• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoeveel energie verbruikt Bitcoin?
Verbruikt Bitcoin echt zoveel energie?

Dit is een vraag die steeds meer mensen bezig houdt. Echter is deze vraag vrij eenvoudig te beantwoorden. Het minen van Bitcoins kost erg veel computerkracht en daardoor verbruikt deze cryptomunt veel energie. Het hoge energieverbruik wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de rekenkracht die noodzakelijk is voor de verificatie van transacties. De berekeningen ten behoeve van deze verificatie en het steeds moeilijker worden van deze cryptografische puzzels zorgen ervoor dat er steeds meer rekenkracht nodig is. Daarom zal het minen van Bitcoins steeds meer energie kosten. Op de website van Digiconomist wordt de hoeveelheid energie die de cryptomunt verbruikt in kaart gebracht.

Bitcoin stroomverbruik

Bitcoin verbruikt inmiddels al zoā€™n 67 terawattuur (TWh) op jaarbasis. Dit is volgens Digiconomist vergelijkbaar met de energieconsumptie van Slowakije per jaar. Deze cijfers zijn volgens de website een indicatie. Het is vrijwel onmogelijk in te schatten hoeveel stroom Bitcoin daadwerkelijk verbruikt, er zijn wereldwijd duizenden computers en datacenters aan het werk om transacties te verifiĆ«ren. De Amerikaanse bank Morgan Stanley verwacht dat Bitcoin dit jaar naar verwachting meer stroom verbruikt dan heel Nederland. Het totale stroomverbruik van Bitcoin in 2018 wordt geschat op 120 tot 140 TWh. Volgens het CBS was het totale energieverbruik in Nederland de afgelopen jaren net geen 120 terawattuur.

Hoeveel stroom kost een Bitcoin transactie?

Op het moment van schrijven gebruikt een enkele Bitcointransactie circa 960 kWh (Digiconomist, 2018) Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt volgens het CBS 242,5 kWh per maand aan energie. Bitcoin komt de laatste tijd steeds vaker negatief in het nieuws door onder andere deze ontwikkeling op het gebied van energieverbruik. Maar ook de snelheid van transacties en de kosten per transactie staan steeds vaker ter discussie. Diverse andere cryptovaluta anticiperen hierop en hebben daardoor enorme potentie voor de toekomst.

We moeten echter wel rekening houden met het feit dat de berekeningen sterk afhankelijk zijn van allerlei aannames zoals de hoeveelheid transacties, de hoeveelheid computers die tegelijkertijd puzzels oplossen, hun energieverbruik en de huidige prijs van Bitcoin. Maar de conclusie is steevast dat Bitcoin een enorme energieslurper is.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >