Door: Sam

27/06/2024 15:41

Coinbase, een van de grootste cryptocurrency-uitwisselingen ter wereld, heeft juridische stappen ondernomen tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). De aanklacht komt te midden van een periode van intense controle en handhaving door de Amerikaanse toezichthouders tegen bedrijven in de crypto-industrie.

De aanklacht van Coinbase

Coinbase beschuldigt de SEC en FDIC van onduidelijke en inconsistente regelgeving die de bedrijfsvoering bemoeilijkt. SEC-voorzitter Gary Gensler verklaarde: "We beweren dat Coinbase, ondanks dat het onder de effectenwetten valt, opzettelijk heeft nagelaten om te voldoen aan de regelgeving die beleggers beschermt." Coinbase wordt ervan beschuldigd dat het sinds 2019 heeft gefunctioneerd als een niet-geregistreerde effectenbeurs en een ongeregistreerd effectenprogramma heeft aangeboden via hun staking-as-a-service programma.

Onduidelijke regels

Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, benadrukte dat de SEC’s aanpak zonder duidelijke regels de Amerikaanse economische concurrentiepositie schaadt. "De oplossing is wetgeving die eerlijke regels voor de weg op een transparante manier ontwikkelt en gelijkelijk toepast, niet door middel van rechtszaken," zei Grewal. "Ondertussen zullen we onze bedrijfsvoering voortzetten zoals gewoonlijk."

In reactie op de rechtszaak merkte SEC-directeur van handhaving Gurbir Grewal op: "Zoals beweerd in onze aanklacht, was Coinbase zich volledig bewust van de toepasselijkheid van de federale effectenwetten op zijn bedrijfsactiviteiten, maar weigerde opzettelijk om ze te volgen."

Gevolgen voor de crypto-industrie

De aanklacht tegen Coinbase volgt slechts een dag na soortgelijke beschuldigingen tegen Binance, 's werelds grootste crypto-uitwisseling. Changpeng Zhao, CEO van Binance, suggereerde op Twitter dat de SEC misschien de fout bij zichzelf moest zoeken gezien hun brede scala aan rechtszaken tegen verschillende partijen.

Marktreactie

De aankondiging van de rechtszaak had een directe impact op de aandelenkoers van Coinbase, die met 15% daalde in de voorbeurshandel. Veel leden van de cryptogemeenschap vragen zich af hoe Coinbase in 2021 naar de beurs kon gaan als het bedrijf als een niet-geregistreerde effectenmakelaar opereerde.

>