• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn altcoins? Dit is alles wat je moet weten over altcoins!

Wat zijn altcoins? Het is een vraag die we dagelijks in onze inbox krijgen. Niet zo gek overigens aangezien er ontzettend veel mensen zijn die investeren in Altcoins.

In dit artikel gaan we dieper in op het nut van altcoins. Wat is een altcoin eigenlijk? En waar moet je bijvoorbeeld op letten wanneer je besluit te investeren in altcoins.

Altcoin is een kortere benaming voor alternatieve cryptocurrency’s. Bitcoin is de eerste cryptocurrency en alle andere digitale munten worden altcoins genoemd. In dit artikel duiken we de wereld van altcoins in en leggen wij uit hoe jij de beste altcoin kan kiezen.

Wat zijn altcoins?

Het begrip altcoin is een samenstelling van alternatief en coin. Het is een verzamelwoord voor alle andere crypto’s en tokens naast Bitcoin. Sommige investeerders vinden dat altcoins alle cryptocurrency’s zijn buiten Bitcoin Ć©n Ethereum, omdat laatstgenoemde munt zo’n belangrijke rol speelt in de crypto-economie.

Waarom bestaan altcoins als je ook Bitcoin hebt? De reden is simpel, Bitcoin is bedacht om de bankenwereld omver te gooien en ons hele financiƫle, monetaire op zijn kop te zetten. Maar zulke grote ambities laten weinig ruimte over voor andere interessante of leuke dingen.

Een goede altcoin probeert namelijk niet te concurreren met Bitcoin, maar richt zich op iets anders waar crypto voor gebruikt kan worden. Een paar voorbeelden:

  • Ethereum heeft als doel om een decentrale, digitale wereldcomputer te bouwen.
  • Ripple wil met zijn XRP juist de bankenwereld een handje helpen door internationale transacties te versnellen en goedkoper te maken.
  • Chainlink zorgt ervoor dat data van buiten de blockchain op een decentrale manier ingeladen kan worden op een blockchain.
  • En Dogecoin is gewoon grappig.

Er zijn tienduizenden altcoins, en met zo’n groot aantal is het logisch dat de een nuttiger is dan de andere. Sommige altcoins zijn een doorslaand succes, terwijl anderen een stille dood sterven. Als graadmeter kan je kijken naar de koers. En helaas zijn er ook veel altcoins ontworpen puur als scam.

Geschiedenis van altcoin dominantie

In 2011 kwamen de eerste altcoins zoals Namecoin ten tonele. De meeste altcoins werden echter pas in 2013 ontwikkeld en aangeboden op beurzen. Litecoin verscheen bijvoorbeeld in april en Ripple in augustus. Je zou denken dat altcoins slecht zijn voor de koers van bitcoin, maar deze twee hebben een interessante symbiotische verstrengeling.

Voordat je met iDEAL bij Bitvavo je altcoins kocht, kon je alleen maar investeren in altcoins door ze te traden voor bitcoin. De vraag naar altcoins zorgde voor een verhoogde vraag naar bitcoin.

De grafiek hieronder laat de altcoin dominantie zien op de cryptomarkt, ofwel: hoe verhouden alle altcoins bij elkaar opgeteld zich ten opzichte van bitcoin? Voor het gemak zijn er 5 fases ingetekend.

  1. Tot eind 2016 bestond de eurowaarde van de cryptomarkt voor 99% uit bitcoin. Altcoins speelden nauwelijks een rol.
  2. In het opvolgende jaar merkten investeerders dat er veel meer winst te behalen viel met altcoins in plaats van bitcoin. De populariteit van altcoins groeide, en in het bijzonder die van Ethereum. De rol die bitcoin had om altcoins te kopen? Ethereum had een soortgelijke rol, maar dan voor nog nieuw te verschijnen altcoins. In deze fase is het voor het eerst dat alle altcoins bij elkaar opgeteld meer waard zijn dan bitcoin (50%).
  3. De bear market van 2018/2019 begon. De snelle opmars van altcoins werd opgevolgd door een harde crash. Veel altcoins leverden 95% van hun waarde in en investeerders kozen voor bitcoin, de veilige keuze.
  4. Langzaamaan werden stablecoins zoals USDT gelanceerd. Stablecoins worden ook geschaard onder de noemer altcoin. Investeerders hoeven hun crypto niet meer in te wisselen voor bitcoin, maar konden dat nu ook doen voor stablecoins, deze zijn immers altijd 1 dollar per coin waard. Naarmate de bull market begon, zie je dat veel nieuwe investeerders de markt betreden en altcoins kopen. De altcoin dominantie springt weer boven de 50%.
  5. Fase 5 markeert het einde van de bull market, en investeerders kiezen massaal voor stablecoins in plaats van bitcoin om hun winsten op altcoins mee te verzilveren.

Hoe investeer je in altcoins?

Je kan op verschillende manieren investeren in altcoins. Zo kan je op een beurs bitcoin of stablecoins inwisselen voor kleinere altcoins. Maar simpeler is om je aan te melden bij een Nederlandse cryptobroker zodat je met iDEAL kan betalen. Dit biedt ook een stukje veiligheid, want alle door ons genoemde cryptobedrijven hebben een registratie bij de Nederlandsche Centrale Bank:

Het voordeel van deze Nederlandse bedrijven is dat je met euro’s betaalt en dat maakt het makkelijker om de waarde in te schatten. Tip: je hoeft niet meteen een groot bedrag te investeren, je kan er zelfs voor kiezen om een stukje altcoin te kopen. Je bent zeker niet verplicht om de volle pond voor 1 hele altcoin te betalen als je dat niet wil.

Welke altcoins kopen?

De website Coinmarketcap houdt alle cryptocurrency koersen bij. Volgens CMC zijn er meer dan 20 duizend altcoins. Hoe weet je in welke altcoin je het beste kan investeren?

Dit vergt wat onderzoek. Wij raden aan om sowieso de website te bezoeken van een altcoin waar je geĆÆnteresseerd in bent. Lees de whitepaper om te begrijpen wat het doel is van de altcoin. Kijk daarnaast ook naar het team, zitten hier grote namen bij die bijvoorbeeld bij andere grote projecten of techbedrijven hebben gewerkt? Dan is dat goed voor het vertrouwen.

En niet geheel onbelangrijk, kijk naar de roadmap. Hierop staat welke ontwikkelingen er op korte- en lange termijn te wachten staat. Rondom elke ontwikkeling kan je namelijk koersbewegingen verwachten. Veel investeerders kiezen ervoor om te investeren in een altcoin die een veelbelovende toekomst heeft.

Daarnaast kan je ook kijken naar de marketcap. Deze term beschrijft het aantal coins in omloop vermenigvuldigd met de huidige koers. Hoe lager de marketcap, hoe minder de altcoin bewezen heeft en hoe hoger het risico dat deze niet wordt opgepikt door het grote publiek. Maar aan de andere kant zorgt een lage marketcap er ook voor dat er nog alle ruimte is om te groeien.

Alle altcoins kunnen grofweg verdeeld worden in drie categorieen:

  1. Small cap altcoins hebben een marketcap van minder dan 1 miljard en zijn het meest vatbaar voor dramatische schommelingen op basis van marktsentiment. We spreken ook wel van kleine altcoins met potentie!
  2. Mid cap altcoins hebben marketcap tussen 1 miljard en 10 miljard. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze meer onbenut opwaarts potentieel hebben, maar ook een hoger risico. Ze hebben zich al enigszins bewezen, maar behoren nog niet tot de meest betrouwbare projecten.
  3. Large cap altcoins, waaronder Ethereum, Cardano en Ripple, hebben een marketcap van meer dan 10 miljard. Beleggers beschouwen ze als beleggingen met een lager risico omdat ze een bewezen staat van dienst hebben op het gebied van groei en vaak een hogere liquiditeit hebben. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen een groter aantal verkopers zonder dat de prijs dramatisch wordt beĆÆnvloed.

Om je op weg te helpen kan je al onze crypto verwachtingen lezen, hier vind je analyses van small cap, mid cap en large cap altcoins. Ook hebben we een handig artikel voor wat de beste cryptomunten op korte termijn zijn.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>