Door: Bas Martens

14/05/2018 21:39

De Bitcoin is de oudste cryptovaluta en grondlegger voor veel andere cryptomunten, wellicht zelfs voor de industrie, gebleken. In dit artikel staan we eerst stil bij de geschiedenis en achtergronden van deze cryptovaluta. Daarna leggen we je uit hoe je Bitcoin kan kopen en welke Wallet het meest geschikt is. We sluiten dit artikel af met koersinformatie en een vooruitblik. Zo ben jij direct op de hoogte van alle aspecten van deze cryptomunt en klaar om te beslissen of je gaat beleggen, jouw internetaankopen met de Bitcoin wil doen of liever een van de andere cryptomunten kiest als belegging. Je kunt de Bitcoin natuurlijk ook direct kopen.

Waar komt de Bitcoin vandaan en wat is het?

Gek genoeg weet niemand exact wie de Bitcoin ontwikkeld heeft/hebben. Een zekere ‘Satoshi Nakamoto’ deed in 2009 de eerste Bitcoin transactie. Hoewel diverse mensen hebben geclaimd dat zij deze persoon waren is er geen zekerheid. Ook wordt, gezien de complexiteit en duurzaamheid van het Bitcoin netwerk, niet uitgesloten dat er een team ontwikkelaars achter deze naam schuil gaat.

Wat is de Bitcoin?

De bitcoin is een digitale munteenheid. Gebruikers kunnen met deze digitale munt rechtstreeks betalingen aan elkaar doen en ook kun je in steeds meer (digitale) winkels afrekenen met Bitcoins. Er zijn zelfs Bitcoinpinautomaten. Hoe bitcoins ontstaan en wat de voordelen daarvan zijn leggen we hierna uit.

Hoe ontstaat de Bitcoin

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er in totaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar zullen komen. Eerder dit jaar is de 17 miljoenste Bitcoin gemined, waarmee meer dan 80% van de beschikbare hoeveelheid Bitcoins in de markt is. Toch duurt het volgens schattingen nog tot 2140 voor de laatste Bitcoin zal worden gemined.

Hoe worden Bitcoins gemined

Om te begrijpen hoe mining werkt zullen we eerst stil moeten staan bij het betaalproces van de Bitcoin. Zodra je Bitcoins koopt ontvang je een geheime en publieke sleutel. De publieke sleutel wordt gebruikt om een zogenaamde ‘hash’ of ‘bitcoinadres’ te genereren. Op het moment dat je een betaling in Bitcoin doet wordt dit Bitcoin adres, samen met een tweede sleutel verzonden naar de ontvanger. Door de tweede sleutel, die gebaseerd is op jouw geheime sleutel, valideert de Bitcoin de geldigheid van de transactie. Al deze transacties komen in een digitaal grootboek, de ledger te staan. Om fraude te voorkomen heeft iedere Bitcoin-gebruiker een kopie van die ledger. Vervolgens vormen die ledgers een block. De miners berekenen door middel van een ‘proof of work’ de goedkeuring van zo’n block. Iedere tien minuten ontstaat er zo een blok goedgekeurde transacties. Inderdaad, een Blockchain.

Bitcoins minen

Degene die als eerst de goedkeurende combinatie weet te berekenen krijgt een beloning. Die beloning is momenteel 12,5 Bitcoin en wordt bij elke 210.000 goedgekeurde Blocks gehalveerd. Daarbij zorgt de techniek ervoor dat er elke 10 minuten 1 block wordt goedgekeurd. Dit wordt gereguleerd doordat de rekensom moeilijker wordt naar mate er meer computers meerekenen. Aangezien voor de rekenkracht zeer sterke computers nodig zijn en veel energie is het niet overal even rendabel om Bitcoins te minen.

Bitcoins kopen en verhandelen

Gelukkig hoef je zelf niet te minen om aan Bitcoins te komen. Je kunt ze gewoon kopen op een digitale Exchange. Je maakt hier een account aan en stort het bedrag dat je wilt investeren. Vervolgens kun je jouw (deel van een) Bitcoin aankopen. Als je er een aankoop mee wilt doen kan dit direct. Wanneer je de Bitcoins wilt bewaren is het verstandiger om ze te bewaren in een Bitcoin-wallet of, als je meerdere cryptovaluta hebt, een multi-wallet.

Wanneer je de Bitcoins wilt verkopen kun je deze vanuit jouw wallet en via de exchange direct weer verkopen. Je kunt vaak zelf kiezen of je reguliere valuta, zoals Euro’s en Dollars terug wilt of andere cryptovaluta zoals Verge wilt aankopen.

Direct Bitcoin kopen

[broker_listing]

Ga naar pagina over Bitcoin kopen voor nog veel meer informatie!

Hoe ontwikkelt de Bitcoin zich?

Wie op 22 mei 2010 (de eerste handelsdag) voor $100,- aan Bitcoins had gekocht was exact 7 jaar later, tegen een koers van $2.150,- per stuk liefst $72,9 miljoen bijschrijven.

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe de koers van de Bitcoin tot stand komt.

Op dat moment vonden mensen het rendement al absurd en werd een zeepbel voorspeld. Zij konden niet vermoeden dat de koers nog in hetzelfde jaar (namelijk op 16 december) over de $ 20.000,- zou gaan. Nadien daalde de koers sterk, maar momenteel lijkt deze weer op de weg terug. Er is dus genoeg reden om direct in te stappen en Bitcoins te kopen.

Zijn Bitcoins nog zinvol als belegging?

Door de eerdere daling werden veel particuliere beleggers sceptisch. Professionele beleggers bleven het potentieel wel zien en ontwikkelden diverse beleggingsinstrumenten, zoals futures, om de handel in Bitcoins te professionaliseren. Het koersverloop in het afgelopen jaar laat een verrassend beeld zien.

Het koersverloop van de Bitcoin in het afgelopen jaar

In onderstaand overzicht zie je het verloop van de koers in het afgelopen week.

Het valt als eerste op dat er in het afgelopen jaar een enorme koersstijging is geweest. Op 30 april 2017 was de koers EUR 1.434,32 terwijl de koers nu, een jaar later, ā‚¬ 9.477,14 bedraagt. Daarmee is de belegging voor middellange termijn nog steeds bijzonder gunstig te noemen. Op korte termijn valt op dat de Bitcoin na een hoogtepunt op 16 december 2017 sterk gedaald is. De reden hiervoor is met name dat de Chinese overheid veel steunmaatregelen, zoals subsidie op energie voor mining, heeft teruggedraaid. Ook was er sprake van dat autoriteiten gezien de sterke groei wilden ingrijpen. Dit leidde tot onrust en veel particuliere beleggers besloten hun winsten te verzilveren.

Bitcoin in de toekomst

Professionele beleggers verwachten dat de koersdaling eerder een correctie dan een definitieve teruggang is. Deze analisten verwachten dat de Bitcoin nu laat zien hoe bestendig ze is en dat de koers op korte termijn zal oplopen. Zij voorspellen dat, wanneer de koers weer boven de $ 11.000,- komt, er een nieuwe hausse zal ontstaan. Zij zien de koers nog voor het einde van het jaar op $30.000,- komen. Op de langere termijn verwacht men nog hogere koersen. Zo voorspelt superinvesteerder Tim Draper dat de koers rond 2022 op $ 250.000,- zal liggen. Hoe absurd dit bedrag ook mag klinken, hij heeft eerder kloppende voorspellingen over de Bitcoin gedaan.

Ook Twitter-CEO Jack Dorsey ziet de toekomst voor deze cryptovaluta rooskleurig in. Hij verwacht dat de cryptomunt binnen tien jaar de enige universele cryptovaluta wordt.

>