• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een Bitcoin halving? Dit is wat je moet weten!

Wat is een Bitcoin Halving? Waarom wordt een Bitcoin meer waard na een halving? In dit artikel gaan we antwoord geven op deze vragen.

Elke vier jaar vindt een bitcoin halving plaats. Na een bitcoin halving krijgen miners nog maar de helft van de beloning voor het minen van BTC. In dit artikel een uitleg van wat een bitcoin halving is, en wat dit betekent voor de toekomst van de bitcoin koers.

Wat is een bitcoin halving?

We spreken over een Bitcoin halving wanneer de Bitcoin mining reward wordt gehalveerd. Over het algemeen vind een Bitcoin plaatsing 1 keer in de 4 jaar plaats.

Hoe werkt de Bitcoin Halving?

Bitcoin is de belangrijkste cryptocurrency omdat de voorraad beperkt is. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn. Dit aantal wordt op een transparante en voorspelbare manier behaald. Vanaf het begin is duidelijk hoeveel bitcoins er op elk moment zijn, hoeveel er nog bijkomen en op welk tempo er nieuwe bitcoins bijkomen.

Nieuwe bitcoins worden vrijgegeven doordat miners deze verdienen. Op dit moment krijgt een miner 6,25 bitcoin voor het toevoegen van een blok aan de blockchain. Dit is een beloning omdat miners kosten maken, denk aan het aanschaffen van mining apparatuur, elektriciteit, de huur van een pand en eventueel personeel. Deze bitcoins kunnen miners verkopen om hun aan hun financiële lasten te voldoen.

Bitcoin Halving

Geschiedenis van de bitcoin halving

Miners kregen niet altijd 6,25 bitcoin. Toen bitcoin net bestond, kregen miners 50 bitcoin per blok. Na vier jaar, in 2012, werd dit aantal gehalveerd tot 25 bitcoin. In 2016 ging dit aantal verder omlaag naar 12,5 bitcoin en in 2020 werd dit weer gehalveerd tot de huidige beloning van 6,25 bitcoin.

Bitcoin Halving uitleg

We schreven net dat de bitcoin halving elke vier jaar plaatsvindt, maar dat klopt niet helemaal. In de code van Bitcoin staat dat om de 210.000 nieuwe blokken de beloning wordt gehalveerd. Een nieuw blok wordt gemiddeld elke 10 minuten door een miner toegevoegd aan de blockchain. Vermenigvuldig die twee met elkaar en je komt ongeveer uit op 4 jaar.

Hoe wordt dat gemiddelde van 10 minuten gewaarborgd? Alle Bitcoin miners strijden om het volgende blok toe te mogen voegen. Hoe meer miners er zijn, en dus meer rekenkracht, hoe sneller dat kan gebeuren. Om toch dat gemiddelde van 10 minuten te behouden, is een functie in het protocol ingebouwd die de moeilijkheidsgraad ongeveer elke twee weken aanpast. Als tijdens deze periode de tijd tussen blokken onder die 10 minuten valt, wordt het moeilijker om blokken te vinden. Als de tijd tussen blokken boven dat aantal komt, wordt het juist simpeler om blokken te vinden.

Maximaal 33 Bitcoin halvings

In diezelfde code staat nog iets interessants, namelijk dat de beloning voor miners nooit kleiner kan worden dan 1 satoshi. Dit is de kleinste rekeneenheid van bitcoin en is 1/100 miljoenste deel van een bitcoin. Zo is uit te rekenen dat er maximaal 33 bitcoin halvings plaats zullen vinden, en na de laatste zijn alle 21 miljoen bitcoins gevonden.
De bitcoin halving zorgt ervoor dat de beloning voor miners om de vier jaar halveert. Met die kennis kunnen miners zich voorbereiden op wat gaat komen. Denk aan meer apparatuur kopen of juist af schalen. Ze weten namelijk dat er een dag komt dat hun inkomsten worden gehalveerd.

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

Misschien vraag jezelf nu wel het volgende af: “wanneer is de volgende Bitcoin Halving?”. Om je op weg te helpen vind je hieronder een timer waarbij je kunt zien wanneer de volgende Bitcoin halving gepland staat.

Wat is het gevolg van een Bitcoin halving?

Je zou nu kunnen denken dat het voor miners helemaal niet rendabel is om te blijven minen nadat de beloning wordt gehalveerd. Waarom zouden ze zoveel energie verspillen als de bitcoin halving plaatsvindt? Rond elke bitcoin halving komen er daarom weer geruchten over een zogenaamde mining death spiral: bitcoin miners stoppen ermee omdat de beloning niet genoeg is en de rekenkracht om het netwerk veilig te houden neemt af.

De realiteit is dat na elke halving de rekenkracht alleen maar toeneemt. De verticale stippellijnen in de grafiek hieronder geven een bitcoin halving weer, de oranje lijn de beschikbare rekenkracht op het bitcoin netwerk.

Bron: Glassnode

Een bitcoin halving betekent alleen dat het aantal BTC wordt gehalveerd, en niet de beloning in dollars of euro’s. In tegendeel, een bitcoin halving is vooralsnog altijd een katalysator van een bull run.

  • 2012: Bitcoin steeg binnen 150 dagen na de halving van 11 dollar naar 120 dollar.
  • 2016: Bitcoin steeg binnen 150 dagen na de halving van 630 dollar naar 750 dollar.
  • 2020: Bitcoin steeg binnen 150 dagen na de halving van 8500 dollar naar 11.000 dollar.

Vraag en aanbod na bitcoin halving

De bitcoin koers wordt bepaald door vraag en aanbod. Blijft de vraag gelijk, maar neemt het aanbod af door de bitcoin halving? Dan is dit de perfecte voedingsbodem voor een prijsstijging. Zo blijven miners toch voldoende vergoed worden voor hun werk.

In de grafiek hieronder de hele koersgeschiedenis van bitcoin. De stippellijnen geven de bitcoin halvings weer en de bedragen zijn de koers op het moment van de halving. Elke keer wordt een bitcoin halving uitgevoerd als de koers vele malen hoger is dan de vorige op de vorige halving.

Bron: Tradingview

Wat gebeurt er na de laatste bitcoin halving?

De 33e en dus de laatste bitcoin halving zal plaatsvinden in 2140. Dan zijn alle 21 miljoen bitcoins door miners gevonden. Na de laatste bitcoin halving ontvangen miners geen beloning meer. Zij zullen dan alleen bitcoins verdienen via transactiekosten die gebruikers van het netwerk bij elke transactie meegeven. In de toekomst worden transactiekosten dus steeds belangrijker.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak wordt Bitcoin gehalveerd?

Gemiddeld gezien vind een Bitcoin Halving elke 4 jaar plaatst. Dit is niet 100% nauwkeurig want in de code van Bitcoin staat dat om de 210.000 nieuwe blokken de beloning wordt gehalveerd. Een nieuw blok wordt gemiddeld elke 10 minuten door een miner toegevoegd aan de blockchain. Vermenigvuldig die twee met elkaar en je komt ongeveer uit op 4 jaar.

Hoe vaak zal er nog een Bitcoin halving plaatsvinden?

In totaliteit zullen er 64 Bitcoin halvings plaatsvinden. Naar waarschijnlijkheid zal dit pas in het jaar 2140 zijn.

Ook interessant

coinmerce

Stappen voor beginners om veilig te starten met cryptocurrency: vier tips!

dutch blockchain days

Amsterdam haalt met de Dutch Blockchain Days het grootste blockchain evenement binnen

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>