• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Cardano (ADA) koers stijgt naar 0,50 euro op weg naar hard fork Vasil

De koers van Cardano (ADA) is op het moment van schrijven precies 0,50 euro. Een mooie prestatie, maar dat is niet alles. In dit artikel kijken we naar een paar hoogtepunten van Cardano op weg naar de belangrijke hard fork.

Cardano koers stabiel

Halverwege juni crashte de hele cryptomarkt nadat een paar grote partijen omvielen. De koers van cryptocurrency ADA, de munt van Cardano, kon zich hier niet aan onttrekken. Dat zie je in de grafiek hieronder.

Maar waar menig munt hard op en neer fluctueert, laat Cardano een langzame beweging richting 0,50 euro zien.

Bron: Tradingview

De Vasil hard fork zou eigenlijk vorige maand worden uitgevoerd maar deze is uitgesteld. Wellicht dat dit de reden is dat de koers stabiel is, en niet zo volatiel is als vele andere coins op dit moment.

Maar de koers is niet de enige manier waarop te zien is dat de markt en gebruikers van Cardano reikhalzend uitkijken naar Vasil. Het aantal walletadressen, delegators en interacties met smart contracts behaalden onlangs mooie mijlpalen.

Aantal wallets Cardano stijgt

Het totale aantal wallets op de Cardano blockchain heeft de mijlpaal van 3,5 miljoen overtroffen. Ontwikkelaars blijven werken aan het crypto-project en zien dit beloond worden door meer activiteit van gebruikers.

Volgens data van Cardano Blockchain Insights heeft het Cardano-netwerk nu iets meer dan 3,5 miljoen walletadressen, tegen 2,5 miljoen in december 2021. Dit betekent dat het netwerk sinds het begin van het jaar ongeveer 1 miljoen nieuwe wallets heeft aangemaakt. Dat is knap, zeker omdat de cryptocurrency koersen juist helemaal niet aantrekkelijk zijn voor het grote publiek nu.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat één wallet niet gelijk staat aan één actieve gebruiker. Een gebruiker kan zoveel wallets maken als hij wil op een blockchain, maar tegelijkertijd kan één wallet (van bijvoorbeeld een exchange) de funds van duizenden gebruikers vertegenwoordigen.

De blauwe lijn hieronder is het aantal wallets op Cardano.

Cardano delegators neemt toe

De rode lijn in de grafiek hierboven is het aantal delegators (afgevaardigden) op het netwerk. Deze steeg van 1 miljoen gebruikers naar 1,17 miljoen. De Cardano blockchain biedt staking aan, maar dit is niet voor iedereen even toegankelijk. Je kan dit uitbesteden aan een pool of een exchange.

Op het moment dat gebruikers hun ADA staken via zo’n derde partij, dan wordt dat een delegator genoemd.

Aantal smart contracts groeit (een beetje)

Volgens Cardano Blockchain Insights zijn er in totaal 3.035 op Plutus gebaseerde smart contracts op het netwerk geïmplementeerd (vergeet de naam Plutus, dat klinkt gewoon interessant). Een kleine stijging zoals de grafiek hieronder laat zien, maar het betekent wel dat gebruikers Cardano weten te vinden voor DeFi-mogelijkheden.

Daarnaast laten deze cijfers de loyaliteit zien van ADA-houders aan het project van Cardano, zonder dat ze kennelijk worden beïnvloed door de prijs.

Cardano Vasil komt er aan

Cardano komt nu dichter bij zijn Vasil-hardvork, die naar verwachting een enorme prestatieverbetering zal opleveren voor het cryptocurrency-netwerk, maar werd vertraagd met “nog een paar weken”.

Volgens Kevin Hammond, technisch manager bij Cardano:

“Vanzelfsprekend, van waar we nu zijn, kunnen er nog een aantal weken overheen gaan voordat we naar de uiteindelijke Vasil hard fork gaan. Deze weken zijn ongelofelijk belangrijk. Alle gebruikers moeten klaar zijn om de hard fork door te voeren, om een soepel proces te garanderen.”

De Vasil-hardfork neemt vier verbetervoorstellen voor Cardano mee. De focus ligt op de schaalbaarheid van het netwerk, het optimaliseren van de ledger en het verbeteren van hun smart contract scripts. 

Wat denk jij dat Cardano gaat doen rond de hard fork? Mocht je willen investeren, maak dan snel een account aan bij Bitvavo.

Ook interessant

Ethereum voltooit laatste test Goerli, koers kan 2500 euro worden

Duits cryptocurrency bedrijf Nuri vraagt faillissement aan

Bitcoin koers van 100.000 dollar is kwestie van tijd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>