• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin en zijn plek in jouw beleggingsportfolio in 2024
bitcoin

Het jaar 2021 was een rollercoaster voor Bitcoin (BTC), het digitale fenomeen dat al meer dan tien jaar wereldwijd de aandacht trekt. Van een sensationele piek van bijna $70.000 dook de prijs nu in 2024 naar ongeveer $30.000, waarmee de munt bijna de helft van zijn waarde heeft verloren. Dit roept de vraag op: is Bitcoin nog steeds een verstandige keuze voor je beleggingsportfolio in 2024, of zijn de risico’s te groot?

In deze blog bekijken we onder andere on-chain data om je te helpen de Bitcoin markt te doorgronden.

Bitcoin (BTC) als een alternatieve beleggingscategorie

Bitcoin is het strijdtoneel binnengekomen als een volatiele en baanbrekende beleggingscategorie die traditionele financiële markten doet beven. Velen beschouwen het als “digitaal goud”. Het functioneert als een digitale vorm van waardeopslag en biedt bescherming tegen de erosie van inflatie. Inflatie, zoals we allemaal weten, is een zorgwekkende factor, en Bitcoin biedt een aantrekkelijk alternatief. Daarnaast heeft de munt zich bewezen als grootste cryptocurrency die al sinds zijn creatie de crypto markt domineert. 

De Kracht van on-chain data

Een van de grote voordelen van Bitcoin, en andere blockchain-projecten, is de transparantie van alle transactiegegevens via de blockchain. Dit opent de deur naar uitgebreide datasets over de dynamiek en trends binnen het Bitcoin-netwerk, waardoor gedegen analyses en prognoses mogelijk zijn met betrekking tot de toekomstige koersontwikkeling van BTC.

Een specifieke benadering van on-chain data die aandacht verdient, is de analyse van de activiteit van Bitcoin-miners. Miners gebruiken hun computerkracht om het volledige grootboek van het Bitcoin-netwerk te valideren. Hiervoor worden ze periodiek beloond in de vorm van bitcoin. Wanneer meer miners deelnemen en concurreren om deze beloningen wordt het lastiger voor miners om bitcoin te minen, hierdoor neemt de mining moeilijkheidsgraad dus toe. Deze stijging duidt erop dat miners vertrouwen hebben in een stijgende BTC koers om hun mining operaties te financieren. Historisch gezien hebben zulke pieken in de mining moeilijkheidsgraad ervoor gezorgd voor een aanzienlijke prijsstijging van de populaire munt. 

Figuur 1: Bitcoin Mining Moeilijkheidsgraad (The Young Bitcoin Group)

In de bijgeleverde figuur is te zien hoe periodes van toename in de moeilijkheidsgraad (rode pijlen) gevolgd worden door periodes van sterke prijsstijgingen van bitcoin (groene gebieden). Afgelopen periode kenmerkt zich door een sterke toename en een nieuw record in de mining moeilijkheidsgraad. Beleggers verwachten dat dit zich op termijn zal terug vertalen in een BTC koersstijging. 

Op de hoogte van de laatste Bitcoin on-chain analyses

Voor degenen die altijd up-to-date willen blijven met het laatste nieuws en on-chain analyses in de wereld van Bitcoin, is BlockSpace de ideale informatiebron. Deze vooraanstaande Nederlandse crypto-website specialiseert zich in analyses op basis van on-chain data om je te helpen met beslissingen te nemen in de markt. Elke dag kun je nieuwe analyses en het belangrijkste nieuws verwachten om jou te helpen het Bitcoin landschap te navigeren.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>