases en waarom FOMO ontstaat.

Wil je bij smart money horen en niet te laat zijn? Maak dan snel een gratis account aan bij het Nederlandse Bitvavo.

Wat zijn de voor- en nadelen van FOMO?

In de juiste dosis is FOMO een gezond gevoel dat ervoor zorgt dat we vriendschap zoeken of ons motiveert om nieuwe ervaringen op te doen. Je wordt gedwongen om nieuwe dingen te leren om bij te kunnen blijven. Zo lees je over een nieuw cryptoproject en leer je bijvoorbeeld wat een bullmarkt of een bearmarkt is.

FOMO kent ook veel voordelen als je in de marketing werkt. Om FOMO op te wekken worden allemaal trucjes gebruikt: een beperkt aantal plekken/coins, een deadline die rap nadert, bewezen rendementen enzovoort.

Maar voor traders en investeerders wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Mensen die snel geld willen verdienen en hiervoor inspiratie zoeken bij anderen die snel geld hebben verdiend, hebben de neiging snel verkeerde beslissingen op basis van emotie te maken.

FOMO kan investeerders stimuleren om de meerderheid te volgen op een populair cryptoproject of een andere snelgroeiende investering zonder de risico’s volledig te begrijpen.

Gevolgen van FOMO

Als er angst is om iets te missen, zijn de gevolgen vaak behoorlijk. FOMO leidt tot irrationeel denken en kan leiden tot onredelijke, financiƫle beslissingen. Denk hierbij aan overhaast kopen of verkopen, ook al was die niet onderdeel van het plan. Daarnaast is het in crypto ook simpel om je geld uit een project te halen en dit snel weer te herinvesteren in een ander, nieuwer speeltje.

Als de collectieve wereld last krijgt van FOMO, zoals in 2021 het geval was, dan heeft dit effect op de koersen van cryptocurrency. Zeker wanneer alle cryptobeurzen tegelijkertijd een media-offensief beginnen. Dit lijkt wellicht positief, maar zorgt er voor dat markten irrationeel worden opgepompt, als een ballon. Of zoals ze zeggen in de financiƫle wereld: een bubbel.

En hoeveel FOMO je ook hebt, je wilt niet op advies van een of andere influencer crypto vasthouden waarvan de bubbel net geknapt is.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>