Bij crypto transacties is er geen bemiddelende partij en zou de transactietijd logischerwijs sterk moeten teruglopen. Dat is echter de theorie, want Bitcoin kenners kunnen zich vast wel de verstopping uit 2017 herinneren. De toekomst van cryptomunten is voor een groot deel afhankelijk van het waarmaken van beloftes. En dat lang niet alle cryptomunten daarin slagen, hoeven we je vast niet te vertellen. In elk geval lanceerde het bedrijf Swirlds recent haar eigen Hedera Blockchain en beloofde ze de snelste transactiesnelheden in het cryptolandschap. Enthousiasme is hier zeker op zijn plaats, maar onthoud natuurlijk ook dat de makers nog alles te bewijzen hebben.
Wat is Hedera Hashgraph (HBAR)?
Uiteraard moet je op basis van je enthousiasme over HBAR nog niet meteen Hedera Hashgraph kopen. Zoals steeds is het aangeraden om het vooraf goed op de keper te beschouwen. Zonder al te technisch te worden, kan ik het omschrijven als een nieuw consensusprotocol waarbij de databasestructuur speciaal is aangepast voor een eenvoudige adaptatie door het grote publiek. Het werd ontwikkeld door Leeman Badri en het patent is in handen van het bedrijf Swirlds. Hoewel het netwerk eigenlijk al even bestaat, ging men pas eind 2019 over tot de uitgifte van HBAR-tokens.
De patentering strookt in elk geval niet helemaal met de idealistische visie van de crypto community. Anderzijds blijft het misschien wel de meest realistische aanpak om tot een echte doorbraak te komen. Want om Ć©Ć©n of andere gekke reden vertrouwt het grote publiek bedrijven als Facebook en Google meer dan een idealistische cryptogenie.
Belangrijkste kenmerken van HBAR
Kenmerkend voor de nieuwe blockchain is dat het tot tienduizend transacties per seconde toestaat. Dit staat in schril contrast met de tientallen transacties per seconde die door andere blockchains als Bitcoin en Ethereum worden ondersteund. Elke HBAR transactie zou binnen drie tot vijf seconden zijn afgerond, waardoor je nooit dagen of weken hoeft af te wachten.
Transactiekosten HBAR
Ook wanneer we de kenmerken van het netwerk er even op naslaan, oogt het als een goednieuwsshow zonder weerga. In tegenstelling tot de ongelofelijke transactiesnelheid zijn de transactiekosten dan weer heel beperkt. Schattingen tonen aan dat ze ongeveer een tienduizendste van een dollar zouden bedragen. Ook daar kunnen andere netwerken echt niet aan tippen, neem dat maar van mij aan.
Hedera Hashgraph Smart Contracts
Natuurlijk is sneller niet altijd beter en kunnen we van lage fees hetzelfde zeggen. Als je daarentegen weet dat het netwerk ook smart contracts ondersteunt, terwijl het vasthoudt aan het consensusprincipe, is wat enthousiasme zeker niet misplaatst.
Volgens analisten is Hedera Hashgraph de grondlegger van de derde generatie cryptomunten, na Bitcoin en Ethereum. Volgens diezelfde analisten zou het de wereld om ons heen wel eens echt kunnen veranderen. Zeker als je weet dat bedrijven als IBM, FIS Global, Boeing en Google netjes een zetel hebben in de raad van bestuur, blijkt het draagvlak voor die derde generatie eindelijk aanwezig te zijn. Maar laten we toch nog maar even de kat uit de boom kijken en een afwachtende houding prediken.
HBAR-tokens, de munteenheid van Hedera Hashgraph
Voor de transacties op het netwerk kwam men natuurlijk met een eigen cryptomunt op de proppen. De cryptomunt draagt de naam HBAR. Deze token wordt onder andere gebruikt als brandstof voor ontwikkelaars die het gebruiken om een smart contract te financieren. De kostprijs is daarbij afhankelijk van de druk die de ontwikkelaar legt op het netwerk. Hierdoor is het netwerk ook geschikt voor microtransacties, wat we niet zomaar van de eerdere crypto generaties kunnen zeggen. Daarnaast speelt HBAR nog een andere belangrijke rol in het proof-of-stake netwerk, daar het nagenoeg onmogelijk is om de gewogen stemming te manipuleren.
De koers van Hedera Hashgraph (HBAR Koers)
Met de uitstekende eigenschappen van het netwerk in het achterhoofd is het niet onlogisch dat zoveel mensen Hedera Hashgraph kopen. Maakt het koersverloop van HBAR zo’n investering echter wel de moeite waard?
Zoals wel vaker het geval is bij nieuwe crypto-introducties maakt het enthousiasme van de begindagen al snel plaats voor realisme. Ook hier was een koersdaling van 75% in de eerste dagen en weken na de introductie de pijnlijke realiteit. Uiteindelijk heeft ook Hashgraph nog alles te bewijzen en het koersverloop is daar een stille getuige van. Zoals wel vaker, wist de prijs zich wel te stabiliseren, althans naar de normen die gelden in de cryptomarkt. Gedurende maanden schommelde de koerswaarde eind 2019 tussen ā¬ 0,01 en ā¬ 0,03.
Koersverloop Hedera Hashgraph (HBAR)
[mcrypto id=”1847″]
Grote namen hebben invloed op de HBAR koers
Gaandeweg kwamen er echter steeds meer positieve signalen uit het kamp van Swirlds. Zo trad Google begin 2020 bij, in de raad van bestuur en communiceerde openlijk positief over het project. En wat gebeurt er wanneer een gigant als Google positief over een bedrijf spreekt? Juist ja, dan stijgen crypto koersen aanzienlijk. Dat is ook wat er bij de HBAR-token gebeurde. In enkele dagen tijd klom de koerswaarde van ā¬ 0,017 naar ā¬ 0,064. Dat is een stijging van meer dan 370%, wat zelfs binnen de volatiele cryptomarkt zeer uitzonderlijk is.
Er zijn 39 Board zetels te verdelen
Google vervuld de 11e zetel van de in totaal 39 board zetels die te verdelen zijn. Zoals eerder al vermeld reageert de HBAR koers vrij heftig in positieve zin, op het moment dat er een grote spelers toetreden tot de raad van bestuur. Inmiddels zijn er al 15 zetels van de 39 vervuld. Onlangs traden ook Tata Communications en LG toe.
Sindsdien volgde er opnieuw een kleine correctie, maar de verwachting is dat steeds meer ontwikkelaars op het netwerk zullen overstappen en dat pieken en correcties elkaar zullen opvolgen. Met een stijgende trendlijn in het vooruitzicht is Hedera kopen zeker geen gek idee. Toch kunnen we hetzelfde ook zeggen over een gediversifieerde crypto portefeuille.
Direct HBAR kopen?
Hieronder een overzicht van cryptovaluta exchanges waar Hedera Hashgraph kopen mogelijk is.
[broker_exchange_selection]