• Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • 19 van 20 landen qua crypto-adoptie zijn ontwikkelingslanden

Cryptocurrency is voor hen die het nodig hebben. Dat blijkt uit de top 20 landen qua crypto-adoptie, 19 hiervan zijn namelijk ontwikkelingslanden. De enige vreemde op die lijst is de Verenigde Staten.

Steeds meer mensen in extreme armoede

Volgens de Wereldbank is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft (minder dan 1,90 USD per dag) de afgelopen drie jaar toegenomen als gevolg van de effecten van de pandemie, wereldwijde conflicten, klimaatverandering en inflatie. Bovendien zouden in 2022 tussen de 75 miljoen en 95 miljoen extra mensen in extreme armoede kunnen leven, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Deze verwachting is naar boven bijgesteld van de pre-pandemie tijd.

Cryptocurrency biedt financiƫle inclusie

Ontwikkelingslanden lopen in verschillende categorieĆ«n achter op hun ontwikkelde tegenhangers, vooral op economisch gebied. Ontwikkelingslanden hebben te kampen met hogere niveaus van armoede, lagere alfabetiseringsniveaus, sociale ongelijkheid en beperkte toegang tot kansen in vergelijking met ontwikkelde landen. Cryptocurrency’s kunnen hier het een en ander in veranderen door hun unieke voordelen en functies.

Volgens de oprichter van Philcoin, Dunstan Teo, “kan crypto niet alleen een nieuwe stroom van individueel inkomen bieden, maar ook een nieuwe economie voor regeringen om aan te boren om hun financiĆ«le soevereiniteit te helpen herbouwen”.

Maar het zijn niet alleen de overheden die profiteren van bitcoin en cryptocurrnecy. De adoptie van cryptocurrency is een volksbeweging.

Zonder bankrekening geen transacties

Een van de kritieke problemen in ontwikkelingslanden is financiƫle inclusie. Veel mensen hebben geen bankrekening en kunnen geen toegang krijgen tot financiƫle diensten of deze ontvangen. Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor deze trieste realiteit, waaronder werkloosheid. En dat heeft grote gevolgen voor de mensen. Denk aan het uitvoeren van een transactie, zowel lokaal als internationaal, dat kan niet zonder bankrekening. En ze hebben al helemaal geen toegang tot financiƫle investeringsmogelijkheden.

Iedereen kan Bitcoin gebruiken

Bitcoin zal het probleem van financiƫle inclusie aanpakken omdat het niet werkt als een typisch gecentraliseerd valutasysteem. Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin betekent dat iedereen het kan gebruiken. Veel mensen die geen bankrekening hebben of geen toegang hebben tot andere financiƫle diensten, kunnen Bitcoin gebruiken. Daar heb je alleen een telefoon en internettoegang voor nodig.

19 van 20 landen crypto-adoptie zijn ontwikkelingslanden

Volgens Patrick Hansen lijken ontwikkelingslanden hun weg naar bitcoin en cryptocurrency te hebben gevonden. Maar liefst 19 van de 20 landen qua crypto-adoptie zijn ontwikkelingslanden.

Hansen zegt: “En als je denkt dat dit slechts een wanhopige wens is van armere gemeenschappen voor asymmetrische rendementen en snelle rijkdom, waarom waarderen zoveel mensen in deze landen crypto dan als transactiemiddel en inflatiehedge?”

Uiteraard zullen er ook veel gokkers zijn in ontwikkelingslanden, maar volgens Hansen wordt crypto vooral gebruikt om transacties mee te doen en om zich in te dekken tegen inflatie.

Landen accepteren bitcoin en cryptocurrency

Daarnaast zijn er al twee landen die bitcoin hebben gelegaliseerd als betaalmiddel. Dit zijn uiteraard ontwikkelingslanden die hun burgers meer kansen op financiƫle inclusie willen geven: EL Salvador en De Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het proces om hele naties om te zetten om Bitcoin en crypto als wettig betaalmiddel te accepteren, zal moeilijk zijn. Maar nu twee landen al zo’n gewaagde stap hebben gezet, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Ontwikkelingslanden hebben het meeste te winnen bij het crypto-ecosysteem.

Bitcoin voor de unbanked en underbanked

Ten eerste werd crypto gecreĆ«erd om de unbankened en underbanked te helpen. Ontwikkelingslanden hebben hier het meest bij te winnen aangezien grote delen van de bevolking weinig tot geen toegang heeft tot solide bankinfrastructuur of financiĆ«le basisdiensten. De opkomst van cryptocurrency’s en blockchain-technologie stelt mensen in staat deel te nemen aan het financiĆ«le ecosysteem door hen toegang te geven tot snel en goedkoop digitaal geld dat overal kan worden uitgegeven.

Je zou denken dat een organisatie als de Verenigde Naties dit als een welkome ontwikkeling zien, maar een week geleden schreven ze een blog over de gevaren van crypto in ontwikkelingslanden.

Verenigde Naties zijn anti-cryptocurrency

Ontwikkelingslanden moeten wijdverbreide beperkingen op het gebruik van cryptovaluta invoeren, gezien de risico’s voor belastinginning, monetair beleid en financiĆ«le stabiliteit, en banken verbieden crypto aan te houden, schreef de ontwikkelingsafdeling van de Verenigde Naties

Crypto tast autoriteit van staat aan

De VN-conferentie over handel en ontwikkeling, UNCTAD, waarschuwt dat het toenemende gebruik van cryptovaluta voor binnenlandse betalingen en door migrerende werknemers die geld naar huis sturen, de autoriteit van de staat aantast. Ook waarschuwt de VN voor een afname van ontwikkelingsgelden van instanties.

Het wereldwijde orgaan adviseerde hogere belastingen op cryptotransacties op te leggen, beurzen en wallets te verplichten zich te registreren bij regelgevers en crypto-advertenties te beteugelen of te verbieden.

Voordelen wegen niet op tegen nadelen

“De voordelen die cryptocurrency’s sommige individuen en financiĆ«le instellingen kunnen opleveren, worden overschaduwd door de risico’s en kosten die ze met zich meebrengen, met name in ontwikkelingslanden”, zei UNCTAD. Ze doelen hiermee op risico’s zoals belastingontduiking en verliezen door prijsschommelingen die mogelijk moeten worden gered door centrale banken.

De VN adviseert landen om ā€œgereguleerde financiĆ«le instellingen te verbieden om stablecoins en cryptocurrency’s aan te houden of gerelateerde producten aan klanten aan te bieden.ā€

Het is bijzonder hoe data laat zien dat ontwikkelingslanden en hun burgers maar al te graag blootstelling wil aan crypto, maar dat de VN een tegengesteld advies geeft.

Ook interessant

dutch blockchain days 2023

Dutch Blockchain Days 2023: Het leukste blockchain evenement!

coinmerce sponsort padel krajicek

Coinmerce sponsort Padelduo Michaƫlla Krajicek en Steffie Weterings

The Merge van Ethereum is vandaag, koers stijgt 1,5 procent

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>