• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat betekent HODL? En hoe is het ontstaan?
wat betekent hodl

De crypto-cultuur kent zijn eigen gebruiken, memes en woorden. Een van de meest gebruikte crypto-woorden is HODL. Wat betekent HODL, waar komt HODL vandaan en hoe kan jij HODL’en? Lees snel verder.

Wat betekent HODL?

HODL is hold, maar dan verkeerd gespeld. Hiermee wordt bedoeld het voor onbepaalde tijd vasthouden van een coin, ook al dalen de crypto koersen. De term HODL stamt uit 2013 en in de loop van de jaren heeft HODL nog een betekenis gekregen: Hold On for Dear Life.

Doorgewinterde crypto-veteranen kennen de klappen van de zweep, maar voor iedereen die niet op zijn minst een volledige cyclus van vier jaar heeft meegemaakt, kan HODL van toepassing zijn. De koersen van bitcoin en altcoins maken gedurende een vierjarige cyclus een bull market en een bear market mee.

Het is makkelijk om je crypto vast te houden tijdens een bull market, de koers stijgt namelijk alleen maar. Maar als alles tegenzit en de cryptomarkt in een dip komt, dan komt het aan op je geloof in een cryptoproject.

Blijf je rotsvast geloven in je geliefde crypto of heeft je geloof een prijs? Als je om advies het internet opgaat, zal je snel het advies krijgen om te HODL’en, ook al heeft de koers 90% ingeleverd. Ofwel: Hold On for Dear Life.

Waar komt HODL vandaan?

De term HODL werd voor het eerst gebruikt in 2013 op een Bitcoin-forum. De schrijver lijkt teleurgesteld te zijn in zijn trade-vaardigheden, en in een dronken bui schreef forumgebruiker GameKyuubi onderstaand bericht. Het draadje kreeg de titel I AM HODLING.

Bron: Bitcointalk

“Het is omdat ik een slechte trader ben en ik WEET dat ik een slechte trader ben. Ja, jullie goede trader kunnen de hoogte- en dieptepunten zien … Gewoon zo en zeker een millino dollar verdienen, geen probleem bro.”

Dit is het type bericht dat je dronken per ongeluk in de Whatsapp-groep van je familie deelt, maar echte bitcoiners hebben geen familie, maar alleen elkaar. GameKyuubi uitte een veel voorkomende frustratie onder traders over hoe om te gaan moet koersschommelingen. Daarom pleitte hij voor een HODL-strategie.

“Je verkoopt alleen in een bear market als je een goede daytrader bent of een illusoire noob. De mensen daartussen houden stand. In een zero-sum game als deze kunnen traders je geld alleen aannemen als je verkoopt.”

HODL werd binnen een uur een internetmeme en naarmate de jaren verstreken werd de term niet alleen voor de cryptomarkt gebruikt, maar ook in de aandelenwereld.

De bitcoin koers was op het moment van het befaamde forumbericht ontzettend volatiel en ging op en neer. Op 18 december belandde de prijs van bitcoin in een diep dal, in 24 uur leverde de koers 39% in.

Bron: Coingecko

Een veelvoorkomende kroegwijsheid is dat dronken mensen altijd de waarheid spreken. En er zit zeker waarheid in het HODL-bericht van GameKyuubi, afhankelijk van de ieders persoonlijke situatie en portfolio.

Hoe pas je de HODL-strategie toe?

De HODL-strategie komt neer op het simpelweg vasthouden van je cryptocurrency. Maar het heeft niets voor niets de betekenis Hold On for Dear Life gekregen. Traders hebben de neiging om hun emotie te laten gelden en om in paniek te verkopen als de koers daalt.

HODL is interessant voor iedereen die vatbaar is voor emotioneel of impulsief gedrag.

Hoewel het sentiment tijdens een bear market ronduit negatief is en de media Bitcoin al honderden malen dood heeft verklaard, is het onwaarschijnlijk dat de cryptomarkt volledig wordt uitgeroeid. En alleen daarom kan een HODL-strategie zinvol zijn.

Het is een persoonlijke keuze of je cryptocurrency’s wil vasthouden of verkopen, en we raden iedereen aan om goed onderzoek te doen naar de langetermijnsplannen van een crypto-project. Ook raden we aan een crypto wallet te gebruiken.

Sommige beleggers kiezen ervoor om hun hele crypto-portefeuille te HODL’en, en anderen maken onderscheid tussen coins voor de korte- en voor de lange termijn. In de regel zijn crypto’s met een grote marketcap veiliger voor de lange termijn, en gebruiken traders crypto’s met een kleine marketcap vooral voor een gokje voor de korte termijn.

HODL kent zijn risico’s, maar geen enkele investeringsstrategie is zonder risico. Het is namelijk onduidelijk wat de uitkomst kan zijn op de lange termijn. Het is makkelijker om te voorspellen wat morgen gebeurt, dan wat over een jaar gebeurt. Denk aan hacks, oorlogen, een pandemie, macro-economische factoren die allemaal invloed hebben op de koersen.

Daarnaast is HODL ook perfect voor de luie investeerder. Je koopt coins bij bijvoorbeeld Bitvavo en hoeft de koersen niet elke dag in de gaten te houden.

Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>