• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Bitcoin mining goed voor milieu, aldus Amerikaanse politicus

Vice News heeft een video gepubliceerd over de toekomst van bitcoin mining en wat dit betekent voor het milieu. Onder andere de Texaanse senator Ted Cruz komt aan het woord en hij zegt dat bitcoin mining niet alleen goed is voor de economie, maar ook het milieu helpt.

Hieronder de korte docu van Vice News.

Schone energie niet voor armen

Cruz zegt op het Texas Blockchain Summit-evenement dat Bitcoin welvaart genereert die op zijn beurt het milieu ten goede komt. De senator wordt voor zijn kijk op sociale zaken veel bekritiseerd, maar hij maakt zich enigszins populair onder het bitcoin-publiek.

De Amerikaanse politicus zegt dat het makkelijker is om schone energie te gebruiken als je rijker bent:

“Als je naar het milieu kijkt, is vervuiling direct verbonden met armoede. Hoe armer een gemeenschap is, hoe vuiler de energie die ze produceren. Als je in een gloednieuwe Tesla rijdt, is dat geweldig. Maar als je het geld niet hebt om er een te betalen, helpt het niet.”

“Wat ook opwindend is aan bitcoin, is dat het Texas Blockchain Summit-evenement in Austin vol ondernemers is. Dat is een kamer vol mensen die voor hun gezin zorgen. En die welvaart is ook netto positief voor het milieu.”

Bitcoin mining pluspunt voor het milieu

Volgens Cruz is het minen van cryptocurrency een “groot netto pluspunt” voor het milieu, omdat het de opwekking van hernieuwbare energie stimuleert, terwijl het minen energie verbruikt anders verspild zou worden.

“Ik denk dat cryptocurrency een netto pluspunt is voor het milieu. Sterker nog, een groot netto pluspunt voor het milieu. Veel hernieuwbare energiebronnen kunnen ontsluiten is erg belangrijk voor het milieu. Ik denk dat het een groot pluspunt is voor het milieu om gestrand aardgas te kunnen gebruiken en productief te kunnen gebruiken.”

Bitcoin mining biedt Texas flexibiliteit

De Republikeinse senator zegt ook dat bitcoin mining ook helpt bij de regulering en optimalisatie van de stroomverdeling.

“Vanwege het vermogen van bitcoin mining om onmiddellijk in of uit te schakelen, als je een moment hebt waarop er een stroomtekort en een stroomcrisis is, of het nu een bevriezing is of een andere natuurramp waarbij de capaciteit voor stroomopwekking uitvalt, creëert dat de capaciteit om die energie ogenblikkelijk te verschuiven om het terug op het net te zetten.”

Bitcoin bedrijven besparen ‘vrijwillig’ energie

Hij doelt hiermee op de situatie op juli van dit jaar. De Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) vroeg toen aan Texaanse bitcoinminingbedrijven om vrijwillig elektriciteit te besparen vanwege de extreem hoge temperatuur. Meerdere bitcoin miningbedrijven gaven hier gehoor aan door tijdelijk hun activiteiten te staken.

Hoewel dit op vrijwillige basis gebeurt, zijn er wel afspraken gemaakt. Veel bitcoinminers in Texas hebben afspraken gemaakt met ERCOT om uit te schakelen tijdens piekmomenten van de vraag naar energie. Dit klinkt wellicht als iets negatiefs, maar deze flexibiliteit valt juist te prijzen.

Texas heeft baat bij bitcoin mining

Dit kan je uitleggen als een voordeel van hoe bitcoin werkt, maar je kan dit hele pleidooi ook zien als een zwakte van het Texaanse elektriciteitsnet, zeker vergeleken met andere staten in de Verenigde Staten.

Het stroomnet van Texas is namelijk niet gekoppeld aan de netten van andere staten. Alle andere staten zijn wel met elkaar verbonden. Als er een tekort of overschot is dan wordt dit niet verrekend met andere staten.

Hierdoor wordt volgens Mose Buchele van de podcast The Disconnect: Power, Politics and the Texas Blackout de energiemarkt volledig overgelaten aan vraag en aanbod. Daarnaast worden in andere staten centrales betaald om standby te staan als de vraag naar energie laag is, maar dat is in Texas niet het geval.

Dit zou in theorie moeten zorgen voor een efficiëntere energiemarkt, maar zorgt er ook voor dat er op piekmomenten te weinig stroom voor handen is.

En ja, dan scheelt het dat er een sector is zoals bitcoin mining, die hier flexibel mee kan omgaan.

Ook interessant

handtekeningen robot

EK-nieuws: robot deelt handtekeningen Nederlands elftal uit

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaëlla Krajicek en Steffie Weterings

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>