• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een Bear Market? En een Bull Market? De verschillen uitgelegd!

Een marktcyclus in cryptocurrency kent twee fasen: een bear market en een bull market. In dit artikel geven wij uitleg over de betekenis van deze twee termen, en wanneer je een bear market of een bull market kan verwachten. Ook graven we dieper in de verschillende fases van een bear market en een bull market.

Wat is een Bear market?

De term bear market wordt gebruikt om een lange, aaneengesloten periode van dalende cryptocurrency koersen aan te geven. Dat de beer als voorbeeld wordt gebruikt is geen toeval. Wanneer een beer zijn tegenstander aanvalt, slaat hij met zijn klauwen naar beneden. Ook dit kan je mooi vergelijken met de dalende cryptocurrency koersen.

Bear market wordt in de aandelenwereld gebruikt om een situatie te omschrijven waarin de koersen minimaal 20% dalen ten opzichte van het laatste hoogtepunt. Ook is het sentiment van beleggers negatief en is de markt pessimistisch over de komende tijd.

In grote lijnen komt dit overeen met een bear market in cryptocurrency, alleen is de cryptomarkt veel volatieler. De koersen bewegen veel heftiger op en neer, en een daling van 20% kan in crypto wekelijks, of zelfs dagelijks voorkomen.

Elk percentage om aan te geven of een bear market is begonnen is daarom arbitrair. Het verschilt ook of een individuele cryptocurrency zoals bitcoin daalt, of dat de hele cryptomarkt in het rood staat.

Achteraf gezien is het simpel om een bear market aan te wijzen, je kan dan wijzen naar een langere periode waarin de koersen dalen. Maar als je er middenin zit, is het lastig om een bear market te herkennen omdat er geen vaste definitie voor is.

Daarnaast kan bear market ook gebruikt worden als werkwoord: Als iemand zegt bearish te zijn, geeft hij eigenlijk aan dat hij weinig vertrouwen heeft in dat de koers op termijn zal stijgen.

Geschiedenis van bear markets in crypto uitgelegd

De cryptomarkt kent drie vooralsnog drie grote bear markets. De grafiek hieronder laat de totale waarde van alle cryptocurrency’s bij elkaar opgeteld zien.

Bear markets in cryptocurrency

De eerste bear market in 2015 zag een daling van 75%. De markt was nog niet zo groot en werd gedomineerd door bitcoin. Altcoins hadden nauwelijks enige aandeel in de totale waarde van de cryptomarkt.

De tweede bearmarkt begon nadat bitcoin zijn all time high behaalde eind 2017. Vervolgens zakten alle koersen in elkaar, even was er een opleving in de zomer van 2019, maar pas nadat de markt door het coronavirus lamgelegd werd kon de cryptomarkt herstellen. Gerekend vanaf het hoogtepunt tot het dieptepunt leverde de cryptomarkt maar liefst 88% in.

De derde grote bear market begon eind 2021. Bitcoin behaalde zijn hoogtepunt en toen de kalender omsloeg naar 2022 kreeg de cryptomarkt te maken met failliete bedrijven. Veel bedrijven vielen om en trokken andere bedrijven met zich mee. Ook veranderde het sentiment op de financiƫle markten omdat de rentes toenamen.

Een bear market kent vier fases

Een bear market kent over het algemeen vier fases.

Fase Ć©Ć©n van de bear market is herkenning. Bijna iedereen haalt zijn schouders op over de eerste grote daling als een gewone gebeurtenis. De markten stijgen en ze dalen, dit hoort erbij. Maar langzaam aan hoor je hier en daar investeerders zich afvragen of de bear market is begonnen.

Fase twee van de bear market is paniek. Dit gebeurt wanneer investeerders zich realiseren dat toen ze de dip in fase Ć©Ć©n kochten, dit alleen maar leidde tot meer verliezen. Het vertrouwen van investeerders wordt op de proef gesteld. Hier wordt gesproken over diamond hands en weak hands. Diamond hands houden hun crypto omdat ze een rotsvast vertrouwen hebben in de toekomst. Weak hands verkopen na een flinke daling, maar omdat de koers niet rechtststreeks naar beneden beweegt, kopen ze snel hun crypto weer terug als de markt tekenen van herstel laat zien. Vaak betalen ze meer voor hun crypto dan dat de verkoop opleverde.

Fase drie van de bear market is stabilisatie. De koersen stoppen met dalen en de paniek verdwijnt. Toch is het sentiment op de cryptomarkt niet goed. Deze periode wordt gekenmerkt door volatiliteit. Crypto’s stijgen snel om vervolgens weer hard te dalen. Dit is doorgaans de langste periode van de bear markt en kan soms maanden duren.

Fase vier van de bear market is anticipatie. Dit is het moment waarop de cryptocurrency koersen aan een herstel beginnen. Deze fase is lastig te herkennen als je er middenin zit, en wordt vaak pas achteraf als een herstel bestempeld. Het nieuws is namelijk nog steeds slecht en er verschijnen artikelen dat crypto dood is. Maar langzaam aan beginnen investeerders weer crypto te kopen.

In de grafiek hieronder zoomen we in op de bear market van 2018. Elke fase van de bear market is goed te herkennen. Alleen in fase 4 begonnen de wereldwijde lockdowns, waardoor de stijging even pas op de plaats moest nemen.

Cryptomarkt tijdens bear market 2018

Elke bear market wordt vooraf gegaan, en opgevolgd door een bull market.

Wat is een bull market?

Een bull market betekent dat de koersen voor een langere periode stijgt. Het sentiment is goed en er komen veel nieuwe marktdeelnemers bij. Zij willen de actie niet missen en veel investeerders krijgen last van FOMO, de angst om een stijging te missen.

Maar waarom wordt een stier als voorbeeld gebruikt? Dit heeft maken met de manier waarop een stier zijn prooi aanvalt. Een stier tilt zijn vijand met zijn hoorns omhoog, een mooie vergelijking met de stijgende koersen.

Ook van een bull market kan je een werkwoord maken. Als iemand zegt bullish te zijn, zegt hij dus eigenlijk dat hij er vertrouwen in heeft dat de koersen op termijn gaan stijgen.

Een bull market op de cryptomarkt kan maanden, of zelfs jaren duren. Net als bij een bear market, is het lastig om een bull market te vatten in een percentage of een vaste periode van groei. Maar het einde van een bull market is wel goed te herkennen.

Uit het niets hoor je van mensen die nooit interesse hadden om te investeren in de cryptomarkt over een niet te missen kans. Een nieuwe altcoin die geheid gaat knallen. Als je op een normale dag iemand in de trein, je kapper en je oma hoort over crypto, dan weet je dat het einde van de bull markt nabij is.

Geschiedenis van bull markets in crypto uitgelegd

In dit artikel richten we ons niet alleen op bitcoin, maar op de hele cryptomarkt, inclusief altcoins. Voor 2015 waren er namelijk ook bull markten maar deze waren qua volume klein en eigenlijk werd alleen bitcoin verhandeld.

Bull markets in cryptocurrency

De eerste grote bull market begon in 2016, maar kreeg pas erkenning in 2017. Daarom wordt er vaak gesproken over de bull market van 2017.

Vrijwel alle cryptocurrency koersen begonnen in 2016 te stijgen en in 2017 kwamen er veel nieuwe marktdeelnemers bij. Dit kwam onder andere door hype, maar vooral door de creatie van ICO’s. Dit staat voor initial coin offering en hierbij kan je investeren in een project, en werd je uitbetaald in cryptocurrency. De hoop was dat je deze cryptocurrency kon verhandelen voor een hogere prijs dan je investering.

Ineens had iedereen het over cryptocurrency; van de kapper om de hoek tot aan Bill Gates en Warren Buffet. Er was enorm veel FOMO op de markt en cryptobedrijven kon de aanstroom van nieuwe klanten niet meer aan. Iedereen wilde snel rijk worden door te investeren in (nieuwe) cryptocurrencyā€™s en tokens. #WhenLambo werd een populaire hashtag op Twitter.

In deze bull market groeide de cryptomarkt met 18.000%.

De tweede grote bull market begon eigenlijk direct nadat crash in maart 2020 door het coronavirus. In het begin steeg de koers organisch, maar snel kwamen er berichten naar buiten dat grote bedrijven als PayPal en Tesla iets met bitcoin wilde doen. Toen de bitcoin koers de all time high van eind 2017 in 2021 oversteeg, wist iedereen het: de bull market is in volle gang.

In 2021 kende de bull market twee hoogtepunten, eentje in april en eentje aan het einde van het jaar. Waar 2017 gedomineerd werd door ICO’s, zag 2021 de geboorte van NFT’s en memecoins zoals Shiba Inu.

Een bull market kent vier fases

Ook een bull market kent over het algemeen vier fases. Hier zijn verschillende meningen over, maar wij houden de uitleg van Sir John Templeton aan. Dit is een bekende investeerder uit de jaren 50.

De eerste fase van een bull market is de pessimismefase. Dat komt omdat de crypto net de krochten van de bear market heeft meegemaakt en het nieuws vooral negatief schrijft over de markt. Dit is een lastige fase als je er midden in zit.

De tweede fase van een bullmarkt is de fase waarin er veel skeptici zijn. In deze fase moeten journalisten erkennen dat crypto wellicht toch niet dood is, maar investeerders zijn nog niet overtuigd.

De derde fase is optimisme. Tijdens deze fase begint het negatieve sentiment af te nemen en worden de economische vooruitzichten doorgaans beter en wordt de nieuwsstroom positief. Deze fase kan lang duren en zorgt voor een enorme aanwas aan nieuwe marktdeelnemers, maar ook worden hier veel nieuwe cryptoprojecten aangekondigd die de vruchten van de bull market willen plukken.

De vierde fase is euforie. In deze fase verdienen de meeste traders en investeerders het meeste geld. Je kan investeren in 99,99% van de crypto’s en binnen korte tijd sta je flink in de plus. Dit is ook de periode waarin de kappers, taxi-chauffeurs en je oma de cryptomarkt betreden. Nieuwe projecten beloven torenhoge rendementen en bedrijven en fondsen worden als onaantastbaar beschouwd.

Cryptomarkt tijdens bull market 2021

Nu weet je wat een bear market en een bull market is. Deze periodes wisselen elkaar af en in de praktijk lopen ze in elkaar over. De beginperiodes van zowel de bear- als de bull markets zijn lastig te herkennen, maar als dat je lukt, dan ben je spekkoper.


Ook interessant

pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen 

crypto bullrun 2024

De Crypto Bullrun van 2024: Een Nieuwe Golf van Kansen

cryptomunten spannend

Wat is er zo spannend aan het handelen in cryptomunten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>