Door: Bas Martens

24/02/2020 20:22

Bitcoin is nog altijd populair en steeds meer mensen besluiten om erin te investeren of handelen. Nu is het alleen wel zo dat er het één en ander komt kijken bij Bitcoin kopen. Ben jij nog niet zo bekend met Bitcoin? Ik maak je er graag bekend mee! In dit artikel vertel ik je alles over veilig Bitcoin aanschaffen!


Waar moet je Bitcoin kopen?

Voordat we je vertellen HOE je jouw eerste bitcoins kunt aanschaffen is het belangrijk om eerst te vertellen waar je ze kunt kopen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden, en als je er geen verstand van hebt dan betaal je misschien meer dan nodig is.

De plek waar je het best terecht kunt is bij een crypto broker of crypto exchange. Dit zijn online websites waar je op een veilige manier crypto's, waaronder Bitcoin, kunt kopen en verkopen. De prijs die je betaalt wordt bepaald door de wereldwijde verhouding tussen vraag en aanbod. De prijs van één BTC (of een deel ervan, zoals een halve Bitcoin) is bij al deze verschillende platformen nagenoeg hetzelfde.

Het platform wat door hobby EN professionele handelaren het meest wordt gebruikt en ook het goedkoopst is is Bitvavo. Zij hebben nu tijdelijk een actie waarbij je voor de eerste €1000 gratis Bitcoin kunt verhandelen

Een broker of exchange moet echter ook geld verdienen. Enerzijds om de website veilig en werkend te houden, maar ook omdat ze winst willen maken. Dit doen ze dan ook door transactiekosten te berekenen. Deze kosten kunnen bij de ene site tot wel 10x hoger zijn dan bij de andere. Daarom is het belangrijk om hierin de juiste keuze te maken. Wij raden zelf aan om te kiezen voor Bitvavo, hier betaal je veruit de minste kosten over je aangekochte bitcoins (€ 2,50 bij een aankoop van 1000 euro).

Bekijk hieronder de 4 meest betrouwbare platformen in Nederland (gesorteerd op kosten van laag naar hoog).

bitcoin kopen

Broker / Exchange

Maximale transactiekosten in %

Bitvavo

0,25%

Coinmerce

0,9%

Bitcoin Meester

1%

Litebit

2%

Wat is de prijs van één Bitcoin?

Zie hieronder de huidige BTC prijs in Euro's. Je kunt in de tabel gelijk gebruik maken van de Bitcoin calculator. Zo kun je precies zien hoeveel BTC je terugkrijgt voor elk bedrag in euro's.

Hoe moet je Bitcoin kopen?

Bitcoin kopen klinkt heel moeilijk voor veel mensen, dit is echter helemaal niet het geval. Het enige wat je nodig hebt is;

  • een Nederlandse bankrekening
  • een account aanmaken bij een betrouwbaar crypto platform (welke dit zijn vertellen we je hieronoder)

Ook is het goed om te weten dat je niet een hele Bitcoin hoeft te kopen. Een Bitcoin is op te delen in vele duizenden kleine stukjes, waardoor je ook met kleinere bedragen in Bitcoin kunt stappen.

Heb jij voor jezelf besloten om in te stappen in Bitcoin? Hieronder leggen we je uit hoe het werkt.

1. Maak een account aan bij een broker of exchange

Wij kiezen zelf het liefst voor Bitvavo, omdat dit een Nederlands bedrijf is en omdat je hier geen hoge handelskosten voor hoeft te betalen (0,25% terwijl de andere platformen 1% tot 2,5% rekenen). Daarnaast mogen we onze lezers tijdelijk een bonus geven t.w.v. 1000 € aan gratis handelen!

2. Stort het bedrag wat jij graag wil investeren

Zodra je een account hebt aangemaakt kies je vanaf het startscherm op “Euro storten”. Hier kun je via iDeal een storting maken of een van de andere geboden betaalopties. Wil je voor 250 euro Bitcoin kopen? Stort dan 250 euro. Het geld staat binnen 2 minuten op je account. Zie je het bedrag niet verschijnen, refresh dan even je internet browser.

3. Selecteer Bitcoin in het overzicht van cryptomunten

Je staat als het goed is nog steeds op het startscherm. Scroll naar beneden tot je Bitcoin tegenkomt. Let op; hier vind je ook cryptomunten die ook Bitcoin in hun naam hebben, zoals Bitcoin Cash. Dit is niet de juiste. Klik dus echt op Bitcoin (BTC).

stap 2 bitcoin kopen

4. Bepaal hoeveel Bitcoin je wil kopen

Nadat je Bitcoin hebt aangeklikt kun je eindelijk je eigen Bitcoin kopen. Geef in Euro’s aan hoeveel je wil kopen. Je krijgt direct te zien hoeveel BTC je daarvoor terugkrijgt. Ben je hier tevreden mee? Klik dan op de blauwe knop ‘Kopen’.

De transactie wordt direct verwerkt en dat is het. Je hebt zojuist je eerste Bitcoin gekocht!

De door jou aangekochte bitcoins worden automatisch opgeslagen in een Bitcoin wallet. Deze Bitcoin wallet bevindt zich op het platform van de door jou gekozen exchange. Een nog veiligere optie is om het over te zetten op een hardware wallet. Een hardware wallet is een apparaatje dat niet verbonden is met het internet en daardoor veiliger is dan een online website. Hardware wallets worden aangeraden maar zijn zeker niet per sé nodig, zeker wanneer je voor een veilige cryptobroker als Bitvavo kiest. Zij hebben een garantiefonds opgezet voor als er toch ooit iets gebeurd met het platform. Ook houdt de Nederlandsche Bank toezicht op ze om te zorgen dat alles veilig en betrouwbaar verloopt.

Je kunt enkel toegang krijgen tot je hardware wallet door middel van een private key. Een private key is eigenlijk een soort wachtwoord, bestaande uit een combinatie van verschillende woorden en/of letters. Let op: Je private keys zijn enkel voor jou bestemd. Deel je private keys met NIEMAND, een crypto broker zal hier nooit naar vragen.


Waar kan ik het beste Bitcoin kopen?

Weet je wel HOE je crypto’s moet aanschaffen maar ben je vooral op zoek naar WAAR je het beste Bitcoin kunt kopen? We gaven dit al eerder een beetje aan. Over het algemeen zijn alle experts het erover eens dat Bitvavo hier het beste platform voor is. Het is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zeer makkelijk in gebruik. Daarnaast betaal je veruit de laagste handelskosten dan welke andere aanbieder dan ook in Nederland. Toch zullen we voor de volledigheid nog even onze top 5 delen;

Top 5 plekken om Bitcoin te kopen

  1. Bitvavo (1000 € gratis handelsbonus)
  2. Coinmerce
  3. Bitcoin Meester
  4. Litebit
  5. Blox

Wat is de Bitcoin blockchain?

De Bitcoin blockchain zorgt ervoor dat het hele ecosysteem, het 'bitcoin netwerk' goed blijft werken. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins bestaan. Elke keer als er een digitale munt van eigenaar verandert, wordt dit vastgelegd op de blockchain. Transacties worden door meerdere onafhankelijk partijen verwerkt door het beschikbaar stellen van computer rekenkracht.

Bitcoin kopen met IDeal

Bitcoin kopen met IDeal is een van de meest toegankelijke manieren om zelf in bezit te komen van Bitcoin. Het grote voordeel van Ideal is natuurlijk dat er geen transactiekosten in rekening worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat je Bitcoin kunt kopen zonder dat je hiervoor een hoop geld hoeft te betalen.

Je koopt de Bitcoins bij een zogeheten broker of tegenwoordig ook steeds vaker direct op de Exchange. Een broker is niets anders dan een partij die cryptovaluta aanbiedt. Let er altijd even goed op dat je alleen zaken doet met een betrouwbare bedrijven. Je wilt namelijk wel zeker weten dat alles rondom de Bitcoins kopen goed zal verlopen. De reviews van een broker kunnen een goede indicatie zijn om wel of niet te kopen via een bepaalde Crypto broker.

Wanneer Bitcoin kopen?

Voordat je Bitcoin wilt kopen is het van belang dat je wel weet dat er risico’s aan verbonden zitten. Het is namelijk nog altijd zo dat Bitcoin is aan te merken als zeer volatiel. Dit houdt in dat de prijs van de koers aanzienlijk kan gaan schommelen. Het beste is om in te kopen op een moment dat de koers wat lager staat. Zo krijg je meer Bitcoin voor je oorspronkelijke investering. Zoals ze in de crypto community ook wel zeggen: “Koop laag en verkoop hoog”!


Veelgestelde vragen

Moet ik minimaal een hele Bitcoin kopen?

Nee hoor, een Bitcoin (BTC) is op te delen in 100 miljoen kleine stukjes. Dit worden Satoshi's genoemd. Het is al mogelijk om vanaf €10 in te stappen!


Is het kopen van Bitcoin veilig?

Ja zeker, mits je geen gekke dingen doet. Kies voor een veilige broker en volg het stappenplan in ons artikel.


Kan ik bitcoin transacties annuleren?
Nee, dit kan niet. Een transactie is definitief zodra je deze bevestigd hebt. Check dan ook altijd goed dat je het juiste bedrag overmaakt naar de juiste rekening wanneer je BTC verstuurd.

>